GladaHusdjur
Fästinghalsband bäst i test 2024 och andra toppval
TesterFästinghalsband

Fästinghalsband bäst i test 2024 och andra toppval

Senast uppdaterad: 2023-09-28

Det finns många sätt att skydda hunden mot fästingar, men mest populärt är fästinghalsbandet. Det beror på att fästinghalsbandet är ett pålitligt, säkert och enkelt skydd att använda. Fästinghalsband innehåller i regel pesticider, ämnen som är speciellt framtagna för att avlägsna eller döda ohyra som fästingar, loppor och löss. Fästinghalsband som köps hos apotek är noga testade och säkra att använda. Vi har testat säsongens utbud av fästinghalsband för att ta reda på vilket halsband som är mest prisvärt.

Johan P
Johan PJohan har jobbat som djurvårdare och äger flera djur, bland annat en struts.

Testets utförande och undersökning

När vi testar produkter så utförs det alltid i flera steg. Vi måste initialt välja ut ett antal produkter som vi tittar närmre på för oftast är utbudet mycket stort. När det kommer till fästinghalsband så finns det inte så jättemånga att välja mellan, men ett urval måste ändå göras. Så i ett första steg sållar vi ut fästinghalsband som inte håller måttet på pappret. Det kan till exempel bero på mycket dåliga betyg och omdömen från kunder och tredjepartstestare. Sedan djupdyker vi i detaljer och försöker få tag i alla tester som har utförts på begäran av tillverkaren och övrig information kopplad till produkten och dess fästingavstötande ämnen. Efter detta är det dags för ett praktiskt test där vi helt enkelt låter olika hundar, sju stycken i detta fall, bära halsbanden under en period för att jämföra deras effekt. Betygsättningen baserar vi på följande aspekter.

 • Effekt – Effekten är den viktigaste parametern i testet. Vi undersöker hur lång tid det tar innan halsbandet ger effekt och hur pass omfattande skyddet är. De bästa halsband ska avvisa 99 % av alla fästingar under flera veckors period, detta kan variera beroende på hundras, kostvanor och geografisk plats.
 • Innehåll – Innehållet ska vara riskfritt för människor och hundar. Eventuellt gift ska vara miljövänligt och helst helt ofarligt för andra djur (ofta rekommenderas det att ta av fästinghalsbandet vid bad då giftet kan påverka mikroorganismer i vatten negativt). Ämnena ska vara belagda med god vetenskaplig evidens att dels ge god effekt samt vara säkra att använda.
 • Användning – Den generella användarvänligheten ligger i att snabbt kunna avläsa vilket halsband din hund ska ha, hur man fäster det och hud länge det ska användas. Lång hållbarhet är fördelaktigt både för plånboken och användandet. Det finns flera halsband som håller hela sommaren.

Läs mer om våra rekommendationer gällande fästingmedel som spot-on och andra preparat här.

Topp 6 bästa Fästinghalsband just nu

1. Seresto fästinghalsband

4.7
Bäst i test

"Väldigt lång och mycket effektiv verkningstid gör Seresto till en vinnare"

Varaktighet

8 mån

Verkande ämne

Flumetrin

Full effekt inom

2 dagar

Säker för valp

Ej under 7 veckor
 • Effektiv skydd som dödar och avlägsnar ohyra
 • Enkel applicering
 • Tål vatten ganska bra
 • Vissa hundar kan reagera på flumetrin

Recension

Seresto fästinghalsband är ett av de mest köpta fästinghalsbanden som du kan få tag på i princip överallt. Det medför ett mycket starkt skydd mot ohyra som fästingar och loppor i upp till 8 månader. Halsbandet innehåller biociderna flumetrin och imidakloprid samt olika färg- och lösningsämnen. Seresto är det bästa valet om du bara vill ha ett starkt skydd som varar länge.

