GladaHusdjur
Bästa Fästingmedel - 6 toppval testade och presenterade
TesterFästingmedel

Bästa Fästingmedel - 6 toppval testade och presenterade

Senast uppdaterad: 2023-09-28

Det finns både receptbelagda och receptfria fästingmedel på marknaden idag. De receptfri är många gånger minst lika bra och fungerar utmärkt för de flesta hundar. Både loppor och fästingar kan ställa till med stora problem hos hundar så det är väl värt att hitta det bästa fästingmedlet för just din hund. För det kan vara så att du behöver prova några olika innan du hittar helt rätt, de kan nämligen ha lite olika effekt. Om du är specifikt intresserad av fästinghalsband så kan du läsa mer här.

Johan P
Johan PJohan har jobbat som djurvårdare och äger flera djur, bland annat en struts.

Fästingmedel Bäst i Test 2024

Fästingmedel ska verka snabbt och märkbart. Du ska inte ha några problem alls med fästingar om du använder ett bra fästingmedel. Vi har testat flera olika medel på hundar med olika pälstyp och i varierande miljöer. De punkter som vi har undersökt och betygsatt är följande:

 • Effekt – Effekten ska komma inom 24 timmar och helst omgående. En del fästingmedel dödar fästingar och loppor medan andra enbart avvisar och därmed hindrar ohyra från att angripa hunden. Vi ser helst att fästingmedlet dödar fästingarna, då fungerar det även på de som redan satt sig på hunden.
 • Återapplicering – Du behöver nästan alltid applicera medlet flera gånger under säsongen. Vanligtvis sker detta med ett fyra eller sex veckors intervall. Ibland kan effekten vara längre, men du ska inte behöva återapplicera oftare än så.
 • Innehåll – Innehållet ska givetvis vara godkänt för användning på hundar. Kemikalierna ska vara miljövänliga och ofarliga för andra djur. Oftast innebär dock användning av fästingmedel viss risk för mikroorganismer i sjöar och vattendrag så undvik att bada med en hund som använder fästingmedel.

Topp 6 bästa Fästingmedel just nu

1. Frontline spot-on

4.8
Bäst i test

"Effektivt medel mot loppor, löss och fästingar"

Effekt inom

24 h

Verkar i

3-5 veckor

Antal doser

4 doser
 • Effekt inom 24 timmar
 • Kan användas även på dräktiga och digivande hundar
 • Dödar snabbt loppor och fästingar
 • En förpackning räcker för hela fästingsäsongen
 • Kan ge hudirritation på vissa hundar

Recension

Frontline vet Spot-on är ett av de mest populära och frekvent köpta fästingmedlen. Det är ett effektivt fästingmedel som också är enkelt att använda. Den effektgivande ingrediensen heter fipronil, ett ämne som dödar loppor, löss och fästingar utan att orsaka skada på hund eller människor.

Applicering

Det är viktigt att du köper rätt dosering till din hund. Doserna är anpassade för hundens kroppsvikt och varierar enligt följande:

 • 0,67 ml upp till 10 kg
 • 1,34 ml mellan 10 och 20 kg
 • 2,68 ml mellan 20 och 40 kg
 • 4,02 över 40 kg

Att applicera Frontline spot-on är mycket enkelt, du bryter upp behållare och droppar sedan innehållet direkt på huden i hundens nacke och manke. Det underlättar om man är två så att en kan hålla undan pälsen medan den andra droppar. Var noga med att trycka flera gånger på behållaren så att den verkligen töms. Pälsen kan bli klibbig vid appliceringstillfället men återgår inom det närmste dygnet till normalt tillstånd.

Effekt

Inom 48 timmar från applicering så sprids medlet över hela pälsen och börjar ge effekt. Redan efter ett dygn ungefär så ger det effekt men full effekt kan du förvänta dig först efter två dygn. Medlet fungerar mot fästingar, loppor och löss. Effekten varar sedan i upp till fem veckor. Efter ungefär tre veckor så råder vi dig dock att vara extra vaksam på ohyra då effekten kan börja avta. Om din hund börjar få fästingar igen så repeterar du helt enkelt appliceringen, men inte oftare än var fjärde vecka.

