TesterLugnande till hund

Lugnande till hund - De 5 bästa valen testade och presenterade

Senast uppdaterad: 2023-04-17

En orolig, rädd och ångestfull hund kan få flera oönskade symtom som magproblem, stress, rastlöshet och överdriven rengöring. Det är alltså inte bara frågan om mentala eller känslomässiga problem utan de kan även yttra sig fysiskt och måste därför behandlas. Idag finns flera olika lugnande tillskott som hjälper dig att i vardagen lugnande en stressad hund. Vi har tagit reda på vilket som fungerar bäst idag.

Testets utförande och undersökning

Lugnande tillskott innehåller avslappnande ämnen som hjälper din hund att gå ner i varv. Dessa ämnen är ofta helt naturliga och används ofta av människor också, till exempel kamomill och ashwagandha. Effekten kan variera stort mellan både olika hundar och olika preparat.

I vårt test har vi valt ut flera olika lugnande tillskott som är populära bland hundägare generellt. Dessa har sedan testats i olika miljöer för att ta reda på hur effektiva de är. Vi betygsatte produkterna efter effektivitet, innehåll och pris.

 • Effekt – Effekten ska vara påtaglig och hjälpa hunden att slappna av. Vi föredrar tillskott som har en omedelbar verkan, till skillnad från tillskott som behöver ges under några dagar för att bygga upp effekten. Hunden ska varken bli dåsig, förvirrad eller få andra negativa symtom av tillskottet.
 • Innehåll – Innehållet ska vara så naturligt som det går. Vi tycker om att veta vad vi stoppar i både våra egna och våra hundars kroppar. Innehållet ska såklart bestå av verksamma ämnen som fyller en funktion, utfyllnadsämnen ratar vi kategoriskt.
 • Pris – Priset kan vara avgörande men tillskotten kostar ungefär lika mycket. Med det sagt så uppskattar vi såklart ett lågt pris, mängdrabatter och pengarna-tillbaka-garanti. Detta gör produkten än bättre.

Hela topplistan

Bästa budgetvalet

1. Animigo Calming Aid

4.7
Smaksatta tabletter med både kort- och långverkande ingredienser.
Animigo Calming Aid
Typ
Tuggbitar
Storlek
120 tabl
Antal portioner
40-120 doser

Recension

Calming Aid från Animigo kan ses som ett komplement till Lugnande Droppar men kan även användas på egen hand. Calming Aid innehåller flera örter och växtextrakt som har en direkt lugnande effekt på hunden. Det har alltså en mer direkt inverkan en Lugnande Droppar men innehåller även mineraler och vitaminer som bidrar till en mer välmående hund över tid.

Innehåll

Innehållet består av aminosyror, örter och växtextrakt samt magnesium och vitamin B1. Bland aminosyrorna hittar vi taurin och teanin. Teanin har länge använts för sina lugnande egenskaper, mest känt som den verksamma ingrediensen i te. Teanin frisätter neurotransmittorer i hjärnan som i sin tur höjer produktionen av seratonin och dopamin, de så kallade ”må-bra-hormonerna”. Taurin bidrar till en normalfungerande energiomsättning och hjälper hunden att omsätta mat och bibehålla en god vätskebalans.

Ashwagandha är en ört som står för en stor del av innehållet i Calming Aid. Örten har likt te använts i tusentals år för att minska stress och oro. Det finns idag en hel del intressant forskning på örten som visar på en minskning av stress och förhöjda nivåer av seratonin och signalsubstansen GABA.

Magnesium och vitamin B1 bidrar till flera viktiga funktioner i kroppen, bland annat en normal energiomsättning och upprätthållande av nervsystemets funktion.

Sammanfattning

Calming Aid innehåller alltså en lång rad ämnen som har en direkt och indirekt påverkan på oro, ångest och depression. Tabletterna är ganska små och ges enkelt med en bit godis till hunden, vilket bör göras dagligen vid upplevda humörproblem. Men tabletterna kan även ges på lite kortare sikt då de innehåller ämnen som har en mer omedelbar inverkan på humöret. Prova att ge under en dag då du tror att hunden kommer att vara extra orolig, det kan räcka och då håller förpackningen väldigt länge.

