TesterGlukosamin

Glukosamin till hund bäst i test 2023 och andra toppval

Senast uppdaterad: 2023-04-17

Glukosamin är en kombination av aminosyran glutamin och glukos. Hos både hundar och människor produceras glukosamin naturligt i kroppen, men ibland räcker det inte till. Vid olika sjukdomar, eller hög ålder kan tillskott av glukosamin hjälpa hunden att behålla friska leder och bibehållen nivå av brosk. Vid glukosaminbrist blir lederna stela och tappar sin stötdämpande förmåga vilket i sin tur kan ge upphov till skador och smärta.

Testets utförande och undersökning

Vi undersöker i vårt test hur olika produkter står sig mot varandra gällande pris och kvalitet. Vi försöker hitta toppresterande produkter som håller vad de lovar och kan köpas till ett rimligt pris. I testet tittar vi närmre på följande aspekter.

 • Biotillgänglighet – Biotillgänglighet avser hur väl produktens innehåll faktiskt kan komma till användning i kroppen. Glukosamin är ett ämne som lätt tas upp av hunden, eftersom det är ett naturligt förekommande, och för kroppen, känt ämne. God biotillgänglighet bygger på formen av glukosaminet, den övergripande sammansättningen av produkten samt kvaliteten på tillskottet.
 • Glukosaminhalt – Den största mängden glukosamin får hunden genom sin kost. I regel får hundar i sig det de behöver och du behöver inte räkna på att mängden glukosamin ska vara tillfredsställd. Men i snitt behöver hundar 50 mg per 10 kg kroppsvikt om dagen. Det är oftast bara vid sjukdom eller andra åkommor som hunden kan behöva tillskott av glukosamin.
 • Glukosaminets form – Glukosamin kan komma i flera olika kemiska former. Glukosaminsulfat, glukosaminhydroklorid samt n-acetylglukosamin är de tre vanligaste. Glukosaminsulfat är den form som vanligen används för tillskott.
 • Tillsatta ämnen – I glukosamintillskott tillsätts ofta många olika ämnen. Vi undersöker hur sammansättningen ser ut och vilka ämnen som tillsats. Det förekommer utfyllnadsämnen, alltså ingredienser som saknar syfte. Vanliga ämnen som tillsätts är samverkande ingredienser som kondroitin och MSM eller ämnen som förhöjer biotillgängligheten.

Hela topplistan

Bäst i test

1. Glukosamin & Kondroitin

4.7
Full med ingredienser för din hunds leder och allmänhälsa.
Glukosamin & Kondroitin
Antal port
45-90 port
Storlek
180 kaps
Pris / port
2.31kr
Typ
Kapsel

Recension

Animigo Glukosamin & Kondroitin är ett innehållsrikt pulver som kommer i smidiga portionskapslar. Pulvret består av flera ämnen som är hjälpsamma för leder och brosk och förebygger därmed ledvärd, stelhet och artos. Med 180 kapslar per förpackning är Animigos glukosamintillskott utöver att vara innehållsriktigt, både drygt och billigt.

Innehåll

Innehållet består till störst del av glukosamin och kondroitin, båda ämnena listas som sulfater vilket är en vanlig kemisk förening i kosttillskott med goda upptagningsegenskaper i kroppen. Kondroitin är vanligt förekommande i kombination med glukosamin, ämnet i sig återfinns i broskvävnad och lindrar vid tillräcklig mängd ledvärk och stelhet.

Grönläppad mussla återfinns i många glukosamintillskott, så även Animigos. Glukosamin finns i rikliga mängder i musslor och skaldjur och tillsätts därför som naturligt glukosaminkälla. Därtill har även vitamin C, gurkmeja och omega-3 tillsats. Vitamin C är en viktigt faktor för att kroppen ska kunna producera kollagen, ett protein som är en stor del av bindväven i hud, ben, senor och brosk. Gurkmeja och omega-3 har båda antiinflammatoriska egenskaper vilket lindrar värk.

Användning

Förpackningen är rymlig och enkelt att både öppna och försluta. Det går smidigt att plocka ut rätt antal kapslar vid administrering, men kapslarna är något stora. Kosttillskottet är framtaget för att ges som kapslar, då kommer pulvret längre ned i magen och tas om hand lättare, men det går att öppna kapslarna och strö innehållet över fodret istället.

Tillskottet går att använda till både hundar och katter, men var noga med doseringen som är baserad på kroppsvikt. Du behöver ge tillskottet under flera månaders tid för att se full effekt. Beroende på vad din hund lider av så kan du börja förvänta dig resultat inom första månaden. När du märker att din hund mår bättre så kan du långsamt minska dosen vid behov.

