GladaHusdjur
Katt GPS bäst i test 2024 och andra toppval
TesterKatt-GPS

Katt GPS bäst i test 2024 och andra toppval

Senast uppdaterad: 2024-03-18

En katt-GPS hjälper dig att hålla koll på katten. Oavsett om det är en van utekatt, en kattunge som gör sina första äventyr ute eller innekatten som provar på utelivet så är katt-GPS:en till stor hjälp. De GPS:er som säljs idag är små och lättanvända och tillåter dig att följa katten i realtid. Därtill kommer en rad olika funktioner beroende på vilken GPS du köper. Vi har testat och rankat de mest populära katt-GPS:erna på den svenska marknaden idag.

Johan P
Johan PJohan har jobbat som djurvårdare och äger flera djur, bland annat en struts.

Katt-GPS Bäst i Test 2024

Vi har köpt in och testat de mest populära GPS:erna på den svenska marknaden för att ta reda på hur de presterar och vilken som presterar bäst. I vårt test så har vi låtit tre olika katter med lite olika rörelsemönster och levnadsvanor bära GPS:erna i ungefär en veckas tid. Vi har testat de olika funktionerna som geofence, mikrofon och realtidsspårning. Vi utgick från följande kriterier i vårt test:

 • Installation – Vi bedömer hur enkel GPS:en är att komma igång med, både nedladdning och installation av app samt koppling till GPS och SIM-kort. Vi betygsätter även hur enkel GPS:ens funktioner är att förstå och börja använda.
 • Precision – Vi testar GPS:ens precision när det kommer till att spåra katten. Hur snabbt hittar GPS:en katten? Och hur nära kattens verkliga position tar oss GPS:en? Vi undersöker även funktionernas precision, till exempel hur exakt geofence-funktionen är.
 • Användarvänlighet – En övergripande bedömning av GPS:ens användarvänlighet görs. Är den lätt att använda till vardags? Om något blir fel, är den enkel att starta om att reseta, finns support tillgänglig och så vidare.
 • Prisvärdhet - I slutändan så handlar det bästa valet om valuta för pengarna. Vi undersöker olika GPS:er i olika prisklasser för att hitta bästa möjliga värde.

Topp 4 bästa Katt-GPS just nu

1. TK-911 mini

4.7
Bäst i test

"Liten, billig och enkel att använda. TK-mini presterar över förväntan."

Vikt

33 g

Precision

Mycket hög

Abonnemang

0 kr

Batteritid

5 dagar standby

Vattensäker

Stänksäker

Geofence

Ja
 • Mycket exakt precision
 • Bäst pris
 • Lättanvänd app
 • Okomplicerad att komma igång med
 • Batteritiden är något kort

Recension

TK 911 Mini är vinnaren i vårt test av katt-GPS:er. Den är enkel att komma igång med, har funktioner som är lätta att förstå sig på och håller genomgripande en hög kvalitet. GPS:en spårar med hjälp av Goolge Maps och kan användas i hela världen. Det väger bara 33 gram och mäter ungefär 6 x 3 x 2 cm. Storleken gör att den passar alla katter och enkelheten gör att den passar alla kattägare, en klockren GPS helt enkelt.

Inköpskostnaden ligger på runt tusenlappen och månadskostnaden är gratis förutom för datatrafiken. Den drar cirka 1 mb per dag vid språning och till det tillkommer kostnad för SMS vid positionering, kostnaden för datatrafiken beräknar vi uppgå till cirka 30-40 kronor i månaden.

Funktioner

TK-mini har tre funktioner; realtidsspårning, datalagring och geofencing. Realtidsspråningen går vi in närmre på nedan. Datalagringen medföljer gratis (något som många gånger kostar i vanliga fall) och är enkelt att komma åt i appen. Med datalagring kan du se hur din katt har rört sig den senaste tiden, vilket både är nyttigt och roligt. Då kan du se om katten till exempel rör sig i områden den inte borde. Geofence-funktionen fungerar utmärkt, så fort katten passerar utanför så får du ett larm i appen.

