GladaHusdjur
Antiskällhalsband bäst i test 2024 och andra toppval
TesterAntiskällhalsband

Antiskällhalsband bäst i test 2024 och andra toppval

Senast uppdaterad: 2024-03-18

Ett antiskällhalsband är ett smidigt sätt att både lära en hund disciplin eller få kontroll över en hund som skäller vid tillfällen där det är mindre lämpligt. Det finns flera sorters antiskällhalsband som passar olika bra till olika tillfällen, därför kan antiskällhalsbanden variera stort i pris och effekt. Vi har testat majoriteten av de populäraste modellerna från kända återförsäljare som Granngården, Petster och Animigo, och presenterat våra favoriter.

Michaela H
Michaela HAgilitytränare med lång erfarenhet av både katter och hundar.

Antiskällhalsband Bäst i Test 2024

Som underlag till vårt test, förutom själva antiskällhalsbanden har vi varit i kontakt med flera ägare till medelstora hundar som har varit i behov av ett antiskällhalsband. Vi har följt deras utveckling under två månader och noterat hur antiskällerhalsbandet har fungerat på hundarna. Testet kan sammanfattas med följande punkter som ligger till grund för betygsättningen:

 • Effekt – Antiskällhalsband kan uppmärksamma hunden om sitt skällande på flera olika sätt. De vanliga är sätten är spray, ljud, vibrationer och ultraljud. Vi har undersökt hur väl antiskällhalsbandet fungerar och hur känsligt halsbandet är.
 • Tekniska specifikationer – Hur förhåller sig de tekniska specifikationerna som exempelvis batteritid, vikt, materialval och effektivitet jämfört med andra antiskällhalsband och priset?
 • Justeringsmöjligheter – Finns det några möjligheter att styra eller ändra på effekten från antiskällhalsbandet och kan man ändra på känsligheten för att hunden inte ska bli straffad även om inget fel gjordes?
 • Hållbarhet – Finns det något som talar för att ett antiskällhalsband kommer att hålla längre jämfört med andra? Är garantitiden direkt från tillverkaren längre eller har man på annat sätt satsat lite extra på delar man vet generellt slits ut snabbt?
 • Prisvärdhet – Det viktigaste brukar landa på valuta för pengarna. Vi har undersökt vilket antiskällhalsband passar bäst till vilken prisklass för att man ska få högsta möjliga värde.

Topp 8 bästa Antiskällhalsband just nu

1. Animigo Antiskällhalsband

4.8
Bäst i test antiskällhalsband

"Enkelt och effektivt halsband som dessutom är billigt"

Effektivitet

Hög

Typ av effekt

Ljud och vibration

Material halsband

Nylon

Längd halsband

17 - 55 cm

Batteritid

ca 150 h

Vikt

110 g
 • Fungerar till både större och mindre hundar
 • Vattentålig
 • Skonsam men tillrättavisande
 • Lång batteritid
 • Snabb uppladdning om 1.5 h
 • Inga nämnvärda sett till pris och om ljud och vibration är det som fungerar för hunden

Recension

Den oerhört populära antiskällhalsbandet från Animigo fortsätter att skörda mark. Det här är ett antiskällhalsband som bygger på upplärning genom vibrationer och pip, ett väldigt skonsamt alternativ för hundar. Hur just det här halsbandet fungerar och vilka ytterligare funktioner och möjligheter finns ska vi försöka undersöka.

Egenskaper och funktioner

Paketet som öppnas innehåller följande delar; Själva elektroniska enheten, ett halsband i nylon, en USB-kabel för att kunna ladda enheten och en manual. Nylonhalsbandet går att justera för att passa hundar med en omkrets runt halsen om 17-55 cm. Halsbandet känns hållbart och har ett säkerhetsspänne som gör det snabbt och lätt att öppna och låsa halsbandet.

Antiskällenheten är relativt liten och lätt, men har ändå plats för en display och ett par knappar. Batteritiden ligger på ca 150 timmar, men varierar givetvis efter hur mycket skällande det blir. Laddningstiden är enbart en och en halvtimme vilket är skönt.

Animigo antiskällhalsband använder alltså vibrationer och pip för att lära och distrahera hundar från deras skällande. Det går att ställa in en känslighetsnivå från 1 till 7 för att anpassa enheten efter hunden. Man vill givetvis inte ha en enhet som aktiveras när hunden inte skäller, eller inte aktiveras när hunden skäller. Vibrationerna går att stänga av men pipfunktionen är alltid påslagen. Ett bra sätt att spara lite batteri om man märker att pipfunktionen räcker.

