GladaHusdjur
Probiotika till hund bäst i test 2024 och andra toppval
TesterProbiotika

Probiotika till hund bäst i test 2024 och andra toppval

Senast uppdaterad: 2023-09-08

Mag- och tarmproblem är vanliga åkommor hos så väl människor som hundar. En enkel behandling är att tillsätta bakterier genom kosten, så kallad probiotika. Probiotika har blivit mycket populärt och hjälpt många människor komma till rätta med oroliga och uppblåsta magar, och nu börjar kosttillskottet bli populärt hos hundägare också. I detta test har vi kikat närmre på probiotika för hundar och rangordnat de vi tycker presterar bäst just nu.

Johan P
Johan PJohan har jobbat som djurvårdare och äger flera djur, bland annat en struts.

Probiotika Bäst i Test 2024

Vi har testat och undersökt flera olika probiotika för hundar för att ta reda på vilken som är bäst på marknaden. Produkten ska ha ett gott, kliniskt renommé, vara enkel att använda och givetvis ge tydliga resultat.

 • Studier och tester – Vi tar reda på hur produkten har presterat i kliniska studier och vetenskapliga tester. För att en produkt ska få kallas probiotika så måste den ha testats för sitt syfte. Den ska innehålla samma bakteriestam eller bakteriestammar som vid testtillfället för att få behålla titeln probiotika.
 • Praktiskt test – Vi testar även produkten på våra hundar. Med denna typ av produkt så är enstaka stickprov mindre intressanta, men vi ser det ändå som värdefullt att ta reda på hur produkten fungerar i praktiken. Här betygsätter vi om instruktionerna är tydliga och om kapslarna är enkla att ge till hunden och andra rent praktiskt detaljer.
 • Antal och typ av bakterier - Antalet bakterier anges oftast i ett CFU-värde. Det står för colony forming units. Typen av bakterier i tillskotten måste vara testade och godkända att användas som probiotika.
 • Pris - Priset tar vi hänsyn till sist, eftersom det står i relation till den övergripande kvaliteten. Betygsättningen på priset faller helt enkelt på huruvida du får en prisvärd produkt för pengarna. Både dyra och billiga produkter kan därför få höga betyg, det är alltid kvaliteten bakom som väger tyngst.

Topp 7 bästa Probiotika just nu

1. Digestive Support

4.8
Bäst i test

"Rik på flera bakteriestammar, nyttiga enzymer och prebiotika"

Form

Tuggtablett

Pris / portion

fr 4,65 kr

Antal portioner

40-120 portioner

Storlek

120 tabl
 • Tuggbitar som enkelt administreras
 • Rikt innehåll på rätt bakterier
 • Innehåller flera olika enzymer

Recension

Animigos Digestive Support är fylld med nyttiga enzymer och goda bakterier. Blandningar gör att din hund får i sig massor nyttigheter som förebygger och lindrar magbesvär av olika karaktär. Tabletterna är smaksatta och slukas snabbt av även de mer kräsna hundar.

Innehåll

Digestive Support innehåller fem stammar av bakterier fördelat på två familjer. De fyra stammarna i Lactobacillus-familjen är Bevis, Acidophilus, Rhamnosus och Plantarum. Sen har vi också Animalis i familjen Bifidobacterium. Samtliga stammar har ett CFU-värde på 400 miljoner och har studerats för sina probiotiska egenskaper.

Lactobacillus Brevis och Rhamnosus stärker immunförsvaret och minskar inflammation. Acidophilus är en vanligt förekommande bakteriestam som vi säkert alla känner igen från olika livsmedel som filmjölk och yoghurt. Bakterierna i acidophilusstammen bryter ner maten och producerar vitaminer. Lactobacillus Plantarum är en allmännyttig bakterie som bibehåller tarmhälsan så att andra goda bakterier trivs och dåliga försvinner. Bifidobacterium animalis är mycket vanlig i probiotiska livsmedel för dess effekt på IBS och andra magbesvär.

Därtill innehåller Digestive Support flera olika enzymer som hjälper hunden att bryta ner olika ämnen, bland annat protein, laktos och glukos. Inulin finns i riklig mängd, det är ett kostfiber som fungerar som prebiotika. Det innebär att bakterierna i tarmen äter inulin och bibehåller sitt antal och hälsa. Det är viktigt att probiotika innehåller prebiotika eller att det tillsätts vid sidan av om det saknas.