Kvalitet och batteri

TK-911 är IP65-klassificerad vilket innebär att den kan utsättas för både vatten och dammpartiklar utan att påverkas. Dammsäkerheten är den näst högst som finns och räcker gott för vad en katt-GPS förväntas utsättas för. Vattentåligheten är god men vi hade gärna sett att den klarade av full nedsänkning i vatten. Nu är den bara godkänd att hantera motsvarande tungt regn och vattenstänk, det räcker långt men en GPS kan ramla av och hamn i vatten och då är det inte säkert att den överlever. Vi testade att lägga GPS:en i en vattenskål en kort stund och den klarade det utan problem, men det är inte säkert att den klarar en längre stund.

Batteritiden varierar en hel del beroende på användning. Upp till 6 dygn säger tillverkaren och det stämmer ganska bra om GPS:en är påslagen, men inte aktivt spårar. Batteritiden sjunker säkert med tiden, som med all elektronik, men runt 5 dagar borde den klara även efter några års användning. Vid mycket regelbunden spårning höll batteriet i ungefär en dag, men då tog vi i under testet och spårade definitivt mer än normalt.

GPS-spårning

GPS-spårningen uppdateras ungefär var tioende sekund, ibland lite långsammare och ibland något snabbare. Det är gott och väl tillräckligt för att ha övergripande koll på katten men det är lite för långt intervall om du spårar en katt som är i rörelse. Det tog inte lång tid innan GPS:en hittade rätt i appen och med bra precision visade var katten befann sig. Vid förändrad position så dröjer appen lite på sig och kan ge fel position initialt men hittar snart rätt. Vi hade inga problem med att hitta katten oavsett avstånd, inga plötsliga hopp i positionering eller glapp i uppkopplingen.

Sammanfattning

Sammanfattningsvis erbjuder TK-mini allt som du behöver för en katt-GPS. Vi hade gärna sett en ännu mindre enhet, men så långt verkar inte tekniken ha kommit än. Annat än det ser vi inga nackdelar med GPS:en, den spårar bra, den håller för det mesta som en katt kan utsätta sin GPS för och priset är utomordentligt.

1. TK-911 mini
4.7
Supercat

2. SmatCat GPS

4.5
Bäst för små katter

Vikt

30 g

Precision

Mycket hög

Abonnemang

0 kr

Batteritid

7 dagar standby

Vattensäker

Ja

Geofence

Ja
 • Mycket bra pris
 • Tillmötesgående kundsupport
 • Liten och smidig
 • Positionen dröjer ibland i appen

3. MiniFinder Atto

4.4
Bästa premiumvalet

"En fenomenal GPS med unika funktioner och mycket noggrann spårning"

Vikt

38 g

Precision

Mycket hög

Abonnemang

Fr. 89 kr / mån

Batteritid

20 dagar standby

Vattensäker

Ja

Geofence

Ja
 • Många innovativa funktioner
 • Stryktålig och högkvalitativ GPS
 • Mycket god batteritid
 • Högt inköpspris
 • Dyr abonnemangsavgift

Recension

MiniFinder Atto är crème de la crème i katt-GPS-världen. En liten och lätt GPS som kommer med en mängd funktioner, batteritid som inte går att jämföra sig med och den bästa precisionen som vi har testat. Därtill håller MiniFinder Atto toppkvalitet och är helt vattentålig. Enda nedsidan är att denna premiumprodukt följer med ett premiumpris, men och du letar efter det bästa så har du hittat rätt.

Kostnad

Inköpspriset ligger på strax över 2000 kronor, lite beroende på eventuella rabatter och reor som regelbundet körs. Det placerar Minifinder Atto högst när det kommer till inköpspris. Det samma gäller abonnemangsavgiften, från 89 kronor i månaden upp till 159 kronor i månaden behöver du betala. Variationen i pris beror på bindningstid och vissa tillval. Men för pengarna får du en helt otrolig liten GPS som kommer att vara användbar i lång tid framöver.

