GladaHusdjur
Hundtrimmer bäst i test 2024 och andra toppval
TesterHundtrimmer

Hundtrimmer bäst i test 2024 och andra toppval

Senast uppdaterad: 2024-03-18

De allra flesta hundar har en hel del päls, päls som växer och som måste klippas ibland. Det effektivaste sättet att göra detta på är att klippa hunden med en hundtrimmer. I vårt stora test har vi sållat ut sämre hundtrimmers och presenterat de 7 bästa alternativen som vi kan rekommendera helhjärtat.

Michaela H
Michaela HAgilitytränare med lång erfarenhet av både katter och hundar.

Hundtrimmer Bäst i Test 2024

Innan vi satte igång med att testa de olika modellerna av hundtrimmers på riktigt sållade vi ut svagare modeller som inte gick att använda på alla hundar eller som hade tveksamma specifikationer, eller riktigt dåliga omdömen från ett stort antal kunder.

De hundtrimmers som vi sedan valde att gå vidare med testade vi på olika hundar med varierande pälstjocklekar och pälslängder under ett par månader. Ett långtidstest kommer även att pågå parallellt efter att de första resultaten har presenterats. Testet kan sammanfattas med följande frågeställningar:

 • Effektivitet - Effektivitet är A och O när det kommer till en hundtrimmer. Hundars i vissa fall tjocka päls kommer att ställa höga krav på hundtrimmern. Kommer hundtrimmern att orka med en klippning utan att stanna upp eller trassla in sig i håret?
 • Användning - Hur upplevs hundtrimmern av både hundägaren och av hunden? Låter eller vibrerar hundtrimmern till den grad att det blir obehagligt? Blir hundtrimmern väldigt varm när den får jobba hårt och är den ergonomisk utformad för en lite längre klippning av en större hund?
 • Underhåll - Hur lätt är det att underhålla hundtrimmern? Följer det med smörjmedel eller går det att sära eller öppna upp klippbladen och konstruktionen för noggrannare rengöring?
 • Tillbehör - Följer några tillbehör med som förenklar trimningen eller på annat sätt förbättrar hundtrimmern jämfört med liknande modeller?
 • Prisvärdhet - Hur påverkar resultatet från testet och de tekniska specifikationerna priset och prisvärdheten?

Topp 7 bästa Hundtrimmer just nu

1. Clipster Hund Delox

4.7
Bäst i test

Batteritid

5 timmar

Vikt

242 g

Klipphastigheter

3

Trådlös

Ja

Klipplängd

0.8 - 12.0 mm
 • Effektiv
 • Trådlös
 • Smörjolja & liten borste följer med
 • Lång batteritid
 • Riktigt tjock päls blir svårare att klippa

Inledning

Clipster Hund Delox är en trådlös klippmaskin för hundar. Den har en modern design med en metallisk framdel, vettiga tillbehör och goda specifikationer på pappret. Hur klippmaskinen faktiskt fungerar i praktiken ska vi självklart ta reda på.

Förpackningens innehåll

Vad som gömmer sig i paketet är följande; 4 distanskammar, en liten borste, olja och en laddstation, utöver själva klippmaskinen. Om man inte väljer att använda någon distanskam kan man ställa in klippavståndet 0,8-2,0 mm. Väljer man istället en av de 4 distanskammarna kan man välja klipplängd från 3 till 12 mm med 3 mm mellanrum.

Klippmaskinen känns väldigt lätt i handen och väger endast 242 gram. Både ladd- och klipptid ligger båda på ca 5 timmar vilket får anses vara hyfsat högt. Det finns tre olika klipphastigheter, 4000, 5000 och 6000 klipp per minut. Kör man på det högsta läget och klipper tjock päls kommer man inte att komma upp i 5 timmars batteritid.

Klippningsdags

När vi ska börja klippa med maskinen noterar vi snabbt att den är lite tystare än andra modeller vilket är en trevlig överraskning. Maskinen klipper effektivt och att den är sladdlös är en stor bekvämlighet. När vi sedan ska klippa en hund med riktigt tjock päls går det lite trögare, även om det fortfarande går att klippa. Det är i dessa lägen man vill klippa med den högsta effekten och hastigheten. Det kommer att låta lite mer, men man får mer gjort.

Något vi missade till en början är att det även finns en liten LED lampa i fronten som man kan sätta igång. Lampan lyser upp området där man klipper. En liten men trevlig detalj även om de flesta har som vana att klippa sina husdjur när belysningen överlag är god, och kanske inte kvälls- och nattetid.

