GladaHusdjur
Hundbur bäst i test 2024 och andra toppval
TesterHundbur

Hundbur bäst i test 2024 och andra toppval

Senast uppdaterad: 2023-09-28

En hundbur är ett tillbehör som de flesta hundägare någon gång bestämmer sig för att köpa. Hundburen kan komma att användas som en sovplats eller ett utrymme där hunden får vara ifred, men oftast som ett säkert utrymme under transport. Det finns små, plastiga modeller för några hundralappar till större hundburar för flera tusen kronor som tar upp ett helt bagageutrymme i bilen. I vårt test och undersökning har vi lyft fram för- och nackdelar bland de mest prisvärda modellerna för olika situationer.

Michaela H
Michaela HAgilitytränare med lång erfarenhet av både katter och hundar.

Hundbur Bäst i Test 2024

Skillnaderna mellan olika hundburar kan vara stor, men det reflekteras också i priset om man går från en prisklass till en annan. Även en del skillnader inom samma prisklass förekommer och det är de bästa i sin prisklass som vi har lyft fram. Detta har vi gjort genom att undersöka följande punkter:

 • Säkerhet – Det viktigaste med en hundbur är säkerheten vid transport. Har hundburen krocktestats och med vilka resultat?
 • Material – Robusta och hårda material som olika sorters metaller är alltid att föredra ur säkerhetssynpunkt. Vilka material fungerar lika bra om hundburen inte kommer att användas vid transport i första hand?
 • Funktionalitet – Vad har hundburen för funktioner? Finns det ett smidigt låssystem eller går buren exempelvis att fälla ihop, eller öppnas upp för lättare städning?
 • Kompabilitet bil - Hur är kompabiliteten med bil? Små modeller tenderar generellt att fungera bättre med alla sorters bagageutrymmen, medan stora hundburar kan kräva mer utrymme, men också andra eller fler fästen.

Topp 8 bästa Hundbur just nu

1. MIMsafe VarioCage Compact L

4.6
Bäst i test

Mått [BxDxH]

55,5 x 60-82 x 65 cm

Krocktestad

Ja

Primärmaterial

Metall

Kvalitet

Hög
 • Utmärkta resultat från krocktester
 • Varierbart djup
 • Robust
 • Väl genomtänkt och flera användbara funktioner
 • Högt pris

Recension

MIMsafe är en av de största och seriösaste aktörerna på marknaden när det kommer till hund- och transportburar, och det kommer ständigt nya modeller som nästan alltid lyckas hålla lika hög, eller högre nivå än föregående modell. Modellen vi ska kika närmare på idag är VarioCage Compact L.

Egenskaper

Det här är i första hand en hundbur där säkerhet har stått i fokus och är med andra ord inte en ranglig modell som man har ute på gården och som man lätt flyttar runt på. Det här är en robust pjäs som helst får stanna kvar i bilen där den också fungerar bäst. Den här modellen har kvar alla de klassiska detaljerna som kännetecknar modeller från MIMsafe. Det flesta detaljer är svarta och gråa, där vissa nyckeldetaljer istället är gula. Buren är gjord i metall med tjocka, rundade stänger.

De tjocka, men glesa stängerna ger en större känsla av frihet eftersom hunden med enkelhet kan stoppa ut nosen eller tassen genom flera av de stora gliporna.

Det som gör att VarioCage Compact L sticker ut från mängden är ett stort antal krocktester som har utförts, med utmärkta resultat. Krocktester kan utföras på flera olika sätt där de flesta hundburar faktiskt inte har testats alls, medan den här modellen har testats på ett stort antal sätt. Den här buren är inte bara mycket säkrare för hundar, utan har också deformationszoner och stötupptagningsförmåga för att lindra smällar som kan uppstå för passagerare som sitter bak i bilen.

Hundburen i praktiken

Det här är som sagt en hundbur eller transportbur som passar bäst i bilen, och mer specifikt i bakluckor som är lite nedsänkta. Anledningen är att luckan till buren inte öppnas längst upp eller ner, utan 23 cm från botten fälls en lucka ner. Funktionerna hos den här hundburen är många och vi kommer att ta upp de viktigaste.

Det går själv att justera djupet på buren inom vissa ramar beroende på vald storlek för att få god passform bak i bilen. Utöver låssystemet som redan finns, kan man sätta på ytterligare ett hänglås för extra säkerhet. Det finns också en liten nödlucka bak på buren om man av någon anledning inte skulle få upp den vanliga luckan, men nödluckan är främst tänkt för att kunna få ut hunden om något har gått sönder vid en olycka.