Funktioner

MiniFinder Atto har en lång uppsättning spännande och innovativa funktioner. Förutom realtidsspårning så kan du prata och lyssna genom enheten, du kan lagra och se data och GPS:en har ett flertal olika smarta larm som meddelar dig om allt möjligt.

Någon som är unikt är MiniFinders mikrofon- och högtalarfunktion. Du ringer till enheten från din telefon och kan då lyssna genom GPS:en och få en uppfattning om vad som försiggår i närheten av katten. Funktionen kan du använda för att lugna eller locka på katten eller prata med en eventuell upphittare av en bortsprungen katt.

Datalagring, realtidsspråning och geofence är funktioner som idag finns i nästan alla GPS-er och likaså gällande MiniFinder Atto. Du kan lagra mycket data på hur katten har rört sig och få en extensiv bild över hur din katt rör sig och vilka områden den brukar besöka ett helt år tillbaka i tiden.

När det kommer till notifikationer och alarm så har MiniFinder Atto allt. Från batterilarm till rörelselarm och hastighetslarm. Du kan enkelt programmera in vad du vill bli varnad om i appen och till exempel få en notifikation om katten plötsligt rör sig i onormalt hög hastighet.

Kvalitet och batteri

MiniFinder Atto är 100 % vattentålig och kan nedsänkas i vatten utan att påverkas. Det passar en vild katts preferenser perfekt. För katter är ju mästare på att hamn i knepiga situationer där en GPS blir liggande i en damm, ett vattenfyllt stuprör eller en brunn. Då kan du fortfarande hitta GPS:en och fortsätta använda den.

Batteritiden är enorm, hela 120 timmar i aktiv läge och flera veckor i standby-läge. Faktum är att vi inte hade tid att ladda ur enheten under testet för att den i standbyläge kan ligga i nästan 20 dagar. Batteriet laddas genom mikro-USB med medföljande induktionsladdare vilken laddar upp batteriet på några timmar.

GPS-spårning

Spårningen är häpnadsväckande bra. Den uppdateras med några sekunders intervall och visar mycket noggrant var katten befinner sig. Vi hade under testet inga problem alls att hitta katten och GPS:en visade inte fel för en sekund. MiniFinder använder sig av GSM och GPS vilket gör att du kan spåra katten inomhus och i knepiga miljöer med dålig GPS-täckning. Om det är något som gör MiniFinder Atto värd att köpa så är det tryggheten i dess exakta positionering.

Sammanfattning

En premiumprodukt som kostar därefter. Men det dyra priset speglas i en fenomenal produkt med unika och lättanvända funktioner som skänker trygghet. Med en klockren GPS-spårning, oslagbar batteritid och lättillgänglig support så utmärker sig MiniFinder Atto som den absolut bästa GPS:en på marknaden idag.

3. MiniFinder Atto
4.4
MiniFinder

4. Tractive GPS

4.2
Bästa budgetvalet

"Tractive erbjuder unika, intressanta funktioner till ett lågt inköpspris."

Vikt

30 g

Precision

Hög

Abonnemang

Fr. 37 kr / mån

Batteritid

5 dagar standby

Vattensäker

Stänksäker

Geofence

Ja
 • Har alla nödvändiga funktioner
 • Bra inköpspris
 • Omfattande information i appen
 • Inkluderat halsband tenderar att lossna
 • Bristfällig täckning vid dåligt väder

Recension

Tractive är ett billigt alternativ om du vill ha en GPS som ändå presterar bra. Den besitter flera olika funktioner och håller hög kvalitet samtidigt som både inköpspris och abonnemangskostnad är låg. Den är anpassad för katter med dimensioner på 51 x 41 x 15 mm och en vikt på endast 35 gram.