 • Stort antal portioner
 • Rik på flera olika örter
 • Smaksatta tuggbitar som enkelt doseras
 • Passar ej till dräktiga och digivande hundar eller valpar
Bästa flytande

2. Animigo Calming Drops

4.6
Vetenskapligt korrekt innehåll som ger din hund förutsättningar att må bra.
Animigo Calming Drops
Typ
Droppar
Storlek
100 ml
Antal portioner
Ca 50 doser

Recension

Animigos Lugnande Droppar består av aminosyror, vitaminer och mineraler. Dessa ämnen samverkar för att ge hunden så bra möjligheter att må bra som möjligt. Det ska snarare ses som ett komplement till kosten än ett akut hjälpmedel vid oro. Dropparna ges enkelt i vattenskålen på daglig basis.

Innehåll

Dropparna innehåller aminosyrorna tryptofan och taurin. Tryptofan bidrar till bildandet av seratonin i kroppen hos både människor och hundar. En brist på hormonet seratonin kan leda till depression, irritation och oro. Tryptofan är därför vanligt förekommande i olika lugnande preparat. Taurin förknippar många med energidrycker och ämnet används för att reglera energinivåerna samt vattenbalansen. Att ha energinivåer i balans är en grundläggande förutsättning för att må bra och taurin kan hjälpa din hund att få bättre förutsättningar att må bra.

Vitaminerna D, B3 och B6 är alla viktiga för humöret och energin. Vitamin D och B3, eller niacin, bidrar likt tryptofan till skapandet av hormonet seratonin och har i studier visat sig motverka ångest och öka den kognitiva funktionen hos både människor och hundar. Vitamin B6 hjälper kroppen att skapa signalsubstansen dopamin, ett hormon som har en avgörande roll för välbefinnandet. En brist på vitamin B6 har kopplats till ökad risk för depression.

Utöver aminosyror och vitaminer så hittar vi även zinksulfat i tillskottet. Zinksulfat är en kemisk förening som är vanlig i kosttillskott, men huvudämnet som tillförs är zink. Zink bidrar till en rad olika funktioner hos hunden, det är ett livsviktigt mineral som bland annat hjälper hunden att producera tillräckligt mer seratonin och dopamin. En brist på zink har kopplats till nedstämdhet hos människor och resultatet tros vara överförbart till hundar.

Sammanfattning

Animigo Lugnande Droppar har ett vetenskapligt korrekt innehåll med flera ämnen som ger hunden bättre förutsättningar till att må bra. Tillskottet innehåller inga akut lugnande substanser utan ska ges i förebyggande syfte för att åtgärda eventuella ämnesbrister. Det är ett smart första steg att ta om du har en orolig hund, för det kan helt enkelt bero på brister i kosten. En förpackning räcker för ungefär 50 doser beroende på din hunds kroppsvikt.

 • Brett innehåll av flera verksamma ämnen
 • Innehåller flera näringsämnen
 • Bra pris och drygt innehåll
 • Lämpar sig ej för valpar
Bästa tuggbitarna

3. Aptus Relax

4.2
Små godisbitar men rikt näringsinnehåll
Aptus Relax
Typ
Tuggbitar
Storlek
30 tabl
Antal portioner
30

Recension

Aptus Relax är små godisbitar med nyttigt innehåll som hjälper hunden att hantera oro bättre. Med aminosyrorna teanin, trytofan i kombination med vitamin B1 och kolostrum får hunden i sig ämnen som behövs för att ha en normal produktion av hormon och signalsubstanser. Det ger goda förutsättningar för hunden att hantera stressiga situationer. Aptus Relax kan du börja ge några dagar innan är stressis situation eller regelbundet över längre tid för lite mer stressiga hundar.