Med den lilla displayen kan man exempelvis få reda på hur mycket batteri finns kvar, och vilken känslighet som har ställts in. Antiskällhalsbandet ska enligt tillverkarna vara vattentätt och därför fungera i alla sorters väder. Vi rekommenderar dock inte att den används om hunden ska bada eftersom ingen tydlig certifiering för vattentät framgår.

Hunden provar antiskällhalsbandet

När vi provade antiskällhalsbandet var känsligheten det första som fick ställas in. Vi landade på nivå 4 med vår medelstora hund, men det här kan variera mycket oavsett storlek på hunden. Antiskällhalsbandet reagerade snabbt på skall och utlöste pipet samt vibrationerna. Det hände någon enstaka gång att enheten inte reagerade men i den överväldigande majoriteten av fallen gjorde den ett bra jobb.

Vi provade även att stänga av funktionen för vibrationerna och fick då blandade resultat. Just vår hund fungerade bättre när vibrationerna var påslagna.

Slutsats

Animigo antiskällhalsband är en produkt som fångar in den stora massan av hundägare. Den ligger perfekt till i både pris och prestanda. De allra flesta kommer att få ett gott resultat, men eftersom det finns så många olika sorters hundar kommer det självklart även finnas de som kommer att få en sämre upplevelse. Med det sagt är det här en värd produkt att prova om man inte har ägt ett antiskällhalsband tidigare, och en värdig vinnare i vårt test.

1. Animigo Antiskällhalsband
4.8
Animigo

2. Petsafe Ultrasonic Bark Control

4.6
Bästa antiskällhalsband med ultraljud

"Smidigt halsband med märkbar effekt"

Effektivitet

Medel

Typ av effekt

Ultraljud

Material halsband

Nylon

Längd halsband

20 - 68 cm

Batteritid

1-3 månader

Vikt

256 g
 • Relativt billig
 • Vattentålig
 • Lätt att använda
 • Rikigt lång batteritid
 • Inte uppladdningsbar - batteribyten krävs

Inledning

Petsafe har kommit med ett antiskällhalsband i form av Ultrasonic Bark Control som bygger på den så kallade ultraljudstekniken. Det här är en enklare modell med få funktioner och inställningsmöjligheter, vilket också gör den väldigt simpel att använda.

Egenskaper

Efter ett köp i butik får man alltså ett halsband med enhet, två CR2032 knappbatterier och en manual. Halsbandet består av svart, tjockt nylon med ett säkerhetsspänne. Utöver det är det relativt rakt på. Att det inkluderas batterier är för smidighetens skull alltid riktigt uppskattat, just för att batterier inte kostar mycket men en extra tur till butik för enbart batterier är inte roligt.

Enheten förbrukar varken mycket batteri när den är igång eller när den sänder ut ultraljudvågor. Det här gör att batterierna kan räcka hela 3 månader, men i vissa fall runt 1 månad om man har en hund som skäller väldigt mycket eller inte än har vant sig vid att inte skälla när antiskällhalsbandet används. Halsbandet är inte helt vattentätt men står emot skvätt och regn.

Den praktiska användningen

Antiskällhalsbandet har inte fler inställningar än av och på. En liten LED indikator visar när enheten är igång, när den sänder ut ultraljud och när batterierna ska bytas. Det här är som sagt en väldigt enkel modell att använda. Om antiskällhalsbandet används med hundar som har sämre hörsel kan man få varierande effekt, men förhoppningsvis ska man inte behöva lära en gammal hund med dålig hörsel att inte skälla.

Vi testade antiskällhalsbandet med flera hundar. Vi noterade att hundar som skäller nära hunden som bär antiskällhalsbandet kan få den att skicka ut ultraljudsvågor, och att hundar på några meters avstånd också blir påverkade av ultraljudsvågen som skickas ut. Vi själva kunde givetvis inte höra tonen men kunde se på LED indikatorn att det skickades ut vågor.

På de hundar som halsbandet testades på fick vi goda resultat. En hund av 6 ville inte riktigt reagera på ultraljudet men de övriga slutade med sitt skällande. Det går även att ta loss antiskäll-delen och sätta på ett annat halsband.

Slutsats

Det här antiskällhalsbandet kommer antingen att vara riktigt prisvärt, eller förkastligt. Det beror helt och hållet på om hunden kommer att reagera på ultraljudet eller inte vilket kan vara svårt att veta innan, men de flesta gör det som tur är. Det hade inte skadat att ha en till mekanism inbyggd men då hade priset gått upp. Med tanke på det man får för summan är det här en bra produkt.