Kostnad

Inköpspriset ligger på runt 600 kronor och därtill tecknar du ett abonnemang för realtidsspårning. Abonnemanget är mycket flexibelt och kan tecknas för mellan 60 och 150 kronor i månaden. Med abonnemanget så täcks alla kostnader, du behöver alltså inte köpa till ett SIM-kort eller betala för mobildata utöver abonnemanget.

De olika abonnemangskostnaderna beror på bindningstid och val av abonnemang, du kan välja mellan premium och basic. Med premium tillåts flera enheter spåra samtidigt, du kan spara spårningsdata i ett år, exportera GPS-data och du får global täckning på GPS:en.

Funktioner

Tractive har de grundläggande funktionerna som man kan förvänta sig av en GPS. Du kan realtidsspåra, med uppdatering ungefär varannan sekund. Enheten lagrar spårningsdatan så att du kan se hur din katt har rört sig den senaste tiden. Data lagras olika länge beroende på vilken abonnemangsplan du väljer. Tractive har också geofencing så att du får lite extra kontroll över hur katten rör sig.

Tractive har också en inbyggd hälsoövervakare. GPS-en samlar nämligen upp information om hur mycket katten rör på sig och är i vila. Du kan få information om hur mycket katten sover och vilken aktivitetsnivå den ligger på. Appen är full med information för den nyfikna.

Kvalitet och batteritid

Tractive GPS är liten, nätt och bekväm. Den mäter knappt 51 x 41 x 15 mm och väger runt 35 gram. Katten som bär enheten bör väga över 4 kg för att inte påverkas av GPS:en. Tractive är IPX7-klassad vilket innebär att den håller hög kvalitet och tål vatten och stötar bra. Den klarar av att följa med på alla äventyr som katten kan tänkas hitta på.

Batteritiden ligger på runt 7 dagar i standby-läge och den har snabbladdningsfunktion som ger GPS:en fullt batteri på runt 2 timmar. Du kan också ställa in en energisparzon, det innebär att inom ett visst område så spårar GPS:en inte och du spar på batteriet. Om katten till exempel spenderar en hel dag hemma så dras i princip inget batteri alls.

Sammanfattning

Tractive är en liten och billig GPS med både grundläggande och några mer avancerade funktioner. Appen är sprängfylld med information vilket passar dig som vill nörda ner dig i kattens beteende och aktivitetsmönster. Tractive GPS får genomgående goda betyg av användare och vi är själva mycket nöjda med dess prestanda. Abonnemangskravet gör GPS:en något dyrare i längden men kostnaderna är förhållandevis låga. Tractive är ett bra val för alla som vill ha en enkelt och lätthanterlig GPS för en överkomlig prislapp.

4. Tractive GPS
4.2
Kjell

Köpguide Katt-GPS - Tips för ett lyckat köp

Det finns flera bra katt-GPS:er att välja mellan. Skillnaden mellan de olika är ganska stor; övergripande kvalitet, funktionalitet och pris varierar. Läs vidare här i vår köpguide för att lära dig mer om katt-GPS:er och vilka aspekter som är viktiga för att du ska kunna göra ett så bra köp som möjligt.