Innehåll

Teanin och tryptofan har vi gått in på tidigare. Kortfattat så är det två aminosyror som bidrar till produktionen av seratonin och dopamin. Ett tillskott av aminosyrorna innebär att produktionen av hormonerna kan fortgå som vanligt. Vitamin B1 fyller en rad olika funktioner i kroppen men har i detta tillskott tillsatts för att nervsystemet ska bibehålla en normal funktion.

Kolostrum, eller råmjölk, är den mjölk som ges strax efter förlossning av däggdjur. Den är mycket näringsrik och innehåller flera proteiner och mineraler. Tillförsel av näringsämnen kan vara den enkla lösningen för en stressig hund. Ibland kan otillräcklig kost ligga bakom ett dåligt mående, det gäller både hundar och människor. Därför är Aptus Relax framtaget att ges varje dag och kan helt enkelt ses som ett kosttillskott. Föruom ovanstående ämnen innehåller bitarna flera andra näringsämnen i mindre koncentration.

Sammanfattning

Aptus Relax innehåller flera intressanta ämnen som kan vara lösningen på din hunds problem. Vi tycker alltid det är bra att hitta källan till problemet innan man börjar med komplicerade behandlingar och ett kosttillskott kan ibland vara lösningen. Det finns många tillskott att välja mellan men det är värt att prova några naturliga alternativ innan man går vidare till de mer kostsamma veterinärbesöken och ordinerade läkemedel. Aptus Relax passar hunden med lindriga besvär och behöver en liten lugnande godisbit då och då.

 • Snabb effekt
 • Innehåller många verksamma och nyttiga ämnen
 • Kan ges till både hund och katt
 • Blir snabbt dyr om du regelbundet behöver behandla hunden
Bästa lugnande halsbandet

4. Adaptil Calm Halsband

4.1
Unik lösning med naturliga "hundferomoner" som skapar trygghet
Adaptil Calm Halsband
Typ
Halsband
Storlek
-
Antal portioner
4 veckor

Recension

Adaptil erbjuder många olika lugnande produkter för hundar, från spray till tuggbitar och halsband. Just halsband är ganska unikt men väldigt smart. Du sätter helt enkelt på halsbandet och så få hunden ett tillskott av lugnande feromoner. Halsbandet kan sitta på så länge du önskar och du behöver inte administrera några tabletter eller komplettera fodergivan. Enkelt och smart helt enkelt.

Användning

Adaptils halsband On the Go är mycket lätt att använda. Du tar ut halsbandet ur förpackningen och rullar ut det till sin fulla längd, sen knäpper du halsbandet runt halsen på hunden med ungefär två fingrars mellanrum mellan hals och halsband. Klipp av eventuell överbliven bit halsband så är det färdigt. Ta bara av halsbandet om du ska duscha eller bada din hund. Halsbandet håller i ungefär en månad och kan köpas i olika storlekar.

Innehåll

Halsbandet innehåller naturliga feromoner som lugnar hunden. Feromonerna är identiska kopior av de feromoner som hundar själva sänder ut och är tänkt att ge hunden intrycket av att den inte är ensam. När hundar är tillsammans i grupp så spelar dessa feromoner en stor roll i kommunikationen mellan individer och adaptil har försökt att efterlikna den processen.

Effekt

Det är svårt att utvärdera en lugnande produkt som verkar över tid för resultatet är så pass individuellt. Men vi upplever verkligen att halsbandet fungerar. Framför allt på en annars väldigt pratglad och gnällig hund som ofta tjuter extra när den är ensam hjälpte halsbandet. En tystare hund innebär en mindre stressad hund och det var riktigt kul att se en produkt på riktigt som faktiskt levererar och gör skillnad.

Men tyvärr upplevde vi en stor variation i effekten så vi kan inte säga annat än att ge Adaptils produkter en chans. Halsbandet är smidigast tycker vi men som sagt så finns det flera andra alternativ också.