Sammanfattning

Animigos Glukosamin & Kondroitin är fullproppat med nyttoämnen för leder och rörelseapparaten. Flera av ingredienserna är också bra för allmänhälsan och det är därför ett kosttillskott som vi absolut rekommenderar om du har en äldre hund eller om du upplever att din hund har problem med stelhet eller ledvärk.

 • Synergi mellan glukosamin och kondroitin
 • Stor förpackning till bra pris
 • Innehåller flera nyttiga ämnen
 • Något stora kapslar
Bästa tuggbitarna

2. Seraquin

4.5
Goda tuggbitar som är mycket rika på grönläppad mussla
Seraquin
Antal port
20-30 port
Storlek
60 tabl
Pris / port
2.82 kr
Typ
Tuggbit

Recension

Seraquin är ett internationellt märke som funnits länge och erbjuder tuggbitar som är rika på naturligt glukosamin från främst mussla. Bitarna går ner som godis även för de mer kräsna hundar och tillför nyttiga ämnen för att motverka artros och ledproblem.

Innehåll

Seraquin innehåller båda glukosamin och kondroitin som samverkar för att lindra värd och stelhet. Glukosaminet kommer från grönläppad mussla och är rik på nyttiga ämnen från hela musslan. Utöver glukosamin och kondroitin innehåller Seraquin gurkmeja för kryddans antiinflammatoriska egenskaper samt naturligt smaksättare.

Användning

Seraquin kommer i en förpackning med kartor av tabletter. De är därmed enkla att ta ut och dosera dagligen. Du får snabbt en överblick hur många tabletter som är kvar och hur många du har gett. Tillskottet kan ges till alla hundar oavsett ålder och typ av besvär. Det kan också ges tillsammans med veterinärordinerade läkemedel (dubbelkolla för säkerhets skull, men tillskottet har inga indikationer på att störa andra läkemedel).

Dosering är rekommenderad utifrån kroppsvikt på hunden men du bör även ta symtom och besvär i beräknande. Svåra besvär kan kräva en högre dos och du kan ofta reducera dosen efter att förbättring har skett. Rådgör med veterinär om du är osäker på doseringen.

Sammanfattning

Seraquin är ett okomplicerat tillskott som i princip bara består av grönläppad mussla och gurkmeja. Det är ett utmärkt tillskott att ge på daglig basis eller bara några gånger i veckan för en extra skjuts av näringsämnen. Prismässigt ligger Seraquin ganska högt, runt 300 kronor för 60 tabletter, men innehållet är förstklassigt och ger mycket goda förutsättningar för hunden att komma på bättringsvägen.

 • Naturligt innehåll
 • Innehåller antioxidanter
 • Små, uppskattade tabletter
 • Få portioner per förpackning

3. Höft- och ledkomplex

4.4
Stor förpackning och mycket rik på gurkmeja
Höft- och ledkomplex
Antal port
40-120 port
Storlek
120 tabl
Pris / port
3.98 kr
Typ
Tablett

Recension

Animigos höft- och ledkomplex har många likheter med deras Glukosamin & Kondroitin-tillskott. I Höft- och ledkomplexet är det främst gurkmeja som gör jobbet med hjälp av glukosamin. Det är ett intressant tillskott som har mycket stöd i vetenskapen. Tillskottet är rikt på flera olika ämnen som tillsammans förebygger, skyddar mot och lindrar ledvärk och stelhet. Höft- och ledkomplexet är särskilt framtaget med äldre hundar i åtanke.

Innehåll

En portion innehåller 350 mg gurkmeja. Ett ämne som har använts för sina läkande egenskaper i årtusenden. Idag har gurkmeja varit aktuellt i många studier över hela världen, främst i relation till människor med det finns några studier med hundar som studieobjekt. Flera studier visar på att gurkmeja lindrar inflammation i leder och lindrar därmed både smärta och stelhet.

Utöver gurkmeja så innehåller tillskottet glukosamin, kondroitin, MSM, hyaluronsyra och kanel. De första fyra ingredienserna är alla mycket vanliga i kosttillskott mot ledvärk och stelhet hos både människor och djur. Men kanel ser man sällan. Bevisen för att kanel hjälper mot ledvärk är inte entydiga och bättre forskningsunderlag behövs. Men kanel tycks, likt gurkmeja, ha en antiinflammatorisk effekt och därmed minska ledvärk och stelhet.

Svartpeppar har tillsatts för att hunden lättare ska ta upp de övriga nyttoämnena. Svartpeppar har egenskapen att hindra ett enzym från att bryta ner näringsämnena så att de istället kommer till nytta som det är tänkt.