Med den medföljande borsten går det snabbt att rengöra maskinen. Oljan provades inte eftersom friktionen mellan klippbladen redan var bra, men det är något man definitivt kommer att behöva längre fram.

Slutsats

Som en trådlös klippmaskin är Clipster Hund Delox ett av de bästa alternativen. Den kan ha lite svårt att mäta sig effektmässigt med kabelanslutna modeller som kan utnyttja vägguttagets höga kraft, men istället får man friheten och smidigheten. Är pälsen på hunden inte riktigt tjock, är det få som kommer att bli missnöjd med denna trådlösa modell.

1. Clipster Hund Delox
4.7
Granngården

2. Moser Max 45

4.5
Bästa starka hundtrimmer

Batteritid

Nätansluten

Vikt

500 g

Klipphastigheter

2

Trådlös

Nej

Klipplängd

1.0 - 16.0 mm
 • Hög effekt på 45 W
 • Klarar tjock päls utan probglem
 • Lång kabel
 • Går enkelt att underhålla får lång hållbarhet
 • Högt totalpris
 • Stora steg mellan klipplängder

Inledning

Moser Max 45 är den starka hundtrimmer som alltså ska kunna ta sig an den svåraste pälsen. Siffran 45 i namnet antyder på effekten i maskinen, som alltså är 45 W. Det kan jämföras med 5-20 W för de flesta andra hundtrimmers. Är modellen så bra som det lovas och hur förhåller den sig gentemot andra modeller?

Maskin & tillbehör

När vi öppnar förpackningen är det lite tommare än vad vi hade önskat. Förutom maskinen kommer en liten borste och olja som det brukar göra, och sedan enbart två distanskammar. Få distanskammar behöver inte vara ett problem om varje distanskam kan justeras för att få fler längder när de väl sitter på maskinen, men här kan man inte det.

Det här betyder att man enbart har totalt tre olika längder att välja mellan. Dessa är 1, 10 och 16 mm. Som tur är relativt vanliga längder, men vissa hundägare kommer att vilja spara längre päls på sina hundar. Det finns fler distanskammar att köpa separat, men de är alla för kortare längder.

Maskinen har en bred klippbredd, hela 49 mm. Med en stark motor vill man gärna ha det för att kunna klippa så mycket som möjligt. Det är inte bara klippbredden som har stora siffror, utan kabeln till hundtrimmern mäter 3 meter. Maskinen väger runt 500 g beroende på hur mycket av kabeln som tas i beaktning. Det här vittnar om att det sitter en lite större motor innanför skalet.

Klippning av tjock päls

Vi kör direkt igång med den högsta hastigheten av de två som finns att välja mellan. Ljudnivån är inte riktigt så hög som vi tycker att den borde vara med tanke på kraften som finns, och inte heller vibrationerna. Eftersom modellen marknadsförs för att vara stark hoppar vi direkt på en riktigt tjock päls, och denna päls är inga problem. Även avklippt päls som kommer in i hundtrimmern samtidigt som ny päls ska klippas, sinkar inte ner den. Styrkan i kombination med ljudnivån är imponerande.

Slutsats

Den här hundtrimmern har definitivt sina för- och nackdelar. Priset är rätt saftigt, men styrka kostar. Den klarar av all päls utan att låta och skramla onödigt mycket. Spannet på klipplängden hade fått vara betydligt bredare, vilket vi tycker är den här hundtrimmerns största svaghet. Den riktigt långa kabeln gör den nästan lika flexibel som de batteridrivna modellerna om man bortser från den höga vikten. Är pälsen hos hunden riktigt tjock och måste klippas, då kommer inte Moser Max 45 bli en besvikelse.

2. Moser Max 45
4.5
Granngården

3. Trixie Sladdlös klippmaskin TR1150

4.5
Bästa billiga hundtrimmer

Batteritid

90 min

Vikt

400 g

Klipphastigheter

1

Trådlös

Ja

Klipplängd

1 - 12 mm
 • Riktigt tyst
 • Borste och smörjolja medföljer
 • Lätt och flexibel
 • Klarar inte av tjock päls

Inledning

Trixie TR 1150 är en vit hundtrimmer där ljudet har varit i fokus. Även om färgen bara är en liten detalj är det roligt med en trimmer som inte är svar eller mörk som nästan alla andra modeller är. Om den låga ljudnivån också påverkar andra egenskaper ska vi ta reda på.