Sammanfattning

Adaptils halsband är en smidig lösning på en orolig hund. När det fungerar så fungerar det väldigt bra men vi hade viss variation i utfallet under våra tester. Prismässigt blir det väldigt dyrt om du ska använda halsbandet konstant. Med det sagt så uppskattar vi verkligen det helt naturliga alternativet att omge hunden av sina egna feromoner så att den känner sig trygg och hemma. Vi rekommenderar särskilt Adaptils halsband om ska vänja en hund vid ett nytt hem, ska ta hem en valp eller bara behöver en lugnande produkt tillfälligt.

 • Omgående effekt
 • Enklaste administreringen
 • Innehåller naturliga trygghetsferomoner
 • Måste förnyas regelbundet
 • Dyr vid längre användning

5. Sanal Relax

3.8
Smaksatta tuggtabletter som också går att ge till andra djur än hundar
Sanal Relax
Typ
Tabletter
Storlek
15 tabl
Antal portioner
15 port

Recension

Sanal Relax är ett helt naturligt tillskott som hjälper hundar att hantera stressiga situationer och åksjuka. Varje förpackning innehåller bara 15 tabletter så kosttillskottet är tänkt att ges vid särskilt stressiga situationer.

Innehåll

Sanal Relax innehåller flera olika vitaminer och mineraler som alla på olika sätt bidrar till att hantera stress och motverka nedstämdhet genom att upprätthålla viktiga system i kroppen. Men den främsta aktiva ingrediensen är aminosyran tryptofan som är ett förstadie till serotonin. Brist på aminosyran kan leda till depression, ångest och nedstämdhet.

Sanal Relax innehåller alla mikronäringsämnen som hunden behöver för att må bra och hantera påfrestande situationer. Mycket av innehållet har vi sett i andra lugnande tillskott för hundar så Sanal Relax är inte unik i det avseendet.

Sammanfattning

Innehållet i Sanal Relax är helt korrekt, rikt på både vitaminer och mineral samt aminosyran tryptofan. Tabletterna kommer i lättdoserade kartor och är smaksatta för att enkelt gå ner. Doseringen är lätt att få till utefter förpackningens anvisningar.

Men innehållet är inte direkt unikt och det finns liknande produkter som är billigare och drygare. En ganska unik fördel med Sanal Relax är att produkten är testad och rekommenderad för andra smådjur som hamstrar och råttor. Så om du har flera djur som behöver lugnande så kan Sanal Relax vara ett bra alternativ.

 • Innehåller naturliga ämnen
 • Går att ge till dräktiga hundar
 • Kan även ges till katt och kanin
 • Innehåller endast 15 tabletter
 • Dyrt portionspris

Köpguide Lugnande till hund - Tips för ett lyckat köp

Lugnande tillskott finns i flera olika former och innehållet varierar mycket. Läs på om vilka former som finns och vilka ingredienser som är vanliga för att göra ett så medvetet val som möjligt. Tänk på att lugnande tillskott för hundar inte är medicin och behandlar varken grundsymtomen eller är till stor hjälp vi allvarliga problem. Kontakta därför veterinär i samband med att du börjar administrera lugnande för tips och råd om hur din hund ska må så bra som möjligt även utan lugnande.

 • Form – Lugnande för hundar kommer generellt i tre olika former; tuggbitar, droppar eller tabletter/kapslar. Tuggbitar är klart smidigast, de brukar slinka ner utan problem och är enkla att dosera men se upp med eventuella allergier. Droppar är också enkla att administrera, de droppas över maten eller i vattnet och kan i vissa fall ges oralt. Tabletter kan vara att föredra om du har en hund som är lätt att ha och göra med. Kräsna hundar ratar gärna tabletter.
 • Innehåll – Ämnena i tillskottet ska vara effektiva och gärna ha vetenskaplig evidens i ryggen. Undvik utfyllnadsämnen som inte tillför något. Gå därför gärna igenom innehållsförteckningen och bilda dig en uppfattning om vilka ingredienser som produkten innehåller och vad de gör.
 • Pris – Priset varierar en hel del mellan olika tillskott. En del produkter behöver tas under en längre period för att ge effekt medan andra ges under de tillfällen som hunden behöver slappna av. Ha detta i åtanke om du jämför portionspriser.