Användning

Dosering är baserad på din hunds kroppsstorlek. I runda slängar ska en liten hund ha en kapsel om dagen, en mellanstor ha två och en stor hund behöver tre kapslar om dagen. Kapseln ska med fördel sväljas hel för att komma långt ner i magsäcken innan den bryts ner. Försök lura din hund genom att baka in kapseln i lite godis. Men om det inte går så kan du trycka lätt på kapseln och därmed öppna den. Strö sedan innehållet över våtfoder så att det absorberas.

Sammanfattning

Animigos höft- och ledkomplex har ett rikt näringsinnehåll av ämnen som verkar positivt på ledproblem. Glukosaminhalten är inte jättehög men flera andra ämnen gör upp för den saken. En förpackning innehåller 120 kapslar och kostar runt 240 kronor så produkten är dryg och räcker länge. Vi rekommenderar Animigos höft- och ledkomplex om du vill ha ett allmännyttigt kosttillskott som ändå är specificerat på ledproblem.

 • Stort innehåll av nyttiga ämnen
 • Många portioner per förpackningar
 • Rik på gurkmeja
 • Ganska låg glukosaminhalt
Bästa budgetvalet

4. Svenska Djurapoteket Glukosamin

4.1
Billigt och drygt men inte så näringsrikt
Svenska Djurapoteket Glukosamin
Antal port
40-120 port
Storlek
120 g
Pris / port
1.80 kr
Typ
Pulver

Recension

Svenska Djurapotekets fodertillskott med glukosamin innehåller ett fåtal ämnen och är helt framtaget för att ge hunden ett tillskott av ämnen för att förebygga ledproblem. Tillskottet kommer i en liten hink med dosmått som gör det lätt att skopa upp pulvret och strö över fodret dagligen. Du kan köpa tillskottet i två olika storlekar.

Innehåll

Innehållet i produkten är bara glukosamin, inulin och vitamin C. Inulin är en kostfiber som har vissa antiinflammatoriska egenskaper. Vitamin C är ett förstadie till kollagen, ett ämne som är mycket viktigt för ledhälsan. Glukosaminet i pulvret kommer från snäckskal, en näringsfattig källa men som innehåller glukosamin av hög kvalitet.. Varje skopa innehåller 0.55 g glukosamin, 200 mg inulin och 20 mg C-vitamin.

Användning

Både dosering och administrering är mycket enkel. Du slipper helt hålla på att få i hunden piller eller tabletter utan du strör bara pulvret över fodret dagligen. Pulvret är inte smaksatt så det är lättast att blanda med våtfoder för att se till att hunden verkligen får i sig allt. Doseringsmått följer med och likaså doseringsanvisningar. För en mellanstor hund så räcker en förpackning på 120 g i drygt två månader.

Sammanfattning

Det vi gillar med Svenska Djurapotekets Glukosamintillskott är att det är rikt på glukosamin och C vitamin. Tillskottet räcker också länge och har ett bra pris för sin dryghet. Varför inulin har tillsatts är lite oklart, det finns inte så starka vetenskapliga underlag för att inulin ska verka antiinflammatoriskt och har därför eventuellt ingen inverkan på leder och ledhälsan. Glukosaminkällan hade vi hellre sett utbytt till grönläppad mussla som medför fler olika synergistiska näringsämnen jämfört med snäckskal. Om du vill ha ett billigt tillskott som räcker länge och primärt är intresserad av just glukosamin så är det är tillskottet ett bra alternativ för dig.

 • Rik på glukosamin
 • Lätt att administera
 • Saknar kondroitin och mineraler
Bästa flytande glukosamin

5. SwedenCare SeniorAid

3.9
Ett vitaminrikt fodertillskott för äldre hundar
SwedenCare SeniorAid
Antal port
15-100 port
Storlek
250 ml
Pris / port
6.18 kr
Typ
Vätska

Recension

SwedenCare är ett svenskt företag inom djurhälsa som erbjuder många fina produkter, främst inom tandhälsa. Deras SeniorAid är specifikt framtagen för äldre och åldrande hundar. Med ålder kommer ett förändrat näringsbehov och ämnen som glukosamin och kollagen kan bli en bristvara som behöver tillföras i kosten.

Innehåll

SwedenAid innehåller främst glukosamin och omega-3-fettsyror samt kondroitin men även flera vitaminer och aminosyror. Omega-3 har antiinflammatoriska egenskaper vilket kan lindra flera ledproblem som värk och stelhet. Vitaminer och aminosyror tillförs för att dessa ofta är en bristvara i äldre hundars kostvanor, antingen på grund av bristande aptit eller felaktigt sammansatt foder.

Innehållet är inte inriktat enbart mot ledhälsa utan mot ett hälsosamt åldrande generellt. Därför innehåller SeniorAid även ämnen (främst vitaminer) som upprätthåller ett starkt immunförsvar och bibehåller hjärnans funktion.