Egenskaper

I förpackningen hittar vi allt som vi förväntar oss. Utöver maskinen och en rengöringsborste samt olja till klippbladen, finns två vita distanskammar. De här vita distanskammarna kan monteras åt olika håll vilket gör att en kam ger två längder. Är ingen distanskam monterad kan klipplängden varieras 1-1,9 mm. Med distanskammarna kan vi välja länger om 3, 6, 9 och 12 mm.

När hundtrimmern är fulladdad ska den kunna köras i 90 minuter, medan laddningstiden uppgår till hela 4 timmar. Man kan anta att det inte är den senaste elektroniken som finns innanför med tanke på den långa tiden det tar att ladda maskinen.

En väldigt stark hundtrimmer brukar kunna låta en del, men den här marknadsförs för att vara extra tyst. Det är en väldigt svår kombination att få en både tyst och stark maskin, det kommer att behöva kompromissas någonstans. Effekten hos den här hundtrimmern ligger bara på 6 W, vilket förklarar hur man har lyckats ta fram en tyst maskin.

I praktiken

Vi startar maskinen med de silvriga knapparna och den kommer igång, tyst. Det stämmer bra att det här är en av de tystare modellerna som går att få tag på. När vi börjar klippa medellång päls går det bra, men så fort det blir tjocka klumpar säger hundtrimmern ifrån. Runt tassar och nära ansiktet är det en fröjd att jobba med maskinen när pälsen inte är allt för tjock, men på andra ställen kan maskinen stanna om pälsen är för tjock eller om det korvar ihop sig.

Slutsats

Trixie TR 1150 är en tyst och lite svagare modell av hundtrimmer. Den ska inte köpas för klipp av stora hundar med tjock päls, utan gärna lit mindre hundar eller hundar som har normaltjock päls. Vi uppskattar dock att den är väldigt billig och riktigt tyst. Stressade hundar kommer att uppskatta att bli klippta av den här hundtrimmern och är inte pälsen tjock, tycker vi ändå att det här är ett bra val.

3. Trixie Sladdlös klippmaskin TR1150
4.5
FirstVet

4. Andis TR1500

4.3
Bäst i test hundtrimmer

Batteritid

Kabelansluten

Vikt

-

Klipphastigheter

1

Trådlös

Nej

Klipplängd

0.6 - 25 mm
 • Hög effekt
 • Stort spann på klipplängder
 • Hög prisvärdhet
 • Flera användbara tillbehör följer med
 • Kabelansluten

Inledning

Andis TR1500 är en fulländat trimmer för den som vill kunna klippa alla sorters hundar, på alla sorters sätt. Det är inte bara en enkel klippmaskin man får vid ett köp, utan ett stort antal användbara tillbehör följer också med.

Klippmaskinen & tillbehören

Allting kommer i en liten, smidig väska för att det ska vara enkelt att ha allting på samma ställe och för att inte tillbehören ska fara runt och försvinna som små delar ibland kan göra i lådor. Den svarta maskinen är kabelansluten vilket tar ifrån lite av friheten, men med sin längd om 2 meter kabel kommer man ändå åt bra. Fördelen med kabelanslutningen är dock att man slipper batterier som slits och maskinen i sig brukar vara lite starkare.

Det går att montera 6 olika distanskammar på maskinen som ger en klipplängd mellan 1,6 och 25 mm. Totalt får man alltså 7 olika klipplängder eftersom det även går att klippa utan distanskam. Vi hittar också en vanlig klippsax bland tillbehören som kan vara till nytta vid de allra längsta och lurvigaste pälsen, eller om man vill trimma till någon specifik del.

Sist men inte minst fås också en liten borste och olja för rengöring och underhåll av maskinen. De som har använt klippmaskiner tidigare vet att en droppe olja mellan klippbladen där friktion har gjort det trögt, kan göra att en äldre maskin får oanade krafter och känns helt som ny.

Klippningsfasen

När vi startar maskinen hoppar den igång med ett surr. Maskinen har bara ett klippläge vilket för vår del räcker alldeles väl så länge den är stark nog för allt som behöver klippas. Klippbredden ligger på normala 4 cm vilket gör att det går att klippa lagom mycket åt gången.

Vid själva klippningen stöter vi inte på några problem åtminstone på längden 3,2 mm. När vi tar bort distanskammen och klipper med den kortast möjliga längden fungerar det fortfarande utan några som helst problem. Klipper man länge i samma område utan att skaka av sådant man klippt av på golvet, blir det efter ett tag lite tyngre för maskinen. Ljudnivån är behaglig och på en sådan nivå man kan förvänta sig, det låter självklart men inte så det blir jobbigt för varken den som klipper eller hunden.

