GladaHusdjur
Kattlucka bäst i test 2024 och andra toppval
TesterKattlucka

Kattlucka bäst i test 2024 och andra toppval

Senast uppdaterad: 2023-09-08

En kattlucka är ett givet tillbehör för alla kattägare som vill ge sin katt friheten av att kunna vara ute, men tryggheten av att kunna kom in vid behov och känna sig trygg. Även om alla kattluckor mer eller mindre fungerar på samma sätt kan man hitta en del skillnader i detaljerna och prisbilden. Vi har testat och undersökt funktionaliteten hos flera populära modeller och presenterat en testvinnare och flera andra toppmodeller.

Michaela H
Michaela HAgilitytränare med lång erfarenhet av både katter och hundar.

Kattlucka Bäst i Test 2024

När vi testade de olika kattluckorna monterades dessa enligt tillverkarens anvisningar för varje modell. När kattluckorna var monterade undersöktes funktionaliteten och sedan fick katten i hushållet där kattluckan monterades också vara med och prova kattluckan. Testet och undersökningen kan sammanfattas med följande punkter nedan:

 • Montering – Hur enkel är kattluckan att montera och finns det några särskilda krav för minsta eller största tjocklek på ytan där kattluckan skulle monteras? Går kattluckan att montera på de vanligaste materialen och ytorna?
 • Funktioner & lås – Vad har kattluckan för funktioner och inställningar för låsmekanismen, och hur bra fungerar dessa? Kärvar något som borde fungera mjukt eller får man ett hållbart och kvalitativt intryck?
 • Isolering – Släpper kattluckan igenom stora mängder värme eller kan man kontinuerligt känna att det drar från luckan?
 • Prisvärdhet – Vilka kattluckor ger mest valuta och användarbarhet för en specifik grupp av kattägare? Alla behöver inte alla funktioner som erbjuds utan olika kattägare har olika krav och behov.

Topp 7 bästa Kattlucka just nu

1. Ferplast kattlucka Swing 9 vit XL

4.6
Bäst i test

Luckans mått

17 x 20 cm

Mått ytterkanter

26,2 x 31,2 cm

Låsmekanism

4 - vägs
 • Hög prisvärdhet
 • Stor lucka
 • Välfungerande funktioner
 • Vindstoppare
 • Inga nämnvärda nackdelar

Recension

Swing 9 XL är den stora kattluckan som ska fungera till alla sorters katter. Kattluckan har ett neutralt, vitt utseende med en ratt på insidan där man kan ställa in hur luckorna ska fungera. Vi skriver luckorna eftersom det faktiskt är två luckor ovanpå varandra som vi ska återkomma till lite senare.

Swing 9 XL är en så kallad 4-vägs lucka som de flesta numera är såvida de inte även har chip- eller appfunktioner, som den här modellen saknar. Med den tydliga orangefärgade ratten kan man ställa in om luckan ska enbart öppna inåt eller utåt, vara helt stängd eller helt öppen. Ratten fastnar inte i några konstiga mellanlägen utan det som ställs in fungerar bra.

Den här kattluckan har alltså inte enbart en lucka, utan två. Tanken är att man med två luckor ska få det lite tätare mot drag och vind jämfört med om man bara hade en lucka. Luckorna är även försedda med varsin magnet som gör att luckorna inte ska fladdra om det blåser, men magneterna är fortfarande tillräckligt svaga för att en katt utan problem ska kunna ta sig igenom.

Monteringen av kattluckan är enkel och går att genomföra även av den mest ovane så länge dörren är av trä. Den här modellen går även att montera på metall och glasdörrar eller väggar, men då krävs lite mer kunskap vid montering. Det här är som sagt en lite större lucka med 17 x 20 cm mått. Tunneln är 5 cm lång men kan kapas av för att passa olika sorters tjocklekar.

Vi är riktigt nöjda med Swing 9 XL kattlucka. Nackdelarna lyser egentligen med sin frånvaro men personligen hade vi önskat om panelen inte stack ut så mycket med sin lysande orange färg, vilket enbart är en fråga om smak. Kattluckan fungerar utmärkt och är en värdig vinnare av vår Bäst i test stämpel!

