GladaHusdjur
Kloslip bäst i test 2024 och andra toppval
TesterKloslip

Kloslip bäst i test 2024 och andra toppval

Senast uppdaterad: 2023-10-13

Hundar är husdjur som kräver en hel del tid och uppmärksamhet. När det kommer till hundars tassar och mer specifikt deras klor finns det olika sätt att ta hand om dessa, exempelvis med en kloslip. Vi har testat ett stort antal kloslipar från både kända och mindre kända butiker och tillverkare i Sverige. Längre ner har vi presenterat våra resultat.

Michaela H
Michaela HAgilitytränare med lång erfarenhet av både katter och hundar.

Kloslip Bäst i Test 2024

De flera olika klosliparna har testats en längre period om två till tre månader. Nästan uteslutande har större hundars klor slipats eftersom större klor ställer högre krav på en kloslip jämfört med små klor. Om kloslipen presterar bra på en stor hund kommer den även att fungera på en liten hund. Trots detta har även små hundars klor varit i åtanke om vi av någon anledning kunnat misstänka att en kloslip skulle prestera sämre på en liten hund.

Testets huvudsakliga punkter kan sammanfattas enligt följande:

  • Effektivitet – En kloslip kan vara effektiv på flera olika sätt. Vissa kloslipar kan ha ett högt varvtal och hög effekt, men lite slöare slipsten, eller tvärt om. Andra kan istället både snurra snabbt och ha en slipsten som slipar ordentligt. Vi har undersökt vad som gäller för de olika modellerna.
  • Vibrationer & ljud – Vibrationer och en hög ljudnivå kan vara obehagligt för både den som slipar hundens klor men främst för själva hunden. Hur upplevs slipningen för både hunden och den som slipar?
  • Greppyta – Är kloslipen enkel att jobba med och erbjuder den ett sådant grepp att man med säkerhet inte slinter med greppet?
  • Prisvärdhet – Hur väger övriga tekniska specifikationer in och påverkar den slutgiltiga prisvärdheten?

Topp 7 bästa Kloslip just nu

1. Animigo Nail Grinder

4.6
Bäst i test

Effektivitet

Medelhög

Drift

Batteridriven

Ljudvolym

Max 60 dB

Hastigheter

2
  • Hög prisvärdhet
  • Lång batteritid
  • Enkel att jobba med
  • Skyddshylsa följer med
  • Kan bli tungjobbat för kloslipen med riktigt tjocka och stora klor

Inledning

Animigo kloslip är en kloslip för både hundar och katter. Det här är en trådlös modell med relativt få finesser, utan att det för den sakens skull saknas något väsentligt. Kloslipen har en stilren design men hur den faktiskt är i praktiken och vad för möjligheter finns ska vi också ta reda på.

Specifikationer och första intryck

Animigo kloslip sitter bra i handen och den gråa delen av gummi vid toppen ger ett gott grepp när man väl ska börja arbeta med kloslipningen. Kloslipen har inga andra knappar än en slider på framsidan där man förutom det avstängda läget också kan växla mellan High och Low, symboliserat med ett H och ett L. Dessa två lägen reglerar hastigheten på slipen där H alltså är den snabbaste av de två.

Vi kan också hitta en liten LED indikator under slidern som kan exempelvis varna om låg batterinivå och liknande. Batteriet ska räcka i 180 minuter och enligt tillverkarna snabbladdas på 2 timmar till max. Man kanske borde stryka delen med snabb eftersom 2 timmar inte är särskilt snabbt jämfört med exempelvis snabbladdningstekniken som finns hos mobiler. Hur som helst är laddningen fortfarande smidig. Med kabeln som följer behövs endast ett USB uttag där man kan koppla in kloslipen och börja ladda den. Det kan vara en mobilladdare, en dator eller vad som helst egentligen som finns i närheten.

På köpet följer endast ett sliphuvud med. Det är dock en slitstark sådan med diamantyta vilket gör att den borde hålla väldigt länge. Skulle den slitas ut går det att köpa ett nytt, dock inte genom Animigo utan hos tredje part.