På framsidan finns två gula avlastningskrokar som hjälper till mer än man först kanske tänker sig. Här kan olika hundredskap hängas upp och direkt vara tillgängliga igen när hunden ska ut ur buren.

Sammanfattning

MIMsafe VarioCage Compact L är kungen av hundburar. Alla funktioner som finns har ett gediget syfte, och allting fungerar utan att kärva eller försvåra på något sätt. Den här buren är tung med sina ca 15 kg vilket inte gör så mycket när den väl är på plats. Den är också lite dyrare än många andra modeller men är man inte med om en olycka har man en hundbur för en livstid. Är man istället med om en olycka är det svårt att få högre säkerhet för hunden än vad som erbjuds här.

1. MIMsafe VarioCage Compact L
4.6
Petster

2. MIMsafe Care2 L

4.4
Bästa hundbur för små hundar

Mått [BxDxH]

44 x 48 x 41 cm

Krocktestad

Ja

Primärmaterial

Nylon & aluminium

Kvalitet

Medel
 • Kan enkelt fästas med bilbälte
 • Finns i flera färger
 • Liten lucka in till buren

Recension

MIMsafe Care2 L är hundburen för de mindre hundarna. Det här är en lite enklare och lättare modell än vad som brukar tillverkas av MIMsafe, men den håller fortfarande en hög nivå av säkerhet vilket är ett av MIMsafes signaturer.

Egenskaper

Just den här modellen kommer med olika valbara färger. Grundfärgen grå finns med hos alla, men den gråa färgen kan kombineras med antingen gul, rosa eller svart. Det finns två luckor som går att öppna, på varsin kortsida. Luckorna är lite mindre än vad de hade kunnat vara, men det ska till en liten men tjock hund om den inte ska kunna komma in ändå. Längst upp finns ett handtag som gör det väldigt smidigt att bära runt på hundburen.

Materialen som har använts är nylon och en starkare form av aluminium. Det här gör att hundburen endast väger 5,6 kg och klarar av hundar (eller katter för den delen) upp till 9 kg. Den här hundburen känns inte bräcklig överhuvudtaget, utan ger ett stabilt intryck.

När hundburen används vid transport placeras den inte i bakluckan, utan på ett säte med bilbälte. Hundburen har på långsidorna spår där bältet kan träs igenom. Även om spåren bara är på långsidorna, kan buren placeras åt vilket håll som helst på sätet för att man kommer åt spåren med bältet i alla fall, smidigt!

Sammanfattning

MIMsafe Care2 L är sammanfattningsvis en liten, men säker hundbur. Priset ligger lite i överkant tycker vi men allting känns kvalitativt och hållbart. Det här är en bur som kommer att hålla i långa loppet, så även om det tar emot att köpa den behöver man inte köpa en ny i framtiden.

2. MIMsafe Care2 L
4.4
FirstVet

3. Stålbur M-Pets Cruiser

4.3
Bästa prisvärda hundbur

Mått [BxDxH]

58 x 91 x 63

Krocktestad

Nej

Primärmaterial

Metall

Kvalitet

Medel
 • Luftig
 • Lucka på både kort- och långsida
 • Enkel att montera i bil
 • En del rasslande ljud under bilfärd

Inledning

Stålburen Cruiser av M-Pets är den stora och luftiga hundburen som fungerar lika bra i bilen, inomhus, och utomhus. Den är mer eller mindre lika simpel som den ser ut, men det lilla som finns att utreda och nämna ska vi ta upp.

Egenskaper

Det här är en hundbur som har en av de större insidorna sett till yttermåtten. Många hundburar tenderar att ha böjda former på sina ställen, tjocka plastdetaljer och så vidare vilket gör att man tar bort en hel del plats som kunde ha varit användbar. Eftersom M-Pets Cruiser är en stålbur är det inte mycket yta som går till spillo. Buren är gjord av stål och väger ca 8,8 kg. Vi kan inte hitta några uppgifter på hur hög vikt på en hund buren klarar av, men vi förutsätter det dubbla åtminstone.

Hundburen har totalt två luckor. En på kortsidan och en på långsidan. Det här är smidigt om man vill kunna montera buren på ett speciellt sätt inne i en bil eller få fler placeringsmöjligheter där man nu vill ställa den. Längst upp finns också ett handtag vilket annars hade gjort det riktigt besvärligt att bära hundburen.