Effekten mot loppor inträder snabbare och håller i sig längre, men mot fästingar håller effekten i som mest fem veckor. Undvik att schamponera hunden under perioden då den bär Frontline spot-on.

Slutsats

Frontline har mycket god effekt, medlet är lätt att applicera och har ett bra pris. Effekten varar länge och medlet kan även ges till dräktiga tikar. Biverkningar är mycket ovanliga och sker oftast om hunden lyckas slicka på området där ämnet har applicerat, om du har flera hundar så är det därför viktigt att hålla dem åtskilda så att de inte råkar slicka på varandra efter applicering. Frontline är fortsatt en stor favorit och vi rekommenderar fästingmedlet för både katt- och hundägare.

1. Frontline spot-on
4.8
Meds

2. Frontline Spray

4.6
Bäst spray

"Ett smidigt alternativ till droppar"

Effekt inom

24 h

Verkar i

3-5 veckor

Antal doser

3-10 doser
 • Mycket omfattande skydd
 • Dödar insekter och kvalster
 • Bra pris sett till antal behandlingar
 • Applicering tar tid
 • Passar inte hundar som slickar sig mycket

Recension

Frontline Spray innehåller precis som Frontline spot-on ämnet fipronil, ett ämne som snabbt och effektivt dödar fästingar, loppor och löss. Spray är ett smidigt alternativ om du har svårt med spot-on-droppar eller tabletter. Droppar kan till exempel vara svåra att administrera på hundar med tjock päls. Med spray så får du smart alternativ som är enkel att applicera.

Applicering

Spraya hunden på cirka 10-20 cm avstånd i ett jämnt lager. Var uppmärksam på att det är antalet pumptryck som anger koncentrationen av ämnet, och pumpslagen ska därför motsvara hundens kroppsvikt. Läs mer i detalj om dosering på butikens hemsida.Undvik ansiktet och se till att hunden inte slickar sig direkt efter applicering. Använd ett par engångshandskar och gnid in medlet i pälsen, hela pälsen ska vara fuktig och låt sedan hunden lufttorka så att medlet stannar kvar.

Appliceringen är mycket enkel, håll bara koll på antalet pump och sprid dessa över hundens päls. Återapplicering ska inte ske oftare än en gång i månaden.

Effekt

Du kan förvänta dig effekt redan inom första dygnet och den varar i upp till fem veckor mot fästingar och i tre månader mot löss och loppor. Fortsätt att kontrollera hunden efter ohyra då en och annan fästing kan slinka igenom skyddet, det är osannolikt men det är lika bra att vara på säkra sidan. Fipronil är i övrigt ett säkert ämne som kan användas på digivande och dräktiga tikar. I ovanliga fall har bieffekter observerats, som hudirrition, hypersalivering och oro. Vi bieffekt så ska du avbryta behandlingen, tvätta och schamponera hunden och vid svåra eller bestående symtom kontakta veterinär.

Slutsats

Frontline kommer i flera olika former, spray är ett av dem. Spray passar dig som har svårt att droppa spot-on i tjock päls eller helt enkelt inte fått den förväntade effekten av andra preparat. Frontline Spray motverkar mycket effektivt både fästingar och löss och kan ges regelbundet till hunden för ett effektivt och tryggt skydd. En flaska räcker ungefär till 5 behandlingar för en korthårig hund på runt 5 kg så priset är lågt sett till andra fästingmedel.

2. Frontline Spray
4.6
Meds

3. Vectra 3D

4.3
Bästa omfattande skydd

"Verkar mot flugor, myggor, ägg och larver"

Effekt inom

24 h

Verkar i

4 veckor

Antal doser

3 doser
 • Dödar fästingar vid kontakt med huden
 • Innehåller flera insekticider för bred effekt
 • Enkel applicering
 • Maximal effekt först efter 3 dygn
 • Ej fastställd som säker för dräktiga hundar

Recension

Vectra 3D innehåller flera olika pest- och insekticider vilket medför ett effektivt skydd mot flera olika typer av ohyra. Unik med Vectra 3D är just dess effekt att fungerar väl mot inte bar fästingar, loppor och löss utan även myggor, flugor, ägg och larver. Vectra 3D är ett starkt medel som inte ska användas på katter.

