Testets utförande och undersökning
Vi har testat och undersökt flera olika probiotika för hundar för att ta reda på vilken som är bäst på marknaden. Produkten ska ha ett gott, kliniskt renommé, vara enkel att använda och givetvis ge tydliga resultat.
- Studier och tester – Vi tar reda på hur produkten har presterat i kliniska studier och vetenskapliga tester. För att en produkt ska få kallas probiotika så måste den ha testats för sitt syfte. Den ska innehålla samma bakteriestam eller bakteriestammar som vid testtillfället för att få behålla titeln probiotika.
- Praktiskt test – Vi testar även produkten på våra hundar. Med denna typ av produkt så är enstaka stickprov mindre intressanta, men vi ser det ändå som värdefullt att ta reda på hur produkten fungerar i praktiken. Här betygsätter vi om instruktionerna är tydliga och om kapslarna är enkla att ge till hunden och andra rent praktiskt detaljer.
- Antal och typ av bakterier - Antalet bakterier anges oftast i ett CFU-värde. Det står för colony forming units. Typen av bakterier i tillskotten måste vara testade och godkända att användas som probiotika.
- Pris - Priset tar vi hänsyn till sist, eftersom det står i relation till den övergripande kvaliteten. Betygsättningen på priset faller helt enkelt på huruvida du får en prisvärd produkt för pengarna. Både dyra och billiga produkter kan därför få höga betyg, det är alltid kvaliteten bakom som väger tyngst.
Köpguide Probiotika - Tips för ett lyckat köp
Probiotika är ett samlingsnamn för flera olika bakteriestammar som främjar en god mag- och tarmhälsa. Probiotika tillförs alltid utifrån, det är alltså inte ett namn på de redan existerande bakterierna i tarmen. Oftast återfinns probiotika som kosttillskott i tablett- eller pulverform. Ibland kan man hitta probiotika för hundar i olika typer av kost.
- Bakteriestam – Probiotika består oftast av olika mjölksyrabakterier, men inte alltid. Bakteriestammarna som återfinns i probiotikatillskott är många och är du intresserad på detaljnivå så kan du kolla upp stammens namn på produktens förpackning och läsa mer om just den stammens påverkan på kroppen. Probiotika för hundar är framtaget för att passa just hundar, du ska därför inte ge probiotika för människor till din hund.
- Antal bakterier – Det finns en mängd olika bakterier i hundens tarm och det viktigaste vid val av probiotika är rätt bakteriestam. Mängden bakterier per dos kan variera kraftigt mellan olika produkter, men antalet bakterier spelar mindre roll än typen av bakterie. Följ tillverkarens doseringsråd och överskrid den inte, så länge inte veterinär har rekommenderat något annat.
Hur fungerar probiotika?
Probiotika är goda bakteriestammar som tillsätts via kost och tillskott för att skapa en balans i mag- och tarmfloran. Bakterierna förpackas inkapslade för att tåla magsyran så att de tar sig hela vägen ner dit de ska. Väl i tarmen fäster de sig på tarmslemhinnan och producerar mjölksyra. Bakteriestammarna i probiotika har olika egenskaper och därför kan olika produkter prestera lite annorlunda. Skillnaden ligger i hur väl bakterierna etablerar sig i stammen och hur mycket mjölksyra de producerar. Effekterna av probiotika kan märkas på hundens mående, aptit, avföring och även päls.
Tänk på att bakterierna från probiotikan sällan överlever länge i tarmen. De flesta dör ganska så snart, därför är probiotika en tillfällig behandling som förhoppningsvis får hunden att må bättre under tiden du kommer till rätta med det underliggande problemet. I vissa fall kan bakteriestammarna från probiotikan etablera sig och överleva, men det är svårt att tillföra nya bakterier till tarmfloran.
Mag- och tarmhälsan och dess bakterier är en mycket komplex fråga som kräver mycket kunskap för att förstå sig på. Rådgör därför med veterinär innan du påbörjar en probiotikakur. Ibland kan det räcka med att byta kost, men ibland så kan det behövas ordinerad medicin eller behandling.
Då kan du använda probiotika
En probiotikakur kan användas kortsiktigt mot vissa symtom eller långsiktigt för en bättre allmänhälsa. Några besvär som probiotika kan hjälpa mot är diarré, gaser, vissa inflammatoriska sjukdomar och besvär som beror på mindre bakteriebrist och viss obalans i mikrobiomet.
Då ska du nog undvika probiotika
Det finns fall då probiotika tycks vara lösning men faktiskt kan förvärra saken. Av olika anledningar kan bakterier röra sig upp till tunntarmen och orsaka en sjukdom som heter SIBO, det leder till ett svagt näringsupptag, gaser, diarré och viss matkänslighet. Probiotika kan eventuellt lindra vissa symtom men i värsta fall skyndar det på sjukdomsförloppet. SIBO behandlas ofta med antibiotika.
Om din hund har en omfattande bakteriebrist eller saknar vissa bakteriestammar så kan inte probiotika användas för att fylla på. Probiotika är en kortsiktig lösning och det är inte bevisat att bakterierna från probiotika stannar i tarmen under en längre tid, stora problem med mag- och tarmhälsan måste behandlas av veterinär.