De båda luckorna har ett trippellåssystem. Det är alltså inte en vanlig krok eller spärr som dras åt ett håll så är det sedan låst, utan det krävs tre rörelser för att låsa säkert. Det här gör att en hund omöjligt kan öppna med sin tass vilket ibland kan ske med enklare låsmekanismer. Botten i buren är försedd med en anti-glid yta av plast.

Det finns inga särskilda anvisningar för montering i bil, utan man får helt enkelt se om måtten passar för att ha den i bakluckan eftersom den är lite stor för baksätet. Något vi noterade vid färd var att buren kan föra en del oväsen för alla metalldelar som går emot varandra.

Sammanfattning

Stålbur M-Pets Cruiser är en hundbur som ger mycket valuta för pengarna. Den är stor, luftig och hård, inget som bits sönder av en glad hund. Den låter lite under bilfärd vilket kan vara besvärande för vissa. Konstruktionen är enkel vilket gör att säkerheten vid bilolyckor kanske inte är den bästa. Övrigt är vi mycket nöjda med den här hundburen.

3. Stålbur M-Pets Cruiser
4.3
Granngården

4. Artfex Hundbur L

4.2
Bästa allround hundbur

Mått [BxDxH]

65 x 92 x 72 cm

Krocktestad

Ja

Primärmaterial

Metall

Kvalitet

Medel
 • Enkel montering i bagageutrymmet
 • Hela kortsidan kan öppnas
 • Låter väldigt lite i bilen trots gallerkonstruktion
 • Halkskydd på golvet
 • Relativt högt pris sett till prestanda

Recension

Artfex Hundbur L är en hundbur som har funnits ute på marknaden i nära ett decennium nu. Det är alltså en lite äldre modell, men det finns ingen poäng att ändra i ett vinnande koncept när elektronik som kan åldras inte finns inblandat, och där grunden istället är en stabil konstruktion. Varför den här modellen fortfarande finns kvar ska vi ta reda på.

Egenskaper

Artfex Hundbur L är alltså en sorts gallerbur, men istället för att buren ska bestå av ett stort antal små, rörliga delar består hundburen av 5 fasta gallerdelar som monteras ihop tillsammans med bottenplattan. Fördelen är att man minskar delar som kan slå i varandra radikalt och därmed oljud som kan uppstå vid exempelvis en bilfärd.

Det här är en bur med en stor insida som olika sorters gallerburar så ofta har. Långsidorna hos buren är inte helt identiska. En sida är plan medan den andra sidan är lite böjd för att göra monteringen i en baklucka lite enklare, man tar sidan som passar bäst mot sidan av bilen.

På kortsidan finns en öppningslucka med två gasfjädrar som hjälper till att lyfta upp luckan. Ner till finns också ett lås med tillhörande nyckel. Det här är inte det enda sättet att få ut hunden på utan det finns även en reservlucka på andra kortsidan om man efter en olycka inte längre kan öppna den vanliga luckan. Låssystemet fungerar mjukt och gasfjädrarna hjälper till ordentligt med att öppna luckan, här behövs ingen hjälp.

Något man dock kan behöva hjälp med är att flytta runt hundburen. Den väger nämligen 20,6 kg. Har man dock fått upp den i bagaget är monteringen enkelt. Ett par band följer med som man kan fästa hundburen i bilens lastöglor

Sammanfattning

Det här är en hundbur som generellt håller en hög nivå. Den är väldigt tung, men stor, robust och rymlig. Inom säkerhet vid krock har det hänt en hel del sedan Artfex Hundbur L introducerades. Den är fortfarande säkrare än många andra modeller vilket räcker långt. Priset är dock något som ligger lite väl högt för att inte erbjuda den senaste tekniken inom krocksäkerhet med hundbur.

4. Artfex Hundbur L
4.2
Hund

5. Globus Sport Hopfällbar Tygbur

4.2
Bästa smidiga hundbur

Mått [BxDxH]

52 x 70 x 52 cm

Krocktestad

Nej

Primärmaterial

Tyg

Kvalitet

Hög
 • Oerhört smidig
 • Hög prisvärdhet
 • Vettiga funktioner
 • Inte det bästa valet ur säkerhetsaspekt

Inledning

Globus Sport Hopfällbar Tygbur är i förstahand kanske inte en ren hundbur, men kan mycket väl fungera som en. Den här buren kommer i ett stort antal olika storlekar, allt ifrån S till XXXL. Möjligheterna är med andra ord många, och det är de här möjligheterna vi vill undersöka mer.

Egenskaper

Man skulle kunna se den här buren som en stor väska med en stålram längs med ytterkanterna. Ramen är sedan klädd i vattenavvisande polyestertyg. Storlek L mäter 52 cm i höj och bredd, och har ett djup om 72 cm. Härifrån finns det mycket marginal både upp och ner beroende på vald storlek.