Sammanfattning

En kompetent blandning av enzymer, prebiotika och probiotika förpackat i goda tuggbitar gör Digestive Support till ett mycket bra val. Du får 120 tabletter för runt 350 kronor vilket varken är billigt eller dyrt. Men om produkten fungerar för din hund så är det ett pris som är väl värt att betala. Vi rekommenderar att börja med Digestive Support om du är ny till probiotika för hundar eftersom innehållet är så pass brett.

1. Digestive Support
4.8
Animigo

2. FortiFlora

4.5
Bäst kosttillskott med probiotika

"Nyttigt fodertillskott med mikroinkapslad probiotika"

Form

Portionspåse

Pris / portion

10.97 kr

Antal portioner

30 portioner

Storlek

30 g
 • Probiotikatillskott med kliniskt stöd
 • Vitaminberikat tillskott
 • Ökar aptit och främjar allmänhälsan
 • Endast en bakteristam

Recension

Purinas FortiFlora är ett kosttillskott som innehåller probiotika. Tillskottet är även rikt på olika näringsämnen och kan med fördel ges till alla hundar oavsett problem. Den unika stammen som används i tillskottet har studerats för sin effekt på hundar och har uppvisat goda resultat. Förpackningen innehåller flera mindre portionspåsar som du smidigt strör över fodret.

Innehåll

Fortiflora innehåller bakteriestammen SF 68 från familjen Enterococcus faecium. Stammen upptäcktes faktiskt i Sverige på 60-talet och har sedan dess används för att motverka främst diarré. Stammen och dess egenskaper har studerats regelbundet under lång tid och har en bevisad effekt mot framförallt diarré men även andra mag- och tarmproblem.

SF 68 har genomgått en mikroinkapslingsprocess vilket innebär att bakterierna överlever från intag hela vägen när till tarmen där de gör nytta. I vanliga fall är probiotikan inkapslad i magsyrabeständiga kapslar som gör samma sak men eftersom detta tillskott ges som pulver i samband med fodergiva så har man löst det med mikroinkapsling istället.

Sammanfattning

FortiFlora har en god vetenskaplig evidens och rekommenderas av flera veterinärer. Det är en mycket bra start när det kommer till kosttillskott som generellt uppvisar tvetydiga resultat i studier. Därtill är kosttillskottet mycket enkelt att administrera, din hund kommer till och med bli glad över att få sin mat eftersom pulvret är smaksatt. Du kan ge FortiFlora till alla hundar, både digivande och dräktiga samt valpar. Det som drar ner betyget är priset, du får bara 30 portioner för runt 350 kronor. Så att använda kosttillskottet regelbundet blir väldigt dyrt, men som en behandlingskur så fungerar det utmärkt.

2. FortiFlora
4.5
Granngården

3. Canikur

4.4
Bästa snabbverkande

"Innehåller fibrer som snabbt lugnar en upprörd mage"

Form

Tuggtablett

Pris / portion

fr 10.42 kr

Antal portioner

2-12 portioner

Storlek

12 tabl
 • Snabb lindring vid diarré
 • Uppskattade tuggbitar
 • Rensar tarmen på oönskade bakterier
 • Dyr sett till antalet portioner
 • Räcker bara för en behandling

Recension

Canikur är egentligen inte ett probiotikatillskott men vi väljer att ta upp produkten för att den är så pass bra när det kommer till att motverka akuta magbesvär som diarré hos hundar. Canikura innehåller uppstoppande fibrer för att förhindra framför allt diarré.

Innehåll

Canikur innehåller inget konstigt, bara växtfibrer, glukos och mineraler. Fibrerna stoppar upp och binder innehåll i tarmen så att diarrén lättar och aktiviteten i tarmen stabiliseras. Canikur innehåller också ämnen som stärker och skyddar tarmväggen. Du kan förvänta dig effekt inom några timmar och kan fortsätta ge Canikur enligt tabellen nedan.

Sammanfattning

Vid magbesvär vänder sig många till probiotikum men det är inte säkert att det behövs. Vi tillfälliga besvär så rekommenderar vi produkter som Canikur. Det är inte säkert att mag- och tarmproblem är kopplade till mikrobiomet i tarmen. Diarré och dålig mage kan drabba hundar om de till exempel har ätit något olämpligt och då är det bästa att försöka hjälpa på kort sikt istället för lång sikt som är fallet med probiotika.