Applicering

Vectra 3D appliceras som ”line-on” vilket innebär att medlet sakta töms i en linje längs med ryggraden. Sära på pälsen och klämma ut pipetten mothårs från nacke till svans. Som vanligt ska du vänta i tre månader innan eventuell återapplicering sker och undvik helst bad helt, men Vectra 3D ska vara vattensäkert och bibehålla skyddet även efter bad. Vi har inte testat hur bra medlet hanterar dusch och bad.

Effekt

Tack vare tre olika ingredienser så verkar Vectra 3D mot fler insekter än andra fästingmedel. Myggor och flugor brukar inte påverkas nämnvärt av fästingmedel, men Vectra 3D ger din hund skydd även mot dessa djur. Om du bor i ett myggtätt område så är det därför ett väldigt bra val. Redan efter ett par timmar börjar medlet ha effekt och det håller i sig i ungefär en månad. Full effekt uppnås först efter tre dygn. Effektens verkningstid kan variera mot olika typer av ohyra.

Slutsats

Vectra 3D är ett starkt medel som även har effekt mot myggor och flugor. Det är därför ett bra val om du bor norröver i myggtäta områden eller om din hund är särskilt brydd av myggor eller flugor. Medlet håller inte lika längre som till exempel Frontline och är heller inte fastställd att vara säker att använda på digivande eller dräktiga tikar. Prismässigt ligger Vectra 3D lite i överkant och vi rekommenderar därför produkten främst till dig som vill ha det utökade skyddet mot myggor, flugor och larver.

3. Vectra 3D
4.3
Meds

4. Animigo pulver

4.4
Bäst kosttillskott

"Naturligt och skonsamt sätt att skydda hunden mot ohyra."

Effekt inom

24 h

Verkar i

Så länge tillskottet ges

Antal doser

50-100 doser
 • Bara naturliga ämnen
 • Innehåller flera nyttoämnen
 • Smaksatt och lättadministrerat pulver
 • Sämre skydd än biocider

Recension

Animigo erbjuder många produkter som alla är lite annorlunda mot andra butiker och framför allt billigare. De har flera olika kosttillskott för hundar och katter, från probiotika till glukosamin och nu även fästingmedel. Deras fästingmedel är ett kosttillskott som stärker hundens egna förmåga att stå emot smitta och ohyra genom att tillföra flera olika nyttoämnen i kosten. Det är ett naturligt sätt att försvara hunden mot fästingar, loppor och löss.

Användning

Animigos anti-fästingtillskott ges dagligen i maten, det är lättast att blanda ut i våtfoder men pulvret i sig är smaksatt och kommer att ätas upp av de flesta hundar oavsett hur du administrerar det. Pulvret innehåller vitlök, humle, zink och olika mineraler. Dessa ämnen samverkar för att i princip ge två effekter. Dels så ändrar hundens päls doft vilket gör den svårare att hitta för fästingar och dels så påverkas hud och blod så att fästingar drar sig för att bita. Tack vare de olika nyttoämnena så ökar hundens motståndskraft mot sjukdomar och vid bett så har den lättare att värja sig mot eventuell smitta. Doftförändringar är inget som vi människor märker så var inte rädd för att din hund ska börja lukta vitlök.

Effekt

Vi måste vara ärliga och säga att kosttillskott tillhör den kategori som är minst tillförlitlig som fästingskydd. De ger inte ett jättestarkt skydd om man jämför med biocider. Men, och det är ett stort men, så innehåller de bara naturliga ämnen som agerar på naturlig väg. Du stärker din hunds hälsa genom att tillföra bra ämnen i kosten. Det är ett skonsamt sätt att skydda hunden och du slipper oro dig för biverkningar. Kosttillskott är också en perfekt lösning om du har hundar eller katter som inte tål fästingmedel, eller har småbarn hemma som du inte vill ska komma i kontakt med biocider.