Vid praktisk användning

När vi startar maskinen märker vi att den helt klart är tystare än många konkurrenters. Vibrationerna är också på en lägre nivå. Det finns ett par olika sätt att använda kloslipen. Man kan antingen köra helt utan skyddshölje, eller montera skyddshöljet och genom två olika öppningar slipa på det sätt som passar bäst.

På katter och upp till medelstora hundar är vi väldigt imponerade av kloslipen. Att djuren inte blir oroliga är ett stort plus, men kloslipen är också effektiv. Vi får vissa problem på väldigt tjocka och stora klor. Det tar lite för lång tid att slipa ner och trycker man istället hårdare kan maskinen säga ifrån om inte hunden gör det.

Till stora hundar fungerar Animigo kloslip istället som ett komplement. Det går mycket snabbare att helt enkelt klippa bort så mycket som möjligt, för att sedan istället trimma topparna för att slippa väldigt vassa klor. Vi kommer heller inte riktigt upp i 180 minuters batteritid utan någonstans 2-2,5 timmar som är bra nog tycker vi. Det här beror nog på hur hårt motorn får jobba. Tjockare klor kommer kräva mer av motorn. Laddningstiden stämmer dock bra.

Slutsats

Sett till helhetsbilden är Animigos kloslip bland de mest prisvärda på marknaden. De enda som ska se upp är de som äger riktigt stora hundar och som vill slipa ner hela klon från början till slut. Där kan det bli tungjobbat. För alla andra fungerar slipningen fint till en låg ljudnivå. Slipningen i sig är enkel och slipdelen känns hållbar. Starka rekommendationer till Animigos kloslip.

1. Animigo Nail Grinder
4.6
Animigo

2. Moser kloslip

4.3
Bästa prisvärda kloslip

Effektivitet

Medel

Drift

Batteridriven

Ljudvolym

52 dB

Hastigheter

2
  • Låg ljudnivå
  • Totalt 4 sliprullar medföljer vid köp
  • Går att köpa sliprullar separat
  • Har en liten lampa som lyser upp arbetsområdet
  • Batteribyten sker relativt ofta vid veckovis användning
  • Motorn orkar inte med riktigt tjocka klor

Inledning

Moser Kloslip är en enkel, smidig kloslip som det följer med många sliprullar på köpet. Det är en billigare modell som är lättanvänd, och som passar både katter och medelstora hundar. Maskinen i sig är något plastig och inte den vackraste, men presterar förhoppningsvis bättre än den ser ut.

Specifikationer och första intryck

I förpackningen till kloslipen hittar vi förutom själva kloslipen även totalt 4 stycken slipband. Två stycken lite större och två lite mindre. Det ska noteras att den här kloslipen inte har ett laddningsbart batteri utan drivs av 2 stycken AA batterier som faktiskt följer med, en liten men trevlig detalj.

Storleksmässigt är kloslipen enkel att greppa men en annan yta än plast där man faktiskt klämmer åt hade varit att föredra för bättre grepp. Kloslipen är väldigt lätt och väger endast dryga 100 g med batterier. En lite högre vikt hade varit önskvärt för att få mer av en kvalitetskänsla.

Av slipbanden är två stycken mindre med en diameter på 0,8 cm och med en finare yta. De större har en diameter om 1,5 cm och har en lite grövre yta. Att man får dubbletter vittnar om att slipbanden nog kommer att slitas ut något snabbare än hos konkurrenterna. En snabb undersökning senare visar det sig att det enkelt går att köpa till nya slipband för en mindre summa.

Under slipning av klor

Ibland marknadsförs den här modellen som om den hade 4 olika hastigheter vilket är en halvsanning. Saken är dock den att det finns två hastigheter, men man kan välja åt vilket håll sliphuvudet ska snurra åt. Man har med andra ord 4 lägen, men bara två hastigheter.