2. Petsafe Ultrasonic Bark Control
4.6
Petster

3. Petsafe Deluxe Little Dog Antiskällhalsband

4.5
Bästa batteritid antiskällhalsband

"Marknadens minsta antiskällhalsband"

Effektivitet

Hög

Typ av effekt

Spray

Material halsband

Nylon

Längd halsband

20 - 51 cm

Batteritid

2-4 månader

Vikt

250 g
 • Lång batteritid
 • Stor behållare med spray-påfyllning på köpet
 • Väldigt effekt när sprayen utlöses
 • Kan inte laddas utan batteribyten krävs

Recension

En hund kan läras på flera sätt att inte skälla vid olämpliga tillfällen där spray är ett av alternativen. Petsafe Deluxe Little Dog Antiskällhalsband är ett av halsbanden som tar tillvara på spraytekniken. Det här är ett antiskällhalsband med lång hållbarhet och som är väldigt enkel att använda.

Egenskaper

Antiskällenheten sitter på ett blått nylonhalsband med ett säkerhetsspänne. Halsbandet går att justera upp till 50 cm och passar enligt specifikationer bäst till hundar upp till ca 26 kg. Utöver detta följer ett specialbatteri med och en full spraybehållare som man kan fylla antiskällenheten med. Själva antiskällenheten mäktar med ca 30-40 sprayer innan den behöver fyllas. Behållaren som följer med innehåller 300-400 sprayer innan en ny måste köpas.

Antiskällhalsbandet har bara en av och en på funktion och sedan en LED indikator för att ge information. LED lampan kan lysa grönt, gult och rött. Grönt betyder att enheten är igång, rött att batteriet börjar ta slut och gult att spraytanken börjar ta slut.

Batteritiden är något som imponerar stort. Denna kan hålla hela 4 månader men vid frekvent sprayande kan batteritiden istället landa på två månader. Det är inte ett helt vanligt batteri man brukar ha hemma, utan ett specialbatteri i form av RFA 188 som går att beställa från nätet.

Det praktiska provet

Vi slår på enheten och testar den både på lite mindre, men även större hundar som väger med marginal över de rekommenderade 26 kg. Antiskällenheten sprayar både de små och de stora hundarna med goda resultat. Skällandet upphör och hundarna blir fundersamma på vad som har hänt. Sprayet i sig är alltså inte farlig alls utan tar bara hundens uppmärksamhet. Vi kunde heller inte få andra hundar att aktivera sprayen på hunden som bar antiskällhalsbandet.

Antiskällhalsbandet testades dock inte på de största raserna eller de med väldigt stora huvuden med nosen långt ifrån enheten. Tanken med den rekommenderade vikten handlar mer om att det kan vara svårt att få till en bra vinkel för sprayen, vilket kommer att göra att vissa hundar inte ens kommer att uppmärksamma att de har blivit sprayade. Effekten på hundarna vi provade på var i samtliga fall god.

Slutsats

Vi är mycket nöjda med det här antiskällhalsbandet. Det sprayades väldigt sällan i onödan och aktiverades effektivt vid skall. Den största nackdelen är priset. Den ligger rätt högt jämfört med andra modeller, men relativt bra till jämfört med andra spraymodeller. Här får man åtminstone en extra sprayburk på köpet vilket gör mycket. Har man provat andra antiskällhalsband utan spray och utan framgång, rekommenderar vi definitivt den här modellen, men annars skulle vara bättre att börja med en billigare första modell.

3. Petsafe Deluxe Little Dog Antiskällhalsband
4.5
Petster

4. Hundhalsband Antiskall PetSafe

4.3
Bästa antiskällhalsband med spray

"Petsafes spray-alternativ med flera doftalternativ"

Effektivitet

Hög

Typ av effekt

Spray

Material halsband

Nylon

Längd halsband

20 - 68 cm

Batteritid

ca 40 h

Vikt

100 g
 • Goda resultat
 • Vattentålig
 • Levereras med 2 patroner - citron och neutral
 • Löpande inköp av patroner om hunden är svårlärd och skäller mycket

Recension

Spray Bark Collar är ett antiskällhalsband från Petsafe som är simpel i sin funktion, men effektiv i sitt jobb. Som namnet antyder är det här ett antiskällhalsband som ska få hunden att sluta skälla genom att spraya en mild och ofarlig pust av partiklar på hunden.