Användning

Halsbandet kommer i en plåtask med utförliga instruktioner och information. Halsbandet fungerar precis som andra fästinghalsband; du mäter ut längden och klipper av det. Halsbandet är plastigt och vitt till utseendet och kan på hundar med lite större vanligt halsband enkelt gömmas undan. Spännet är enkelt att använda och halsbandet sitter säkert under hela verkningsperioden, det har även en säkerhetsmekanism som gör att halsbandet lossnar om hunden fastnar i något.

Serestos fästinghalsband presterar oerhört bra, det håller fästingar borta från tidig vår till in på hösten. Ett halsband räcker gott och väl per år oavsett var i landet du bor. Vi upplevde ingen bieffekter av Serestos halsband, men det varierar såklart från hund till hund. Halsbandet är luktfritt och påverkar inte pälsen gällande kvalitet eller färg.

Det finns två stora fördelar med att välja icke giftfria halsband. Den ena är att fästingar som redan har satt sig kommer att dö och ramla av, det är oftast inte fallet med giftfria alternativ. Den andra är att skyddet är nästintill 100 %. Du måste alltid fortsätta kontrollera hunden efter fästingar för att undvika eventuella sjukdomar, men ditt arbete kommer att vara kraftigt förenklat.

Tänk på att halsband med gift inte ska bäras när hunden badar för ofta. Någon gång ibland går bra med frekvent badning sänker effekten på halsbandet och kan påverka mikroorganismer i vattnet.

Sammanfattning

Snabb och långvarig effekt mot fästingar, loppor och löss utlovas och produkter lever upp till det. Priset är något högre än andra halsband men prestationen är onekligen bäst. Det är inte en slump att Serestos halsband är det mest köpta i Sverige. Vi rekommenderar egentligen alla att köpa Seresto fästinghalsband, enda anledningen att inte välja Seresto är om du vill ha ett giftfritt alternativ.

1. Seresto fästinghalsband
4.7
Apohem

2. Animigo Fästinghalsband

4.6
Bästa giftfria

"Giftfritt alternativ som hunden kan bada med"

Varaktighet

8 mån

Verkande ämne

Naturliga oljor

Full effekt inom

1 vecka

Säker för valp

Ej under 8 veckor
 • Enbart naturligt innehåll
 • Lång verkanstid
 • Mycket prisvärd
 • Dödar inte fästingar som redan satt sig

Recension

Animigos fästinghalsband innehåller inga gifter utan bara naturliga oljor. Lavendel, linaloe och eukalyptus finns i halsbandet, oljor som avvisar ohyra och samtidigt doftar gott. Många oljor motverkar fästingangrepp och de fungerar väldigt bra. Animigos halsband upprätthåller sin effekt i åtta veckor och kostar bara runt 170 kronor.

Användning

Halsbandet levereras i en förpackning med alla instruktioner du behöver. Halsbandet i sig är gjort av gummi, termoplastisk elastomer närmare bestämt, ett material som håller länge och kan utsättas för all typ av väder. Du behöver därför inte oro dig för om hunden badar, halsbandet kommer att bibehålla sin effekt. Halsbandet mäts ut och klipps helt enkelt av. Du fäster halsbandet i medföljande knäppe. Du ska ganska enkelt få in två fingrar mellan hals och halsband för att det ska sitta bra.

Vi upplevde liknande effekt av Animigos halsband som av de apoteksköpta halsbanden med gift i. De med biocider (insektsgift) håller borta fästingar i princip helt medan naturliga alternativ når uppåt 80-90 %. Det är tillräckligt bra om man dagligen går igenom pälsen på hunden och söker av efter fästingar.

Sammanfattning

Vi uppskattar giftfria alternativ. Fästinghalsband med naturliga oljor passar dig som inte vill böka med kosttillskott eller duschning men samtidigt inte vill ha pesticider på hunden. Kanske tål inte din hund gifterna eller så vill du helt enkelt inte riskera att hunden kommer i kontakt med barn eller mindre djur om den bär gifter. Då är Animigos fästinghalsband det bästa alternativet enligt oss; enkelt, hållbart och billigt.