Slutsats

Andis TR1500 är enligt vår mening en av de bästa hundtrimmerapparaterna för mångsidiga klippningar. Den enda nackdelen som man skulle kunna lyfta är att den inte är trådlös, men det blir en avvägningsfråga om man vill ha frihet eller en stark maskin. Totalpriset är högre än för flera andra modeller, men det kompenseras av kvalitet och alla tillbehör som kommer att garantera en lång livslängd.

4. Andis TR1500
4.3
Kattkompaniet

5. Aesculap Durati

4.2
Bästa premium hundtrimmer

Batteritid

4 h

Vikt

380 g

Klipphastigheter

1

Trådlös

Ja

Klipplängd

1.5 mm
 • Hög kvalitetskänsla
 • Lättanvänd
 • Låg vikt
 • Lång batteritid
 • Onödigt dyr
 • Få och korta klipplängder

Inledning

Aesculap Durati är en premiummodell av hundtrimmer. Den sticker definitivt ut med sen röda färg och sin höga prislapp, Men huruvida priset är motiverat eller inte, är inte helt självklart. Vi ska som tur är reda ut detaljerna.

Egenskaper & tillbehör

Tillverkaren av den här hundtrimmern är egentligen välkända Braun vilket de flesta nog känner igen mer än Aesculap. När vi öppnar paketet förväntar vi oss att få med ett fulländat kitt med klipptillbehör till maskinen, men så är inte riktigt fallet. Förutom själva maskinen och givetvis laddstation och kabel, får vi bara olja till klippbladen. Ingen borste eller distanskammar för att kunna ställa in olika längder.

Tillbehören imponerar inte överhuvudtaget, men det gör dock batteritiden. Batteriet klarar av hela 4 timmar med en laddningstid som är densamma. Vi hittar lite blandade uppgifter om hur stark själva motorn egentligen är, men vi kan fastställa att det handlar om ca 20 W. Inte den starkaste motorn men bra mycket starkare än standardmodeller som är batteridrivna.

Hundtrimmern i praktiken

Den här klippmaskinen känns otroligt bekväm i handen. Den väger enbart 380 g och är balanserad på ett behagligt sätt. Vi slår på maskinen som sätter igång med ett surr. Ljudnivån ligger på normala nivåer, varken högt eller lågt. Eftersom det inte finns några avstånd att ställa in sätter vi helt enkelt igång. Vi klipper en riktigt tjockpälsad hund, med stor framgång. Hundtrimmern verkar inte bli trött eller seg även när det börjar bli riktigt tovigt på sina ställen. Eftersom inga distanskammar finns som päls kan trassla sig i faller det mest helt enkelt ner, vilket är till hundtrimmerns fördel.

Slutsats

Aesculap Durati har både stora för- och nackdelar kan man konstatera. Det finns bara en endaste klipplängd och priset är högt hör till de stora nackdelarna. Fördelarna är att det här är en bekväm och stark hundtrimmer, som orkar med länge. Det kommer att ta lång tid att slita ut batteriet men om priset går att motivera sett till helheten är tveksamt om det inte är rea.

5. Aesculap Durati
4.2
Petster

6. Oster klippmaskin

4.0

Batteritid

Kabelansluten

Vikt

-

Klipphastigheter

1

Trådlös

Nej

Klipplängd

1 - 13 mm
 • Alla nödvändiga tillbehör följer med
 • Ergonomisk design - enkel att jobba med
 • Svagare motor än vänta med tanke på att maskinen är kabelansluten
 • Något högt pris med tanke på effekten på 12 W

7. Moser Rex Mini

3.9

Batteritid

Kabelansluten

Vikt

190 g

Klipphastigheter

1

Trådlös

Nej

Klipplängd

0,1 - 6 mm
 • Låg vikt
 • Enkel att jobba med
 • Svag motor trots kabelanslutning
 • Får klippa områden med tjock päls flera gånger

Köpguide Hundtrimmer - Tips för ett lyckat köp

Alla hundar är unika på sitt egna lilla sätt vilket gör att man gärna vill matcha rätt trimmer till rätt hund. En hund kan vara rätt för själva trimmern medan annan istället har för tjock päls och behöver en starkare hundtrimmer. Nedan har vi lyft punkter som kommer att förenkla valet av hundtrimmer och samtidigt se att pengar kan sparas genom att man köper det man behöver och inte mer.