Tillskottet är flytande och pumpas ut över hundens vanliga foder dagligen. Doseringen sköts därmed automatiskt genom ett antal pumptryck beroende på hundens vikt.

Sammanfattning

Seniora hundar behöver ofta tillförsel av näringsämnen för att må bra så länge som möjligt. Du behöver därför gå över till foder för äldre hundar men även komplettera kosten med kosttillskott likt SeniorAid. SeniorAid innehåller flera ämnen som är bra för ledhälsan eftersom att det är ett vanligt och återkommande problem hos äldre hundar, men även näringsämnen som bidrar till ett friskt åldrande.

 • Rik på vitaminer och aminosyror
 • Innehåller flera ämnen för ledhälsan
 • Inte primärt ett glukosamintillskott
 • Dyr vid vardaglig användning

Köpguide Glukosamin - Tips för ett lyckat köp

Glukosamin används som tillskott hos både människor och djur. Men tillskotten ser annorlunda ut och du bör inte ge hunden glukosamintillskott som är framtaget för människor. Med tillfört glukosamin som tillskott eller genom kost kan rörligheten hos hundens leder bibehållas längre och ledvärk och problem som kommer med åldern kan förebyggas.

 • Innehåll - Ett bra glukosamintillskott ska innehålla glukosamin i kombination med andra gynnsamma ämnen som MSM, kondroitin, vitaminer och mineraler.
 • Källan till glukosaminet – glukosamin i tillskott kan komma från organiska källor som musslor och skaldjur men kan också framställas syntetiskt. Det finns ingen forskning som tyder på att det ena är bättre än det andra.
 • Formen på glukosaminet – Glukosaminsulfat är den form som har studerats mest. Men det finns inget som tyder på att glukosaminhydroklorid och N-acetylglukosamin ska har andra eller mindre effekter.

Symtom på artrit och ledbesvär

Hundar är förvånansvärt bra på att dölja sina besvär så det kan därför vara svårt att inse om din hund lider av smärta eller sjukdom. Följande symtom kan vara tecken på smärta kopplat till ledbesvär eller artrit. Det är viktigt att du tar kontakt med veterinär om du misstänker att sjukdom eller allvarlig åkomma föreligger.

 • Ömhet – Ömhet vid beröring indikerar allt som oftast att något är galet. Men det kan vara väldigt svårt att veta vad. Om ömheten är påtaglig eller inte lägger sig på ett par dagar så bör du kontakta en veterinär för undersökning.
 • Inaktivitet & trötthet – Inaktivitet och trötthet kan tyda på många saker. Men ovilja att springa, hoppa eller gå längre sträckor kan, framför allt hos äldre hudar, tyda på ledbesvär. Som alltid så är det viktigt att vara vaksam på sin hunds beteendemönster och om förändringar sker, och att anpassa aktiviteter efter hundens förmåga.
 • Svårt att ligga still – Detta kan tyda på att hunden har svårt att hitta en bekväm position och regelbundet behöver byta sovställning till följd av smärta. Hundar sover generellt längre stunder i samma position och har ofta favoritpositioner som de föredrar. Om sömn- och vilobeteendet förändras så kan det vara skäl till oro.

Vanliga frågor om Glukosamin

Har glukosamin några biverkningar?

Vid höga doser förekommer biverkningar som kräkning och diarré. Även vid överkänslighet mot glukosamin kan dessa biverkningar förekomma. I övrigt är glukosamin att anses som ett säkert tillskott att ge till sin hund. Följa doseringsrekommendationerna på produkten noga.

Vad gör glukosamin?

Glukosamin spelar stor roll för bildandet av ledvätska. Ämnet påverkar därför hur väl brosk och leder fungerar. Det både bygger upp ledbrosk och förhindrar att det bryts ner.

När ska jag ge glukosamin till hunden?

Du kan ge glukosamin till din hund om du upplever att den har problem med rörlighet eller smärta i leder. Kontakta och rådgör alltid med veterinär först. Ibland kan det förekommande komplicerade orsaker till smärta och åkommor som måste behandlas av veterinär.

Får hunden i sig glukosamin på naturlig väg?

Glukosamin är ett kroppseget ämne som bildas naturligt i kroppen hos både hundar och människor. Vanligt foder räcker i regel för att hunden ska kunna producera sitt egna glukosamin. En äldre eller sjuk hund kan få problem att bilda glukosamin i tillräcklig mängd, då kan tillskott vara ett bra alternativ.

Denna webbplats använder kakor för att förbättra din upplevelse. Genom att fortsätta använda vår webbsida samtycker du till vår policy kring kakor.