2. Animigo Fästinghalsband
4.6
Animigo

3. Scalibor fästinghalsband

4.3

"Effektivt skydd mot all ohyra som inte kostar så mycket"

Varaktighet

6 mån

Verkande ämne

Deltametrin

Full effekt inom

1 vecka

Säker för valp

Ej under 7 veckor
 • Effektivt skydd
 • Prisvärt fästingskydd
 • Sällsynt med biverkningar
 • Något kort varaktighet

Recension

Scalibor fästinghalsband är jämte Seresto de två stora jättarna på fästinghalsbandsmarknaden. Båda köps via apotek och innehåller biocider som dödar fästingar och liknande ohyra. De är alltså inte giftfria, men däremot riktigt effektiva och säkra för både hund och människor.

Användning

Scalibor innehåller deltametrin som aktivt ämne. Kontakt med ämnet leder snabbt till att ohyra som fästingar, loppor, löss och myggor dör. Ämnet sprids från halsbandet till hela pälsen över tid och absorberas inte av hunden själv, eller i vart fall i så liten grad att det inte har någon påverkan. Men Scalibor ska inte användas på katter, valpar under sju veckor eller hundar med öppna sår eller hudskador. Ta genast av halsbandet om du märker förändringar i beteende eller skada på hud eller päls.

Halsbandet fungerar precis som andra fästinghalsband, du mäter ut den läng du behöver och klipper av halsbandet och fäster det sen med medföljande spänne. Det tar cirka en vecka innan Scalibor ger full effekt så var ute i god tid innan första fästingarna börjar dyka upp. Dessvärre håller effekten bara i runt sex månader vilket innebär att på södra breddgrader kan du behöva två halsband för att behålla skyddet hela den aktiva fästingperioden.

Sammanfattning

Ganska lite skiljer egentligen Scalibor och Seresto åt, båda har mycket god effekt och är enkla och säkra att använda. Seresto håller länge och aktiveras snabbare men kostar något mer. Vi föredrar Seresto men Scalibor kommer på en nära andraplats om man bara rankar fästinghalsband med aktiva gifter i.

3. Scalibor fästinghalsband
4.3
Apohem

4. Petwise Fästinghalsband

4.1

"Ett fästinghalsband med något varierande effekt"

Varaktighet

3 mån

Verkande ämne

PMD-olja

Full effekt inom

1 dag

Säker för valp

Ej under 2 mån
 • Billigt halsband
 • Naturligt avvisande oljor
 • Mycket säker att använda
 • Något bristfällig effekt

Recension

Fästinghalsbandet från Petwise är ett naturligt fästingavvisande halsband som gör det svårare för ohyra att hitta och angripa hunden. Halsbandet fungerar mot alla bitande insekter. I halsbandet finns det eukalyptusolja som sprids i pälsen på hunden och avger en lätt citrusdoft. Det är just doften som får fästingar och andra insekter att inte angripa hunden.

Användning

Halsbandet har ett enkelt knäppe som du sen spänner åt för korrekt passform. Ungefär två fingrar ska gå inte mellan hals och halsband. Eftersom att halsbandet innehåller naturliga olja så utgör det ingen risk för varken småbarn eller andra husdjur. Fästinghalsband med gift brukar följa med rekommendationen att inte bada eller ha hunden i sängen, men med ett giftfritt alternativ så an du leva precis som vanligt med din hund.

Upplevelsen av giftfria antifästingprodukter är delad, vissa upplever att de fungerar minst lika bra medan andra tycker att de fungerar sämre. Vår upplevelse efter att ha testat ganska många olika produkter är att det är väldigt unikt från hund till hund hur bra skydd som ges. På vissa hundar fungerar det helt enkelt inte med naturliga alternativ som oljor medan det på andra blir jättebra. Det är lite av en chansning att köpa dessa produkter med andra ord.