Egenskaper

Petsafe har flera antiskällhalsband i sin arsenal där alla fungerar lite olika på något sätt. Just den här modellen kommer exempelvis med ett uppladdningsbart batteri som laddas med en USB kabel, och två olika spraypatroner. Halsbandet består av en mörkblå nylonrem med säkerhetsspänne precis som de flesta andra med ett justerbart mått på upp till 68 cm omkrets på halsen hos hunden.

Själva enheten har bara en knapp som man kan sätta på och stänga enheten med, eller återställa den när spraypatroner har bytts ut. Det finns en LED lampa i knappen som kan lysa grönt, gult och rött beroende på vad som ska indikeras. Det uppladdningsbara batteriet håller i ca 40 timmar vilket är fult godkänt eftersom det handlar om ett uppladdningsbart batteri. Att ladda upp den tar 2 timmar vilket inte heller är en orimligt lång tid vilket vi också är nöjda med.

Antiskällhalsbandet i praktiken

Det här antiskällhalsbandet ska inte sitta på de allra minsta hundarna och det rekommenderas att hunden väger mer än 4 kg för att halsbandet ska sitta bra. Vi provade antiskällhalsandet på hundar i viktklassen 6 – 20 kg.

Sprayen utlöses genom en kombination av att känna av vibrationer och skall. När det sker får hunden en liten dusch och lugnar ner sig. Halsbandet provades på 10 hundar varav en hund inte verkade bry sig över huvudlaget. Antiskällhalsbandet har även en funktion som gör att den stängs av i ett par minuter om en hund kontinuerligt fortsätter att skälla även om den blir sprayad på.

I förpackningen fick vi två stycken spray patroner, en med ingen doft och en med en citrondoft som i hundars värld är väldigt obekant, men helt ofarlig. Vi fick något bättre resultat med citrondoften än med den doftafria. I fallet med citron slutade skällandet snabbare med en förvånad men nyfiken respons från hunden.

Slutsats

Spray Bark Collar håller samma höga nivå som många andra produkter från Petsafe. Sprayen är effektiv på att lugna hunden och halsbandet är lättanvänt. Patroner som innehåller sprayen kommer eventuellt att ta slut och priset på dessa är lite dyrare än vissa andra spraypatroner, såvida man inte köper ett storpack. I det väldigt långa loppet om hunden inte lär sig att sluta skälla kommer den här produkten att bli dyr, men i det korta och medellånga loppet är det en utmärkt produkt.

4. Hundhalsband Antiskall PetSafe
4.3
Petster

5. Petsafe VBC - 10

4.0
Bästa enkla antiskällhalsband

Effektivitet

Medel

Typ av effekt

Vibration

Material halsband

Nylon

Längd halsband

20 - 71 cm

Batteritid

50 h

Vikt

91 g
 • Skonsam mot hunden
 • Enkel att använda
 • Har varierande effekt beroende på hund
 • Något högt pris med tanke på effekt
 • Inte uppladdningsbar - batteribyten krävs

6. Eyenimal Antiskällstation med ultraljud

4.0

Effektivitet

Hög

Typ av effekt

Ultraljud

Material halsband

-

Längd halsband

-

Batteritid

Inte specifierat

Vikt

195 g
 • Kan hängas upp ppå flera olika ställen
 • Effektiv med ultraljud
 • Tål vatten
 • Batterier inte inkluderade

7. Antiskallhalsband PN Jakt

3.9

Effektivitet

Medel

Typ av effekt

Spray

Material halsband

Nylon

Längd halsband

15 - 55 cm

Batteritid

3 år

Vikt

40 g
 • Lång batteritid
 • Låg vikt
 • Tål regn
 • Få inställningsmöjligheter
 • Medelmåttlig effekt

8. PetSafe Audible Bark Collar

3.7

Effektivitet

Låg

Typ av effekt

Ljud

Material halsband

Nylon

Längd halsband

-

Batteritid

ca 40 h

Vikt

230 g
 • Väldigt skonsam
 • Tålig
 • Högt pris
 • Batteri ingår inte

Köpguide Antiskällhalsband - Tips för ett lyckat köp

Köpguidens syfte är att guida till ett lyckat köp på första försöket. Ju mer man vet och lär sig om de viktigaste punkterna kopplat till antiskällhalsband och sin egna hund, desto mer prisvärt alternativ kan man hitta. Vi har nedan lyft sådant som kan spela in vid köp av antiskällhalsband och som kan ha större betydelse än en modell som har presterat bäst i generella tester.

Typ av effekt

Ett antiskällhalsband kan uppmärksamma hunden om sitt skällande på flera olika sätt. Vissa modeller av dessa halsband kan även ha två olika system som kan komplettera varandra. De vanligaste systemen i antiskällhalsbanden är spray, ljud, ultraljud och vibrationer.