När vi väl startar maskinen surrar den igång men låter förvånansvärt lite. Tillverkarna anger max 52 dB vilket mycket väl borde stämma. Eftersom man inte får med något skyddande hölje till slipdelen med hål eller öppningar i där man kan föra in klon, görs all slipning på fri hand.

Motorn i maskinen är inte den starkaste vilket brukar vara alla batteridrivna kloslipars akilleshäl. klorna hos både katter och mindre mellanstora hundar är det inga problem med att slipa ner. De stora klorna är även för den här modellen ett bekymmer. Det kommer antingen ta tid med slipningen eller så stannar maskinen om man trycker hårt. Kloslipen är även en av få modeller som har en liten lampa som lyser upp där man slipar, ett stort plus!

De två olika typerna av sliprullar kommer båda till användning, även om det mycket väl hade räckt med bara den stora, eller istället 4 stycken av den stora med lite grövre yta. Den lilla sliprullen används främst till finlir för att få en riktigt len yta och kommer därför slitas ut långsammare.

Efter två veckors användning dagligen börjar batteriet tröttna och ta slut, men vi kan inte riktigt avgöra om slipytan har blivit sämre än. Vid mycket användande kommer den över tid ha krävt en hel del batteribyten såvida man inte köper laddningsbara AA batterier.

Slutsats

Mosers gröna kloslip håller i stora drag vad som lovas. Den är inte till för de största hundarna och kommer att på sikt att äta en del batterier. När sliprullarna väl slits ut är det enkelt att få tag på nya. Kloslipen är lätt att jobba med men det hade inte skadat med några skyddshöljen för att förenkla ytterligare. Den låga ljudnivån och lampan so lyser upp är två riktigt trevliga detaljer. Mosers kloslip kan med enkelhet rekommenderas.

2. Moser kloslip
4.3
Petster

3. Andis Kloslip

4.3
Bästa tysta kloslipen

Effektivitet

Medel

Drift

Batteri

Ljudvolym

50 dB

Hastigheter

2
  • Låg ljudnivå
  • Två slipstenar följer med, en stor och en väldigt liten
  • Extra slipstenar kan köpas billigt
  • Har svårt att orka med stora hundars klor
  • Lite för dyr för prestandan som erbjuds

Inledning

Andis kloslip är en svart, stilren trådlös kloslip. Den har uppladdningsbara batterier och det som utlovas är god funktionalitet, en låg ljudnivå och hög användarvänlighet. Vi har dykt djupare och undersökt hur saker ligger till med den här modellen.

Goda specifikationer

På pappret är det här en attraktiv produkt. Till att börja med ser den faktiskt väldigt bra ut. Helt svart med vissa vita detaljer, lite som en modern hårklippningsapparat men större. Batteriet är uppladdningsbart och ska kunna ge en drifttid om ca tre timmar. Alltid en fröjd att slippa konstanta batteribyten.

Det går att välja mellan två olika slipstenar som följer med vid köpet. En större grå med grov yta, och en mörklila som är lite mindre, har en trubbig spets och med en lite finare yta. Den gråa är främst till för att slipa mycket och snabbt, medan den andra används för att fina till det sista som blir kvar. Det går att köpa nya slipstenar väldigt förmånligt hos de flesta butiker som säljer kloslipen.

Ett litet skyddshölje finns också som man kan trä över slipstenen. I Skyddshöljet finns olika öppningar som man kan föra in klon på olika sätt. Det här kan underlätta slipningen men är främst en smaksak. Det är alltid dock en fördel att få med ett skyddshölje än att inte få det så har man åtminstone alternativet att använda den.

Andis klofil har två lägen och ett par lampor på framsidan. Ett vanligt läge och ett snabbare turboläge. Lamporna ger information om batteristatus och om turboläget används eller inte.

Slipningsfasen

Maskinen hoppar rappt igång när den startas. De flesta kloslipar vi har haft med i vårt test har varit tysta just eftersom det är en stor aspekt när det kommer till att hålla husdjur lugna, men den här kan vara en av de tystare modellerna.