 • Abonnemang
  Abonnemangsavgifter kan variera mycket, från cirka 30 kr i månaden upp till 150 kr i månaden. Beloppet beror på vad som är inkluderat i abonnemanget samt hur länge du binder upp dig. Realtidsspårning är den grundläggande funktionen som ingår i abonnemangsavgiften, men saker som utökad support, flerenhetsanvändning och vissa unika funktioner kan ingå vid dyrare abonnemang. Oftast så ingår datatrafik och SIM-kort när du betalar för abonnemang. För de abonnemangsfria GPS:erna så ingår sällan dessa kostnader.
 • Kvalitet
  En katt kan hitta på allt möjligt när den är utomhus så det är viktigt att din GPS håller för det mesta. Den ska tåla väder och vind och därför vara testad för vattentålighet. Vissa GPS:er tål att nedsänkas i vatten, andra bara vattenstänk. Ha din omgivning i åtanke när du väljer GPS, bor du nära sjöar och vattendrag så kan en helt vattentålig GPS vara guld värt. Då kan du enkelt hitta en tappad GPS och du slipper få funktionsproblem om katten är i vatten med den.
 • Precision
  Både precision och räckvidd ska vara god. Med räckvidd avser vi inom vilka områden som GPS:en fungerar. De allra flesta GPS:er fungerar i stora delar av världen men det finns GPS:er som bara fungerar i vissa områden. Ta noga reda på detta innan du köper en GPS. De flesta GPS:er ska kunna precisera kattens position ner till bara några få meter, med viss variation beroende på plats och område.
 • Funktioner
  Den grundläggande funktionen är naturligtvis spårning, men därtill kommer en rad funktioner med olika användningsområden. Några av de mer nödvändiga anser vi är realtidsspårning, datalagring och geofence. Då kan du se kattens rörelse i realtid, se var den har rört sig de senaste dagarna samt ringa in områden som katten inte kan lämna utan att du blir notifierad om det (till exempel avgränsa katten från att röra sig nära större vägar utan din uppmärksamhet). Till detta återfinns en lång rad funktioner som vi går in på lite närmre här nedan.

Katt-GPS:ens funktioner

Storleken på GPS:en blir bara mindre och mindre och funktionerna blir allt fler. Det är riktigt häpnadsväckande vad du kan göra med en katt-GPS idag. Även budgetvarianterna erbjuder flera olika funktioner. Nedan djupdyker vi i några funktioner som är intressanta och användbara.

 • Geofencing – En funktion som inte har många år på nacken men som blivit stapelvara hos alla GPS:er idag. Tack vare geofencing-funktionen kan du markera upp ett virtuellt område i mobilen som katten inte kan passera utanför utan att du blir notifierad om det. Som ett virtuellt staket, precis som namnet antyder.
 • Datalagring – En både rolig och användbar funktion är datalagring. Det är inte alla GPS:er som erbjuder detta men det är ändå relativt vanligt. Med datalagring så kan du se hur katten har rört sig de senaste dagarna, hur långt tillbaka i tiden du kan gå beror på hur mycket data operatören lagrar åt dig. Funktionen är mycket användbar i kombination med geofencing, då kan du se hur katten rör sig och eventuella ”stänga av” vissa områden.
 • Mikrofon – Mikrofon och högtalare kommer som en gemensam funktion och erbjuden antingen envägs- eller tvåvägskommunikation. Detta möjliggör för dig att lyssa på kattens omgivning och få information om läget. En eventuell upphittare till en bortsprungen katt kan också prata med dig genom GPS:en. En vältränad katt kan teoretiskt få kommandon genom mikrofonen, något vi tyvärr inte lyckats lära katten än!
 • Larm – Larm av olika slag finns nästan alltid i katt-GPS:erna idag. Det kan vara larm för svagt batteri, dålig täckning eller hastighetslarm. Ett hastighetslarm meddelar dig om GPS:en plötsligt accelererar i hastighet, detta är till för att göra dig uppmärksam på om katten befinner sig i en bil vid stöld eller misstag.

Produktjämförelse

ProduktViktPrecisionAbonnemangBatteritidVattensäkerGeofence
TK-911 mini
4.7
33 gMycket hög0 kr5 dagar standbyStänksäkerJa
SmatCat GPS
4.5
30 gMycket hög0 kr7 dagar standbyJaJa
MiniFinder Atto
4.4
38 gMycket högFr. 89 kr / mån20 dagar standbyJaJa
Tractive GPS
4.2
30 gHögFr. 37 kr / mån5 dagar standbyStänksäkerJa

Vanliga frågor om Katt-GPS

Vad tycker du om den här artikeln?

Betyg 4.6 / 5 (22 röster)

Läs några av våra liknande artiklar