3. Canikur
4.4
Apotek Hjärtat

4. Svenska Djurapoteket Probiotika

4.2
Bästa budgetvalet

"Rikt innehåll på vitaminer och mineraler"

Form

Pulver

Pris / portion

fr 3.73 kr

Antal portioner

20-80 portioner

Storlek

40 g
 • Rik på flera näringsämnen
 • Snabb effekt efter intag
 • Räcker länge
 • Måste blandas i våtfoder

Recension

Probiotikapulvret från Svenska DjurApoteket innehåller inte bara flera olika mjölksyrabakterier utan även en rad nyttiga ämnen som hjälper din hund att må bra. Tillskottet är särskilt framtaget för att bistå vid magbesvär men kan ges som ett allmänhälsotillskott. Pulvret kan ges till både digivande tikar och valpar.

Innehåll

Svenska DjurApotekets probiotika innehåller en lång rad olika vitaminer samt mineralerna jod, mangan och zink. Dessa ämnen stärker hundens immunförsvar och hjälper till med att hålla mag- och tarmhälsan på topp. Prebiotika i form av inulin har tillsats för att bidra till en god bakterietillväxt i tarmen.

Probiotikan i tillskottet har det invecklade namnet ”DSM 10663 NCIMB 10415/4b1707”. Det är en stam av Lactobacillus paracasei, en mjölksyrabakterie helt enkelt. Stammen finns naturligt hos både hundar och människor och förekommer ofta i olika tillskott och livsmedel. Bakterien har visat sig ha en rad hälsofrämjande egenskaper, inklusive att stärka immunförsvaret, förbättra tarmhälsan, minska inflammation och bidra till bättre matsmältning.

Sammanfattning

Svenska DjurApotekets Probiotika innehåller en lång rad nyttoämnen som tillsammans med den väl studerade och beprövade bakteriestammen Lactobacillus paracasei bidrar till en bättre tarmhälsa hos hunden. Tillskottet bör ges dagligen under de perioder hunden har problem men kan ges regelbundet över lång tid i förebyggande syfte. Ett dosmått är på 0,5 g och förpackningen innehåller 40 gram så pulvret räcker ganska länge.

Vi rekommenderar Svenska DjurApotekets probiotika om du letar efter ett tillskott med bred effekt mot lindriga problem eller för hundens allmänhälsa.

4. Svenska Djurapoteket Probiotika
4.2
Granngården

5. Pro-Kolin+

4.0
Bästa premiumvalet

"Snabbverkande pasta som binder vätska"

Form

Pasta

Pris / portion

fr 30 kr

Antal portioner

4-15 portioner

Storlek

60 ml
 • Innehåller även prebiotika
 • Binder toxiner och oönskade bakterier
 • Smidig administrering
 • Mycket högt pris

Recension

Pro-Kolin+ är ett probiotikum som används för att stödja tarmhälsan hos både hundar och katter. Det innehåller en kombination av probiotika och prebiotika för att tillföra nya bakterier samt göda de som redan är etablerade. Pro-Kolin+ kan användas mot många olika problem som diarré, förstoppning och som stöd efter antibiotikakur.

Innehåll

Pro-Kolin+ innehåller en hög koncentration av probiotikumet Enterococcus faecium, som har visat sig ha en gynnsam effekt på tarmhälsan hos hundar och katter. Prebiotikumet fruktooligosackarider (FOS) fungerar som mat åt de goda bakterierna i tarmen och kan hjälpa till att öka deras tillväxt.

Utöver probiotika och prebiotika innehåller Pro-Kolin+ även kaolin och pektin. Kaolin och pektin är bindemedel som samlar upp överbliven vätska och även vissa giftiga ämnen i tarmkanalen. Ämnena är mycket effektiva för att lindra akut diarré men minskar även inflammation och irritation i mag- och tarmsystemet.

Sammanfattning

Pro-Kolin+ är snabbverkande och passar perfekt för akuta problem, som att stoppa upp diarré. Tillskottet kan ges till valpar och är omtyckt för sin snabba effekt. Den medföljande graderade sprutan gör det väldigt enkelt att dosera pastan, som är smaksatt och äts med nöje av de flesta hundar.

5. Pro-Kolin+
4.0
Apotek Hjärtat

6. SwedenCare Stomax

3.9

Form

Pulver

Pris / portion

fr 2.47 kr

Antal portioner

65-130 portioner

Storlek

200 g

7. Trikem Max Digestive

3.7

Form

Pulver

Pris / portion

5,98 kr

Antal portioner

60 portioner

Storlek

600 g

Köpguide Probiotika - Tips för ett lyckat köp

Probiotika är ett samlingsnamn för flera olika bakteriestammar som främjar en god mag- och tarmhälsa. Probiotika tillförs alltid utifrån, det är alltså inte ett namn på de redan existerande bakterierna i tarmen. Oftast återfinns probiotika som kosttillskott i tablett- eller pulverform. Ibland kan man hitta probiotika för hundar i olika typer av kost.