Buren har tre luckor som kan öppnas med dragkedja. En på kortsidan, en på långsidan och en i taket. Det finns även förvaringsfack på en av kortsidorna och på en av långsidorna. Det som gör den här buren så smidig är mångsidigheten. När den inte används går den att fälla ihop helt och hållet. Många av fönstren går att mörklägga helt för att få en lugnande effekt, men vissa av luckorna som går att öppna går inte att mörklägga.

Det finns flera sätt att bära buren på. På kortsidorna finns handtag som sitter fast, men det finns även bärremmar som går att fäste i varje hörn för att kunna bära buren helt från mitten i ett handtag.

Där den här hundburen är lite sämre än andra är när det kommer till säkerhet. Stålramen är relativt enkel och sedan är den alltså bara klädd med tyg. Ett visst grundläggande skydd erhålls men vid allvarligare olyckor kommer skyddet vara minimalt.

Sammanfattning

Är man ute efter en riktigt smidig hundbur utan att fara allt för mycket med bilen är det här ett givet förstahandsval. Den ligger bra till i pris, är mjuk och trygg för djuret, och med flera storlekar att välja mellan beroende på behov. Säkerheten är inte den bästa vilket är upp till var och än att avgöra hur mycket man vill satsa på.

5. Globus Sport Hopfällbar Tygbur
4.2
Petster

6. vidaXL Hundbur med hjul och tak

4.0

Mått [BxDxH]

62 x 92 x 106 cm

Krocktestad

Nej

Primärmaterial

Metall

Kvalitet

Hög
 • Luftig
 • Robust
 • Hjul på botten - lätt att flytta runt
 • Passar riktigt dåligt i bilen

7. TRIXIE Dubbel transportbur

4.0

Mått [BxDxH]

93 x 88 x 64 cm

Krocktestad

Nej

Primärmaterial

Aluminium

Kvalitet

Hög
 • Lätt att montera i bilen tack vare lutande kanter
 • Gjord i aluminium - robust men lätt
 • God ventialtion
 • Högt pris

8. Hundbur TRIXIE Aluminium M-L Grafit

3.9

Mått [BxDxH]

61 x 86 x 65 cm

Krocktestad

Nej

Primärmaterial

Metall & plast

Kvalitet

Medel
 • Låter lite i bil
 • Enkel montering i bil
 • Högt pris
 • Sämre ventialtion

Köpguide Hundbur - Tips för ett lyckat köp

Eftersom variationen bland hundars storlek, humör och sinne är stort, kommer också behovet av en hundbur att variera lika stort. Om det är första gången man tänker köpa en hundbur kan det finnas fler saker att känna till än att bara ta den som är högst upp på en lista. Vi har tagit upp punkter som både hundägare och experter tycker att man ska fundera kring.

Säkerhet

Säkerheten har främst att göra med bilfärder, där plastiga och rangliga modeller kommer att prestera avsevärt sämre en robusta och krocktestade modeller. Krocktester ser inte alltid bara till hundens säkerhet, utan också passagerares som sitter bak i bilen. En väldigt stor, tung och hård hundbur kan vid allvarliga olyckor skada passagerare som sitter bak i bilen.

En teknik som flera krocktestade modeller med goda resultat använder är kompressionsytor i hundburen. Det innebär att samtidigt som buren kan vara av ett styvt material, kan delar i buren tryckas ihop utan att skada hunden och på så sätt lindra skador som skulle kunna uppstå hos människor i bilen genom att buren inte tränger igenom säten och liknande.

Generellt gäller att styva och robusta modeller kommer att göra det säkrare för hunden än hundburar av plast eller tunt galler.

Storlek

Det finns vissa lagar och regler som gäller när det kommer till hur stor en hundbur minst måste vara. De flesta köper av rent sunt förnuft en tillräckligt stor hundbur, men det som lagen säger är att

 • Längden på buren måste vara minst 1,1 gånger hundens längd. Den längden mäts från hundens nos till hundens sittbensknöl i vanlig, sående position.
 • Bredden på buren måste vara vara 2,5 gånger hundens bröstbredd.
 • Höjden på buren måste vara minst samma avstånd som höjden

Ovan nämnda utrymme ska varje hund ha och har man fler hundar i samma bur ska måtten utökas efter den största hundens mått.