Slutsats

Animigo erbjuder ett naturligt alternativ till de övriga insektsgiften, ett alternativ som är utmärkt om din hund inte klarar av vanliga fästingmedel. Vi har själva haft en katt som får kraftiga utslag av fästingmedel och numera enbart går på kosttillskott och det fungerar väldigt bra. Hur får en och annan fästing men det är bättre än en allergisk reaktion. Om du ska välja ett kosttillskott som fästingskydd så rekommenderar vi Animigos prisvärda och innehållsriktiga fästingmedel.

4. Animigo pulver
4.4
Animigo

5. Exspot Spot-on

4.1

"Starkt medel som dödar alla bitande insekter och fästingar."

Effekt inom

48 h

Verkar i

4 veckor

Antal doser

6 doser
 • Effektiv mot all typ av ohyra
 • En förpackning räcker länge
 • Dyr produkt
 • Används ej på hund under 5 kg

Recension

Exspot vet. är ett spot-on-medel som verkar mot all ohyra, från fästingar och löss till myggor och kvalster. Den aktiva ingrediensen heter permetrin som är mycket effektiv mot i princip alla insekter och spindeldjur. Priset är ganska högt men en förpackning räcker för hela sommaren.

Användning

Exspot kommer likt andra spot-on i pipetter som droppas i nacken på hunden. Effekten utvecklas efter några dygn och håller i omkring fyra veckor. Pipetterna är precis lika enkla att använda som med Frontlines, du bryter av spetsen och trycker på behållaren för att tömma innehållet. Exspot kan bara köpas i en koncentration, du köper alltså inte olika förpackningar beroende på storlek på din hund. Istället används en pipett för hundar mellan 5 och 15 kg och två pipetter för hundar över 15 kg. Exspot ska inte användas på små hundar, alltså under 5 kg och inte heller på katter.

Permetrin är ett säkert ämne för hundar över 5 kg, endast mycket små mängder absorberas genom huden och då bryta ämnet ner utan att påverka hunden. Däremot är det farligt för katter och små hundar att slicka på en nybehandlad hund. Så om du har smådjur i hemmet så ska du vara extra vaksam alternativt välja ett annat fästingmedel då permetrin kan orsaka förgiftning.

Slutsats

Att Exspot inte går att köpa i lägre koncentration är synd eftersom det finns gott om hundraser som väger under 5 kg. Det betyder också att du inte kan använda Exspot på valpar förrän de väger över 5 kg. Exspot ger ett brett skydd och är enkelt att använda, vi uppskattar också att du får sex pipetter per förpackning, då räcker fästingmedlet oftast hela fästingsäsongen. Men priset är högt och risken för smådjur i närheten är påtaglig så Exspot får av oss ett lägre betyg.

5. Exspot Spot-on
4.1
Meds

6. Lupo Zeck

3.9
Bästa naturliga fästingmedlet

Effekt inom

2 veckor

Verkar i

Så länge tillskottet ges

Antal doser

160 doser
 • Fri från kemikalier
 • Snäll mot allergiska och överkänsliga hundar
 • Tillför nyttiga näringsämnen
 • Långsam effekt som måste byggas upp över tid
 • Något sämre effekt jämfört med insekticider

Köpguide Fästingmedel - Tips för ett lyckat köp

Det finns många alternativ att välja mellan idag när du söker efter fästingskydd åt din hund. När det kommer till fästingmedel så kan de vara både repellerande (alltså förhindra att ohyra sätter sig på hunden) eller behandlande, vilket innebär att medlet dödar eller avlägsnar ohyra som redan fått fäste på hunden. Det är viktigt att reflektera över dina hunds unika behöv som storlek, ålder, ras och eventuella mediciner vid val av fästingmedel.