Vanliga ingredienser

Lugnande för hundar kan innehålla många olika ämnen, men vanligast är olika örter, aminosyror, mineraler och vitaminer. Nedan följer en lista på några av de vanligaste ingredienserna.

 • Valerianrot – Örten heter på svenska egentligen läkevändeört och har sedan länge används för sina lugnande egenskaper, bland annat mot insomningssvårigheter. Växten fungerar för både hundar och människor och återfinns i flera tillskott. Flera studier har gjorts på valerianrot där en ångestdämpande effekt har kunnat uppmätas hos hundar.
 • L-teanin – L-teanin används likt valerianrot för sin avslappnade egenskap. Det är ett populärt ämne i flera tillskott för människor. L-teanin är en aminosyra som motverkar ångest, även detta ämne har studerats med goda indikationer på att det fungerar som lugnande för hundar.
 • Kamomill – Denna traditionella ört har druckits som te i tusentals år. Den hjälper kroppen att slappna av och har vissa ångestdämpande egenskaper. Kamomill saknar vetenskapligt stöd för användning hos hundar, men flera användare världen över vittnar om att tillskott med kamomill har hjälpt dem att få lugnare hundar.
 • Passionsblomma – Passionsblomma är inte bara en vacker blomma att odla, den ingår i en rad olika tillskott som hjälper dig att varva ner. Blomman kan också köpas som te eller olja. Växten förekommer i flera olika lugnande medel för hundar också.
 • Ingefära – Ingefära kan tyckas användas mot allt, lugna upprörda magar, stärka immunförsvaret och stilla nervösa nerver. Ingefära ingår även i tillskott som hjälper hundar att slappna av. Huruvida effekten av just ingefära är till stor hjälp är svår att svara på, än så länge så har inga studier gjorts på ingefärans effekt på stressade hundar.
 • CBD – Cannabidiol är likt övriga ämnen på listan populärt bland människor för att behandla stress och ångest. CBD administreras som olja och finns för hundar. Det är ett säkert ämne som idag studeras frekvent för sina många positiva egenskaper.
 • Tiamin – Vitamin B1 eller tiamin används för att minska oro och ångest hos människor och tros ha samma effekt på hundar.
 • Ashwagandha - Ashwagandha har blivit mycket populärt på senare år, men har redan använts i tusentals år för sina många egenskaper. Ashwagandha kan tas av både människor och ges till hundar för att hjälpa till nedvarvning, ångestdämpning och insomning. Många studier finns på ämnet, främst såklart på människor men även hundar.

Vanliga frågor om Lugnande till hund

Har lugnande för hundar några biverkningar?

Biverkningar är ytterst sällsynt. Produkter som inte är veterinärordinerade innehåller bara naturliga ämnen som örter, växter, aminosyror och vitaminer som hundar kan äta utan risk för biverkningar. Om du märker att din hund beter sig annorlunda, som påtaglig trötthet, minskad aptit eller irritation som bör du avsluta behandlingen och rådgöra med veterinär.

Kan jag ge lugnande till dräktiga och digivande hundar?

Vissa produkter är godkända för dräktiga och digivande hundar men inte alla. Läs noga på förpackningen och rådgör med veterinär om du känner dig osäker.

Kan lugnande för hundar vara beroendeframkallande?

Produkter med naturligt innehåll innebär ingen risk för beroende. Följ doseringsförslagen och de råd som står på förpackningen.

Hur fungerar lugnande tillskott åt hundar?

Produkter som är lugnande för hundar innehåller naturliga ämnen som är rogivande och ångestdämpande. Det kan vara till exempel örter, växter eller aminosyror. Dessa naturliga tillskott är receptfria och fungerar ungefär på samma sätt som en kopp grönt te kan vara rogivande för en människa. Om du upplever stora besvär så kan du behöva ordinerad medicin, uppsök i så fall veterinär.

Denna webbplats använder kakor för att förbättra din upplevelse. Genom att fortsätta använda vår webbsida samtycker du till vår policy kring kakor.