 • Drift & effektivitet
  En stark hundtrimmer är alltid att föredra eftersom den kan klippa alla sorters päls. En stark hundtrimmer brukar också betyda att den är kabelansluten till vägguttaget vilket kan kännas besvärligt för vissa. Det är tyvärr något man inte kan komma ifrån eftersom ett vägguttag kan leverera mycket större effekter än vad ett batteri kan som trådlösa hundtrimmers använder sig av.

  Trots att batteridrivna hundtrimmers inte är lika starka är det de som dominerar marknaden idag. Är pälsen på hunden inte bland de tjockare slagen kommer en batteridriven hundtrimmer att fungera utan bekymmer. Man får dock vara beredd på att byta batterier rätt ofta eftersom hundtrimmers generellt drar väldigt mycket ström för att orka klippa tjockt hundhår.
 • Ljudnivå
  Ljudnivån är ett återkommande bekymmer bland hundar och djur generellt när det är något nytt som kommer in i bilden. Variationen i ljud är inte särskilt stor mellan olika modeller men man kan konstatera att starkare modeller kommer att låta lite mer än lite svagare modeller. Har man alltså en ljudkänslig eller ängslig hund med lite tunnare och enklare päls Kan en lite svagare modell faktiskt vara att föredra.
 • Klipplängder
  Klipplängderna hos hundtrimmers kan regleras på olika sätt. Vissa har ett flertal adaptrar för att kunna välja blanda fasta längder medan andra har adaptrar som går att justera när de sitter fast på hundtrimmern till flera olika positioner. Det här kan vara bra att känna till för att man inte ska råka köpa en modell där den önskade längden är mellan två valbara längder. Alla hundtrimmers går som sagt inte att millimeterjustera.
 • Klipptillbehör
  Det finns ett flertal klipptillbehör som kan följa med vid köp utöver längdadaptrarna. Den vanligaste, saxen skapar inget större mervärde eftersom de flesta har en sax sedan innan, men något man gärna vill se följa med är en liten borste och en tub med smörjolja. Den lilla borsten gör det mycket enklare att rengöra en hundtrimmer från hår som gärna vill lägga sig vid små gropar och runt rotorn som roterar bladen. Smörjoljan är något som kan ge hundtrimmern helt nytt liv om den har använts länge och aldrig smorts in innan. Det går vi mer in på längre ner.
 • Underhåll & reservdelar
  Planerar man att ha kvar sin hundtrimmer en lång stund framöver vilket vi förmodar är det en stor fördel om den går att underhålla på rätt sätt. Det händer att hår tar sig in mellan bladen eller runt rotorn som ser till att bladen klipper. Kan man öppna upp för att rengöra i de här områdena kan man göra det mindre svårjobbat för motorn och få ut högre effekt och spara batteri. Vissa hundtrimmers blad kan man sära på för att få bort smuts och hår som kommit in där, och kan man även olja in den här ytan kan man få mindre friktion vilket gör hundtrimmern effektivare. Om motorn börjar bli trött är insmörjning av bladen ett av de bästa tricksen för att förbättra klippförmågan.

  Vissa hundtrimmers kommer med reservdelar, andra inte. Bladen kommer någon gång att slitas ut. Jämfört med en vanlig hårtrimmer för hemmabruk slits bladen eller klippskären för en hundtrimmer mycket snabbare. En hund har mycket mer, och oftast mycket tjockare hår som ska klippas. Vill man inte behöva köpa en helt ny hundtrimmer när bladen börjar bli slöa kan det vara givande att undersöka om extra blad kan köpas till i efterhand.

Produktjämförelse

ProduktBatteritidViktKlipphastigheterTrådlösKlipplängd
Clipster Hund Delox
4.7
5 timmar242 g3Ja0.8 - 12.0 mm
Moser Max 45
4.5
Nätansluten500 g2Nej1.0 - 16.0 mm
Trixie Sladdlös klippmaskin TR1150
4.5
90 min400 g1Ja1 - 12 mm
Andis TR1500
4.3
Kabelansluten-1Nej0.6 - 25 mm
Aesculap Durati
4.2
4 h380 g1Ja1.5 mm
Oster klippmaskin
4.0
Kabelansluten-1Nej1 - 13 mm
Moser Rex Mini
3.9
Kabelansluten190 g1Nej0,1 - 6 mm

Vanliga frågor om Hundtrimmer

Vad tycker du om den här artikeln?

Betyg 4.5 / 5 (29 röster)

Läs några av våra liknande artiklar