Slipningen av normalstora klor fungerar utan bekymmer. Den stora slipstenen används främst eftersom den kan slipa mest åt gången, och vill man få en riktigt len yta kan man byta till den mindre slipstenen. Vi kände dock inga större behov av att göra det.

När vi sedan skulle slipa riktigt tjocka klor stötte vi på lite problem. Trycker man hårt för att snabba på processen händer det at kloslipen stannar. Om man inte trycker med lite kraft tar det istället väldigt lång tid. Till stora klor blir även denna modell lite av ett komplement. Det går snabbare att klippa klon för att sedan slipa till den sista biten.

Slutsats

Andis kloslip är lite dyrare än andra jämförbara modeller. Den lider av samma problem som andra kloslipar när det kommer till tjocka hundklor, det blir tungt för maskinen. Ljudnivån är dock utmärkt låg och för vanliga klor fungerar kloslipen smärtfritt. En stor fördel i långa loppet är dock att nya slipstenar i större paket kan köpas mycket förmånligare än till andra modeller. Använder man en kloslip ofta är det lite dyrare priset välmotiverat eftersom det blir billigare i slutändan.

3. Andis Kloslip
4.3
VetZoo

4. Oster Professional

4.2
Bästa premium kloslip

Effektivitet

Hög

Drift

Batteri

Ljudvolym

54 dB

Hastigheter

2
  • Höga varvtal
  • 3 medföljande sliprullar
  • Låg ljudnivå
  • Lång batteritid om 2 timmar
  • Väldigt högt pris

Inledning

Oster Professional är kloslipen för de som inte har tänkt att snåla. Man behöver inte vara ett proffs, men som namnet antyder är det här en proffsig kloslip. Med proffsiga verktyg kommer allt som oftast också ett högre pris vilket även är fallet här, men det kanske är motiverat.

Egenskaper och tillbehör

Kloslipen i sig är mestadels vit med flera gröna detaljer vid områden där det händer något, exempelvis knappar och liknande. Totalt får man 3 sliprullar men det går enkelt att köpa till fler. Över den monterade sliprullen finns ett genomskinligt skyddshölje. I det här höljet finns hål i 4 olika storlekar där man kan föra in djurets klor för en enkel slipning. Är man stadig i handen kan man också ta bort skyddshöljet helt och hållet och slipa fritt.

Batteriet håller i ca två timmar och det finns två inställningsmöjligheter för varvtalet hos kloslipen. Antingen 9000 eller 17 000 varv per minut. Siffrorna kan verka höga men i slutändan handlar det främst om maskinen orkar med motståndet eller inte, och inte om varvtalet är högt.

Kloslipning i praktiken

Kloslipen startas och klor ska slipas. Vi uppfattar ljudet som lite lägre jämfört med andra vanliga modeller, och vår testhund verkar inte särskilt brydd om ljudet heller. De olika öppningarna i skyddshöljet gör det lätt att slipa ner klorna. Det minsta hålet är främst till för katter och väldigt små hundar, men de stora hålen kommer väl till användning. Motorn verkar orka med lite hårdare tryck av klor utan att börja gnälla eller sakta ner.

Vi slipar främst med 17 000 var per minut och rekommenderar andra att göra det med. Hur mycket som slipas regleras enklare med trycket av klon istället för varvtalet.

Kloslipen är lätt att jobba med och sitter bra i handen. Det hade dock uppskattats om det fanns en räfflad – eller gummiyta där man främst greppar.

Slutsats

Oster Professional är i det stora hela en utmärkt kloslip som inte kommer att göra någon besviken. Allting som har med själva produkten att göra imponerar och det blir fina resultat. Sen har vi det här med priset. Kloslipen är i vissa fall över dubbelt så dyr som andra modeller, men den är tyvärr inte dubbelt så bra. Det kostar att ligga nära toppen men med Oster Professional kommer man väldigt nära.