 • Droppar / spot-on – Ett av de mest populära fästingmedlen är spot-on-lösningar, alltså droppar som droppas i nacken på hunden. De aktiveras direkt och är väldigt effektiva. De är enkla att applicera och behöver bara återappliceras ungefär en gång i månaden. En nackdel är dropparna kan vara farliga för andra djur och människor. Vissa droppar ska hunden inte bada med under den aktiva perioden då kemikalierna kan vara skadliga för mikroorganismer i vattendrag.
 • Tabletter – Tabletter är ofta receptbelagda men mycket effektiva. Vid särskilt svåra problem eller i särskilt fästingutsatta områden så kan det vara bra att kontakta veterinär för att få receptbelagt fästingmedel.
 • Kosttillskott – En mindre effektiv men intressant kategori av fästingskydd är kosttillskott. Dessa tillskott innehåller vanligtvis ämnen som repellerar ohyra samt stärker hundens immunförsvar för att på naturlig väg ge hunden verktyg att stå emot fästingar och loppor.

Om fästingar och loppor

Loppor kan orsaka rejäl klåda. I södra Sverige är kattloppor den vanligaste loppan som angriper hundar. Klåda, utslag och pälsavfall är vanliga symtom. Men även andra loppor förekommer, för att behandla ett angrepp så bör du kontakta veterinär. Vid allvarliga angrepp kan saneringshjälp behövas för att bli av med larver och ägg som hunden bär med sig in. Därför är det viktigt att utrusta hunden med fästingmedel för att förhindra att loppor dras hem.

Fästingar är som bekant sjukdomsbärare, de för med sig sjukdomar genom det blod de suger. TBE, borreolis och anaplasmos är de fästingburna sjukdomar som hittats hos hundar i Sverige. Fästingar kan vara aktiva under ganska stora delar av året, till skillnad från loppan som är som mest aktiv i början av sommaren.

Fästingar hittar de enklast genom att känna efter, kamma pälsen eller dra med fingrarna runt öron, rygg, armhålor och bröst. Du kan även sära på pälsen för att mer noggrant undersöka hunden. Loppor är desto lättare att upptäcka, hunden kliar sig väldigt mycket vid loppangrepp och du kan hitta både loppavföring (små mörka prickar i pälsen) och se lopporna röra sig i pälsen.

Förhindra angrepp från loppor och fästingar

Att förhindra angrepp i första hand är det mest effektiva skyddet mot ohyra som fästingar, loppor och löss. Givetvis behöver du ett fästingskydd som fungerar bra men det finns andra saker du göra för att ytterligare skydda dina djur och dig själv från angrepp.

1. Gå regelbundet igenom pälsen på dina djur. Gör det till en vana att känna igenom de utsatta områdena på dina husdjur dagligen. Då kan du hitta fästingar som kryper i pälsen eller som precis har satt sig. Ju oftare du kontrollerar din djur desto mindre risk finns för att fästingarna hinner överföra någon sjukdom.

2. Håll det rent och städat inne. För inomhus överlever fästingar ganska bra, de är ju skyddade från väder och vind och kan sakta men säkert vänta på att angripa nästa värd. Dammsug och byta sängkläder lite oftare under fästingsäsongen och håll dina djur borta från platser som sängar, soffor och liknande där du ofta sitter.

3. Undvik särskilt fästingrika områden. Områden med högt gräs är som bekant rika på fästingar. Men fästingar trivs i all undervegetation, särskilt på skuggiga och fuktiga platser. Att undvika dessa platser kan minska antalet fästingangrepp men faktum är att så fort din hund går ut eller träffar andra hundar så kan både fästingar och loppor angripa hunden.

Produktjämförelse

ProduktEffekt inomVerkar iAntal doser
Frontline spot-on
4.8
24 h3-5 veckor4 doser
Frontline Spray
4.6
24 h3-5 veckor3-10 doser
Vectra 3D
4.3
24 h4 veckor3 doser
Animigo pulver
4.4
24 hSå länge tillskottet ges50-100 doser
Exspot Spot-on
4.1
48 h4 veckor6 doser
Lupo Zeck
3.9
2 veckorSå länge tillskottet ges160 doser

Vanliga frågor om Fästingmedel

Vad tycker du om den här artikeln?

Betyg 4.3 / 5 (35 röster)

Läs några av våra liknande artiklar