Funktioner och egenskaper

En hundbur är simpel när det kommer till aktiva funktioner och egenskaper. Alla hundburar kommer ha någon sorts låsmekanism och en lucka till hundburen. Dyrare modeller kan komma med inbyggda lås eller möjlighet att sätta dit ett eget hänglås. Vissa ogenomtänkta modeller kan ibland ha en lucka som är mycket mindre än den sidan av hundburen som den sitter på. Det gör det svårt att få in hunden i vissa fall, men också svår att komma åt när man ska rengöra hundburen. En stor lucka kommer alltid att vara till fördel jämfört med en mindre.

Om hundburen inte främst kommer att vara i en bil, är ventilationen en aspekt att ta hänsyn till. Modeller som har solida väggar och tak kommer varma dagar inte att fläkta alls lika mycket som modeller av galler eller glesare tjocka stänger. Hundar har som bekant svårt att kyla ner sig varma dagar och därför är fläktande vindar till stor hjälp, men bara om de kan komma in i buren genom välplacerade öppningar.

Ljud från buren

De som är ljudkänsliga ska i största mån hålla sig ifrån olika modeller av gallerburar. Spännena som håller ihop de olika gallren gör att det alltid finns lite marginal för olika delar i buren att röra på sig. Det innebär att vibrationer från en bilfärd kommer att konstant skaka på gallren som kommer att ge ifrån sig ett rassel som aldrig tar slut. Ska buren inte används till bilfärder behöver man dock inte oroa sig för oljud. Modeller av plast och mer robusta hundburar med tjocka stänger har inte lika många rörliga delar som gallerburar, och särskilt plast är effektivt på att inte ge ifrån sig mycket ljud.

Val av hundbur

Att välja rätt hundbur är särskilt viktigt om bilfärderna är många eftersom då kommer aspekten om säkerheten in i bilden mycket tydligare. Om transporterna hålls till ett minimum kan man faktiskt i stora drag köpa det som till synes ser bra ut och som plånboken tillåter. Ett tips är dock att välja en modell större än vad man tror sig behöva. Rörligheten inne i buren gör mycket för hunden. Många hundägare väljer också att köpa en till hund som vid fallet av en stor hundbur låter den nya hunden få plats i samma hundbur.

Kompabilitet med bil

Det är inte alltid säkert att precis alla modeller fungerar med alla bilar. Enklare, mindre och lättare modeller kräver dock mindre av bilen än stora och otympliga modeller. Stora modeller kan behöva särskilda spännanordningar eftersom det vid krock kommer att vara större laster som måste säkras. Vilka hundburar passar med vilka modeller brukar framgå på köpsidan, och om det inte gör det kan man i vissa fall behöva ladda ner en manual eller fråga butikspersonal.

Så får du hunden att vänja sig vid buren

Om du har en rastlös och orolig hund så kan det krävas en del träning innan hunden vill använda buren. Våra bästa råd är att till en början låta buren stå inne, gärna i närheten av där din hund brukar ligga och vila. Öppna buren, eller om det går så kan du haka av dörren. Lägg sedan in din hunds säng, eller en leksak eller något som hunden betraktar som bekant och tryggt. Efter lite undersökning och försiktiga närmanden så brukar de allra flesta hundar trivas i buren. Många föredrar till och med sin bur som viloplats.

Om din hund ratar buren så får du försöka locka med godis, sitta med hunden alldeles bredvid och långsamt vänja den vid buren. Olika lugnande medel kan vara till stor hjälp här. Tvinga aldrig in en rädd och stressad hund i buren, det måste komma naturligt. Annars skapar du ett långsiktigt problem.

Produktjämförelse

ProduktMått [BxDxH]KrocktestadPrimärmaterialKvalitet
MIMsafe VarioCage Compact L
4.6
55,5 x 60-82 x 65 cmJaMetallHög
MIMsafe Care2 L
4.4
44 x 48 x 41 cmJaNylon & aluminiumMedel
Stålbur M-Pets Cruiser
4.3
58 x 91 x 63NejMetallMedel
Artfex Hundbur L
4.2
65 x 92 x 72 cmJaMetallMedel
Globus Sport Hopfällbar Tygbur
4.2
52 x 70 x 52 cmNejTygHög
vidaXL Hundbur med hjul och tak
4.0
62 x 92 x 106 cmNejMetallHög
TRIXIE Dubbel transportbur
4.0
93 x 88 x 64 cmNejAluminiumHög
Hundbur TRIXIE Aluminium M-L Grafit
3.9
61 x 86 x 65 cmNejMetall & plastMedel

Vanliga frågor om Hundbur

Vad tycker du om den här artikeln?

Betyg 5 / 5 (23 röster)

Läs några av våra liknande artiklar