4. Oster Professional
4.2
zooplus

5. Oster kloslip

4.2
Bästa smidiga kloslip

Effektivitet

Medel

Drift

Batteri

Ljudvolym

58 dB

Hastigheter

2
  • Tre sliphuvuden följer med
  • Väldigt smidig skyddskåpa som förenklar slipningen
  • Kräver 4 AA batterier som förbrukas snabbt

Inledning

Oster kloslip är en gammal goding som fortfarande är med i matchen. Den här produkten har funnits i över tio år på marknaden och det finns inget som tyder på att den kommer att sluta säljas i närtid. Det här är fortfarande en populär kloslip och instegsmodell.

Egenskaper och specifikationer

Oster kloslip är batteridriven, men det är inte ett laddningsbart batteri som sitter i utan kloslipen drivs av 4 stycken AA batterier. Dessa 4 batterier följer tyvärr inte med på köpet utan är något som får köpas separat.

När det kommer till sliprullar är det totalt 3 stycken av olika slag. En lite mer robust och två stycken löstagbara som man trär på en liten rulle. Över sliprullen finns en skyddskåpa med 4 olika stora hål där den minsta mäter 3 mm i diameter, och den största 11 mm. Kloslipen har två olika hastigheter men det framgår inte riktigt hur snabba de olika hastigheterna är eller hur stark motorn är.

Något högljudd och svag i verkligheten

När vi sätter igång kloslipen och börjar slipa märker vi direkt att det här är en lite mer högljudd modell. Slipningen av små och medelstora klor går bra men när vi ska stoppa in en tjock klo genom skyddshöljets största hål blir det problem. Motorn antingen saktar ner lite eller stannar upp helt beroende på trycket.

Om man istället trycker lösare går det även att fila tjocka klor, men det kommer att ta längre tid än vad som är bekvämt.

Slutsats

Det här är en kloslip som passar bäst till små och medelstora hundar. Modellen är billigare än flera andra eftersom ingen laddare finns och man själv får köpa batterier. Ljudnivån är lite högre än vad vi är vana vid och för känsliga djur kan det bli besvärligt. När klorna inte är tjocka är den här kloslipen dock väldigt enkelt att jobba med och nya sliprullar är lätta att få tag på. Vi tycker att priset skulle kunna vara något lägre, men som en första kloslip rekommenderar vi ändå produkten.

5. Oster kloslip
4.2
CDON

6. INF Kloslip

3.8

Effektivitet

Låg

Drift

Batteri

Ljudvolym

Låg

Hastigheter

2
  • Billig
  • Lampa som lyser upp slipområdet
  • Svag motor, orkar inte med tjocka klor
  • Svagt batteri

7. Ozami kloslip

3.7

Effektivitet

Låg

Drift

Batteri

Ljudvolym

Medel

Hastigheter

1
  • Lågt pris
  • Fungerar till små klor
  • Motorn stannar vid hårdare tryck
  • Har svårt för att slipa ner medelstora hundars klor snabbt
  • Batterier ingår inte

Köpguide Kloslip - Tips för ett lyckat köp

Syftet med vår köpguide är att lyfta fram sådant som går att ta reda på innan man faktiskt har kloslipen i sin hand och ett köp har gjorts, och som samtidigt skapar ett mervärde av att känna till. Det här kan vara punkter som inte nödvändigtvis har med resultatet från testet att göra, utan istället beror på produktens specifikationer eller hur den fungerar tillsammans med hunden.