 • Bakteriestam – Probiotika består oftast av olika mjölksyrabakterier, men inte alltid. Bakteriestammarna som återfinns i probiotikatillskott är många och är du intresserad på detaljnivå så kan du kolla upp stammens namn på produktens förpackning och läsa mer om just den stammens påverkan på kroppen. Probiotika för hundar är framtaget för att passa just hundar, du ska därför inte ge probiotika för människor till din hund.
 • Antal bakterier – Det finns en mängd olika bakterier i hundens tarm och det viktigaste vid val av probiotika är rätt bakteriestam. Mängden bakterier per dos kan variera kraftigt mellan olika produkter, men antalet bakterier spelar mindre roll än typen av bakterie. Följ tillverkarens doseringsråd och överskrid den inte, så länge inte veterinär har rekommenderat något annat.

Hur fungerar probiotika?

Probiotika är goda bakteriestammar som tillsätts via kost och tillskott för att skapa en balans i mag- och tarmfloran. Bakterierna förpackas inkapslade för att tåla magsyran så att de tar sig hela vägen ner dit de ska. Väl i tarmen fäster de sig på tarmslemhinnan och producerar mjölksyra. Bakteriestammarna i probiotika har olika egenskaper och därför kan olika produkter prestera lite annorlunda. Skillnaden ligger i hur väl bakterierna etablerar sig i stammen och hur mycket mjölksyra de producerar. Effekterna av probiotika kan märkas på hundens mående, aptit, avföring och även päls.

Tänk på att bakterierna från probiotikan sällan överlever länge i tarmen. De flesta dör ganska så snart, därför är probiotika en tillfällig behandling som förhoppningsvis får hunden att må bättre under tiden du kommer till rätta med det underliggande problemet. I vissa fall kan bakteriestammarna från probiotikan etablera sig och överleva, men det är svårt att tillföra nya bakterier till tarmfloran.

Mag- och tarmhälsan och dess bakterier är en mycket komplex fråga som kräver mycket kunskap för att förstå sig på. Rådgör därför med veterinär innan du påbörjar en probiotikakur. Ibland kan det räcka med att byta kost, men ibland så kan det behövas ordinerad medicin eller behandling.

Då kan du använda probiotika

En probiotikakur kan användas kortsiktigt mot vissa symtom eller långsiktigt för en bättre allmänhälsa. Några besvär som probiotika kan hjälpa mot är diarré, gaser, vissa inflammatoriska sjukdomar och besvär som beror på mindre bakteriebrist och viss obalans i mikrobiomet.

Då ska du nog undvika probiotika

Det finns fall då probiotika tycks vara lösning men faktiskt kan förvärra saken. Av olika anledningar kan bakterier röra sig upp till tunntarmen och orsaka en sjukdom som heter SIBO, det leder till ett svagt näringsupptag, gaser, diarré och viss matkänslighet. Probiotika kan eventuellt lindra vissa symtom men i värsta fall skyndar det på sjukdomsförloppet. SIBO behandlas ofta med antibiotika.

Om din hund har en omfattande bakteriebrist eller saknar vissa bakteriestammar så kan inte probiotika användas för att fylla på. Probiotika är en kortsiktig lösning och det är inte bevisat att bakterierna från probiotika stannar i tarmen under en längre tid, stora problem med mag- och tarmhälsan måste behandlas av veterinär.

Produktjämförelse

ProduktFormPris / portionAntal portionerStorlek
Digestive Support
4.8
Tuggtablettfr 4,65 kr40-120 portioner120 tabl
FortiFlora
4.5
Portionspåse10.97 kr30 portioner30 g
Canikur
4.4
Tuggtablettfr 10.42 kr2-12 portioner12 tabl
Svenska Djurapoteket Probiotika
4.2
Pulverfr 3.73 kr20-80 portioner40 g
Pro-Kolin+
4.0
Pastafr 30 kr4-15 portioner60 ml
SwedenCare Stomax
3.9
Pulverfr 2.47 kr65-130 portioner200 g
Trikem Max Digestive
3.7
Pulver5,98 kr60 portioner600 g

Vanliga frågor om Probiotika

Vad tycker du om den här artikeln?

Betyg 4.6 / 5 (22 röster)

Läs några av våra liknande artiklar