Sammanfattning

Petwise fästinghalsband liknar Animigos till stor del. Båda är baserade på naturliga oljor som fästingavvisande ingrediens, men Petwise innehåller endast en olja medan Animigos innehåller flera. Vid upplevde att fler angrepp skedde med Petwise fästinghalsband gentemot Animigos, men med ganska liten marginal. Men inräknat prisskillnaden så måste vi ge Animigo överhanden.

4. Petwise Fästinghalsband
4.1
Arken Zoo Logo

5. Tickless Fästinghalsband

4.1
Bäst för valp

"Giftfritt alternativ"

Varaktighet

9-12 år

Verkande ämne

Ultraljud

Full effekt inom

Omgående

Säker för valp

Ja
 • Lämpar sig för valp och dräktig tik
 • Unik fästingavvisare
 • Helt fri från kemikalier
 • Avvisar inte fästingar som redan satt sig
 • För stor för mindre hundar

Recension

Tickless Pet är ett kemikaliefritt alternativ om du har en känslig hund eller av olika anledningar vill undvika gifter. Tickless verkar genom ultraljud, det är en liten dosa som du fäster i hundens halsband som sedan avvisar fästingar genom att sända ut ultraljud. Dosan kostar omkring 380 kronor och håller i upp till 12 år.

Så fungerar det

Ultraljud är en ganska ny metod för att repellera fästingar. Metoden går ut på att med ultraljud störa fästingarnas orienteringsförmåga och göra det svårt för dem att hitta en värd att bira. En fästing hittar sin värd genom att navigera med doft och värme. Ultraljud tros störa ut fästingens navigeringsförmåga men det vetenskapliga stödet är ganska svårt. Vissa fältstudier har genomförts som visat varierad effekt av ultraljud. Tickless tillverkare hänvisar till studier med ett över 90 % repellerande resultat, men sen finns det studier som helt avvisar ultraljud som fästingavvisande metod.

Användning

Tickless levereras färdig att användas. Du drar bara bort den röda lappen som håller batteriet inaktivt och så är dosan redo att användas. Den börjar alltså sända ut ultraljud så fort du drar bort batteriskyddet. Dosan förblir aktiv tills dess att batteriet tar slut vilket sägs ta upp till 12 år. Effekten av Tickless är sämre än alternativ som innehåller gift, men viss effekt tycks dosan ha. Vi såg inte många fästingar under testperioden, men de förekom. Tänk på att Tickless inte repellerar fästingar som redan har bitit.

Sammanfattning

Tickless har flera fördelar; kan användas på alla hundar och även katter. Digivande, dräktiga och valpar kan alla bära dosan. Effekten är helt miljövänlig och har ingen negativ påverkan på andra än insekter. Vad ultraljud har får effekt på icke bitande insekter är dock oklart. Batteriet håller hur länge som helst och dosan är helt underhållsfri. Däremot är effekten sviktande och du kan räkna med att då och då få fästingar på hunden. Men om du vill ha en lösning som är nästintill permanent och slippa förnya fästingmedel varje år så kan Tickless vara värt att prova.

5. Tickless Fästinghalsband
4.1
Petster

6. Tic-clip

3.8

Varaktighet

2 år

Verkande ämne

Magnetism

Full effekt inom

Omgående

Säker för valp

Ja
 • Giftfri
 • Magnetism stör fästingens förmåga att hitta hunden
 • Varaktigheten är mycket lång
 • Mindre effektiv än pesticider
 • Avlägsnar inte fästingar som redan angripit

Köpguide

Att skydda hunden mot fästingar är lika viktigt oavsett om du bor i staden eller på landet. Men särskilt viktigt blir det om du vistas mycket i skog och mark. Hundar kan drabbas av allt ifrån lindriga besvär till allvarliga fästingsjukdomar. Och det är inte bara för hunden som du bör köpa ett fästingskydd, fästingar kan förflytta sig från hund till människa och även om loppor och löss inte förflyttar sig mellan djur och människor så är det aldrig trevligt att få in dessa djur i hemmet.