 • Spray är precis som det låter. Vid skällningar kommer en spray med vatten eller doftämnen att sprutas från halsbandet som får hunden att lugna ner sig. Dessa antiskällhalsband kommer att med jämna mellanrum behöva fyllas med mer vätska eller en patron. Vanliga modeller klarar av att spraya 30 - 45 gånger.
 • Antiskällhalsband med ljud eller ultraljud som metod kommer att avge ljud när hunden skäller. Ultraljudet kommer människor inte att uppfatta men det kommer hunden. En vanlig jämförelse är att ultraljudet har liknande effekt som en hundvisselpipa och på så sätt tystar hunden. Om halsbandet istället avger ett vanligt ljud är tanken samma som med ultraljudet, bara att ägaren också kan höra ljudet för att veta att allting fungerar som det ska.
 • Om man istället har ett halsband som avger vibrationer kommer hunden att sluta skälla på grund av obehag eller tappa fokus på skällande för att undersöka vibrationerna. Vibrationshalsbanden brukar i vissa fall kompletteras med ett av de andra systemen.

Inställningar

Billigare modeller av antiskällhalsband har sällan speciellt många inställningar som går att ändra efter tycke och smak, och vad man är ute efter med sin hund. Inställningar man gärna vill få med är hur känslig antiskällhalsbandet, dvs när halsbandet ska uppmärksamma hunden om skällandet. I särskilda fall kanske man vill låta hunden morra men inte skälla.

En annan inställning man gärna vill få med är hur effektivt hunden ska bli påmind av skällandet. Har antiskällhalsbandet två mekanismer, exempelvis spray och ljud kanske det räcker med den ena. Har skällandet blivit bättre kanske man också vill dra ner på styrkan av effekten. Med de allra billigaste modellerna finns det få eller inga inställningar att välja bland, utan

Material halsband & lås

Dagens nylon- och plastmaterial presterar likvärt med läderhalsband i samma prisklasser. Tar man av och på antiskällhalsbandet ofta och har ett koppel kopplat till antiskällhalsbandet kan modeller med säkerhetslås hålla bättre jämfört med traditionella låsen. Säkerhetslåsen kommer att få en jämnare fördelning av kraften medan de traditionella låsen får få punkter som kommer att ta mer last och långsamt slitas upp.

Batteritid

Batteritiden på antiskällhalsbanden brukar vara en god indikator på kvalitet, särskilt om batteriet inte på något sätt är utbytbart utan inbyggt. Litiumbatterier som det brukar vara i antiskällhalsband klarar av ett visst antal uppladdningscykler innan de tappar maxkapacitet, som sedan krymper snabbare och snabbare. En vanlig siffra är ca 500 uppladdningscykler från tomt till max. Har man ett större batteri kommer det att ta mycket längre tid innan man har slitet ut batteriet.

Väderbeständighet

All elektronik som kommer att vara utomhus bör ha någon sorts IP-klassning. Klassning anger tåligheten mot väder och vind. Märkningen IP kommer att följas upp med två siffrorna, exempelvis IP67. Den sista siffran vill man helst ska vara 5 för att produkten ska vara spolsäker, men är det 7 eller högre är produkten vattentät. Väldigt användbart för hundar som gillar att plaska runt i grunt vatten eller i pölar.

Produktjämförelse

ProduktEffektivitetTyp av effektMaterial halsbandLängd halsbandBatteritidVikt
Animigo Antiskällhalsband
4.8
HögLjud och vibrationNylon17 - 55 cmca 150 h110 g
Petsafe Ultrasonic Bark Control
4.6
MedelUltraljudNylon20 - 68 cm1-3 månader256 g
Petsafe Deluxe Little Dog Antiskällhalsband
4.5
HögSprayNylon20 - 51 cm2-4 månader250 g
Hundhalsband Antiskall PetSafe
4.3
HögSprayNylon20 - 68 cmca 40 h100 g
Petsafe VBC - 10
4.0
MedelVibrationNylon20 - 71 cm50 h91 g
Eyenimal Antiskällstation med ultraljud
4.0
HögUltraljud--Inte specifierat195 g
Antiskallhalsband PN Jakt
3.9
MedelSprayNylon15 - 55 cm3 år40 g
PetSafe Audible Bark Collar
3.7
LågLjudNylon-ca 40 h230 g

Vanliga frågor om Antiskällhalsband

Vad tycker du om den här artikeln?

Betyg 4.9 / 5 (18 röster)

Läs några av våra liknande artiklar