  • Ljudnivå
    Hundar kan i vissa fall vara väldigt känsliga för ljud. Däremot finns det inga hundar som skulle sakna avsaknaden av ljud från en kloslip. Ett tips är därför att alltid försöka välja en kloslip som är så tyst som möjligt. Ljudet från när klon slipas ner kan man tyvärr inte komma ifrån, med själva maskinens ljud kan variera något mellan olika modeller. Ljudnivån brukar finnas angiven tydligt bland specifikationerna.
  • Sliphuvudet
    Ett grövre sliphuvud kommer alltid att föredras framför ett finare sliphuvud. Med fint sliphuvud menar vi att kornstorleken eller den trubbiga ytan som ska slipa klon inte är särskilt sträv. En grov slipyta kommer att slipa ner klon mycket snabbare och hålla längre, och räcka gott och väl de ändamål man har med en kloslip. Sliphuvudet kan också vara tillverkat av olika material. Modeller av diamant har generellt hög beständighet mot nötning och passar därför utmärkt för slipning.
  • Hållbarhet
    En kloslip kommer att ha delar som med tiden slits ut. De viktigaste av dessa att uppmärksamma är själva sliphuvudet och batteriet. Utöver det som nämnes ovan om sliphuvudet kan man förlänga hållbarheten för hela kloslipen markant genom att ha en modell där man kan köpa till och byta ut sliphuvuden. Samma gäller modeller som har ett batteri. Om batteriet är utbytbart kan man vid behov enbart köpa till ett nytt batteri när det är dags.
  • Batteritid
    Om kloslipen är batteridriven men inte har utbytbara batterier är det väldigt viktigt att batteriet inte behöver laddas efter 1-2 slipningar. Det vittnar om att batteriet är litet och inte kommer att hålla i längden. Om det finns uppgifter om batteritiden är det fördelaktigt om den är över 40 minuters användning per gång. Då kommer kloslipen att hålla i många år framöver.
  • Sladd eller sladdlös
    En kloslip utan sladd som drivs med batterier har den uppenbara fördelen av att vara mycket smidigare. Man kan distrahera hunden genom att slipa klorna utomhus eller där hunden trivs bäst. En nackdel är att batteridrivna kloslipar tenderar att vara svagare än nätanslutna alternativ. Har man en liten hund kommer en batteridriven modell att fungera utmärkt. Om man istället har en stor hund med väldigt tjocka klor kan det i vissa fall vara enklare med en stark väggansluten kloslip.

Så slipar du din hunds klor

Att slipa klorna på hunden är både kul och enkelt. Det går snabbt och är smidigt, framför allt om du har en hund som är bekväm med kloslipen. Innan du börjar så är det därför bra om hunden får bekanta sig lite med slipen, låt den ligga avstängd så att hunden får nosa lite på den. Prova sedan att starta den och se hur hunden reagerar, var inte påtvingande och var generös med uppskattning, gos och godis. När ni båda är trygga så är det bara att sätta igång.

  1. Håll bestämt i tassen, det är viktigt att du har ett bra grepp och inte slinter eller att hunden plötsligt drar tassen åt sig.
  2. Greppa slipen nära sliphuvuden, det ger ett bra grepp och du får precision i slipningen.
  3. Slipa nerifrån och upp, börja vid klofästet och slipa upp mot toppen. Kom ihåg att runda spetsen så att du inte slipar fram vassa klor.

Ytterligare tre råd som är bra att känna till för att kloslipningen ska gå smidigt och säkert till är:

  • Var uppmärksam på pälsen så att den inte fastnar i slipen. Klipp gärna päls som sticker ut vid klorna innan du börjar slipa.
  • Slipa regelbundet för bästa resultat. Slipa lite då och då så slipper du långa klor som tar lång tid att slipa ner, plus att pulpan håller sig kort.
  • Sluta om kloslipen blir varm. Slipen kan överhettas och den är igång länge, precis som en hundtrimmer. Undvik detta genom att slipa ofta och i vissa fall dela upp slipningen på flera sessioner.

Produktjämförelse

ProduktEffektivitetDriftLjudvolymHastigheter
Animigo Nail Grinder
4.6
MedelhögBatteridrivenMax 60 dB2
Moser kloslip
4.3
MedelBatteridriven52 dB2
Andis Kloslip
4.3
MedelBatteri50 dB2
Oster Professional
4.2
HögBatteri54 dB2
Oster kloslip
4.2
MedelBatteri58 dB2
INF Kloslip
3.8
LågBatteriLåg2
Ozami kloslip
3.7
LågBatteriMedel1

Vanliga frågor om Kloslip

Vad tycker du om den här artikeln?

Betyg 4.5 / 5 (23 röster)

Läs några av våra liknande artiklar