De vanligaste sjukdomarna som drabbar hundar och katter genom fästingar är TBE, borrelia och infektionen anaplasmos. Det är visserligen inte vanligt att fästingsjukdomar drabbar djur men de kan likväl vara mycket allvarliga om det sker. Även om du använder fästinghalsband eller liknande fästingskydd så bör du regelbundet under sommarhalvåret, helst varje dag, gå igenom hundens päls och avlägsna eventuella fästingar.

Olika typer av skydd

Det finns flera olika typer av fästingskydd att välja mellan. De vanligaste är halsband eller spot-on-droppar. Dessa innehåller i regel biocider och är mycket effektiva när det kommer till att avlägsna ohyra. Halsband är det lättaste fästningskyddet att applicera, men även droppar är lätta att använda.

Idag finns ganska unika och innovativa lösningar som till exempel ultraljud och olika oljor som används för att hålla skadedjur borta. Ultraljud fungerar genom att sända ut ljud på en frekvens som irriterar och stör fästingar, loppor och löss och gör det svårt för dem att orientera sig och hittar därmed inte hunden. Detta skydd kan i vissa fall fungera mycket bra och ibland mindre bra, vi har haft varierar framgång med ultraljudsskydd.

Naturliga oljor kommer från olika växter som lavendel eller eukalyptus. Doften som dessa oljor avger gör det, likt ultraljudet, svårt för fästingen att hitta hunden. Och precis som med ultraljud så är effekten varierande. Fördelen med både ultraljud och växtoljor är att det inte finns några kända biverkningar, så som irritation eller pälsavfall som kan förekomma med biocider.

Fästingens sjukdomar

Borrelios, anaplasmos och tick-borne encephalitis (TBE) är de sjukdomar som smittar hundar i Sverige. Borrelia är mycket ovanligt och faktiskt inte helt bevisat att ens smitta katt och hund. TBE förekommer men är också mycket ovanligt. Anaplasma är den vanligaste sjukdomen som smittar hundar i Sverige men utomlands kan det se annorlunda ut, så om du tar med hunden på semester så ska du se till att den har rätt skydd.

Symtomen

TBE är en allvarliga sjukdom, om än ovanlig, så kan den orsaka allvarliga symtom. Bland de vanligaste symtomen hör vinglighet, smärta längs nacke och ryggrad, kramper, lokal förlamning och beteendeförändring samt nedsatt medvetandegrad. Om du misstänker TBE så ska du omgående ta kontakt med veterinär för behandling. Borrelia har inte visat några symtom i kliniska experiment hos vuxna hundar så det är osäkert om hundar överhuvudtaget insjuknar i Borrelia. Anaplasma däremot kan leda till liknande men lindrigare symtom som för TBE; slöhet, minskad aptit, allmän smärta och stelhet.

Uppsök veterinär så fort du misstänker att din hund är sjuk. Även små indikationer kan innebära stora problem.

Produktjämförelse

ProduktVaraktighetVerkande ämneFull effekt inomSäker för valp
Seresto fästinghalsband
4.7
8 månFlumetrin2 dagarEj under 7 veckor
Animigo Fästinghalsband
4.6
8 månNaturliga oljor1 veckaEj under 8 veckor
Scalibor fästinghalsband
4.3
6 månDeltametrin1 veckaEj under 7 veckor
Petwise Fästinghalsband
4.1
3 månPMD-olja1 dagEj under 2 mån
Tickless Fästinghalsband
4.1
9-12 årUltraljudOmgåendeJa
Tic-clip
3.8
2 årMagnetismOmgåendeJa

Vanliga frågor om fästinghalsband

Vad tycker du om den här artikeln?

Betyg 4.3 / 5 (35 röster)

Läs några av våra liknande artiklar