1. Ferplast kattlucka Swing 9 vit XL
4.6
Supercat

2. Sureflap Kattlucka XL med microchip

4.5
Bästa kattluckan med chip

Luckans mått

17 x 17,8 cm

Mått ytterkanter

23,4 x 20,7 cm

Låsmekanism

4 - vägs
 • Släpper enbart in katter som är kopplade med chip
 • Enkel installation
 • Håller tätt
 • Stor lucka
 • Högt pris
 • Batterier ingår ej

Recension

Med helt vanliga kattluckor finns det alltid en liten risk för mindre behagliga överraskningar. Är oturen framme kan man hitta någon annans katt eller några helt andra djur som kommit in, men inte med Sureflap kattlucka XL med microchip. Det här är en kattlucka som ska hålla inkräktarna ute och enbart släppa in chippade katter som kattluckan känner igen.

Sureflap kattlucka XL är en lite större kattlucka där luckans mått mäter 17 x 17,8 cm, och ska alltså fungera fint till även kraftigare katter. Bara för att den här modellen fungerar med chippade katter har man självklart inte snålat på de vanliga funktionerna, utan i grunden är det här en 4-vägs kattlucka men med en chipfunktion. Det här innebär att man som vanligt kan välja att luckan ska vara helt stängd eller öppen, eller enbart öppna åt ett håll.

Där chipfunktionen kommer med i spelet är på utsidan. Efter att ett av de fyra lägena har valts kontrollerar kattluckan om den känner igen chippen som katten har, och om den gör det, då gäller det valda läget. Annars hålls luckan stängd. Det här gäller dock bara på utsidan. På insidan kontrolleras inte chippet alls utan då gäller det valda läget alltid.

Programmeringen av chippet hos katten är lätt. Med ett knapptryck kan chippet hos katten läsas av och sedan är man klar. Det går att programmera upp till 32 olika chip. Nästan alla sorters kattchip fungerar som exempelvis FDXB chip, 9 siffror långa chip och FDXA chip som inte börjar med 000, 010, 020 osv. Dessa är dock ovanliga i Sverige. De 4 AA batterierna som tyvärr inte ingår håller luckan aktiv i ca ett år.

Kattluckan går att montera på de allra flesta ytor utan problem. Metalldörrar kan dock göra chipavläsningen långsammare. Det framgår inte riktigt hur tjock dörren eller väggen får vara, men efter en snabb titt i manualen ser man att flera tunnelrör kan tejpas ihop för att få en tunnel som är en bra bit över 10 cm.

Sureflap kattlucka XL är totalt sett en utmärkt kattlucka om man vill ha en modell som kan kontrollera chip. Den är tyvärr lite dyr, men man får funktioner där efter. Har man en metalldörr ska dock modellen undvikas eftersom det ger störningar i chipavläsningen, men annars fungerar modellen precis som önskat.

2. Sureflap Kattlucka XL med microchip
4.5
Petster

3. Trixie Kattlucka 4-vägs vit

4.4
Bästa prisvärda kattlucka

Luckans mått

14 x 15,5 cm

Mått ytterkanter

20 x 22 cm

Låsmekanism

4 - vägs
 • Lågt pris
 • Magnetisk vindstoppare
 • Stilren design
 • Goda monteringsmöjligheter
 • Inte optimal för större katter
 • Dålig isolering runt luckan

Recension

Den här kattluckan från välkända Trixe är en prispressad modell med alla de viktigaste funktionerna. Kattluckan är vit med en diskret panel med gråa symboler. Måtten på luckan är inte de största och mäter 14 x 15,5 cm. Den passar med andra ord utmärkt till små, och medelstora katter. De riktigt stora katterna kan få lite bekymmer om de vill komma igenom snabbt och smidigt.

Det här är en 4-vägs kattlucka som nästan alla andra som finns ute på marknaden. Luckan går med den lilla ratten att låsa helt, öppna helt eller välja åt vilket håll luckan ska vara öppen. Runt luckan finns en gummilist för att dämpa ljudet från när luckan öppnas och stängs, och för att få det lite tätare mot vind. Något som luckan också har för att luckan ska slå mot kanten när det blåser är en liten magnet som håller luckan mot kanten. Magneten är stark nog för att stå mot vind, men släpper lätt om en katt ska igenom.

Monteringen är extremt enkel och kattluckan går att sätta fast på mer eller mindre alla material. Det finns ingen maxtjocklek specificerad på ytorna där luckan ska fästas, men det går att köpa till förlängningstunnlar om dörren eller väggen är riktigt tjock. Från manualen ser det snarare ut att handla om hur långa skruvar man får tag på som kommer att vara begränsningen. Däremot finns det en begräsning för minsta tjocklek vilket är 16 mm.

Med själva funktionerna är det inga som helst fel för katten. Luckan fungerar som den ska men isoleringen kunde ha varit mycket bättre. Man kan känna att det drar en del runt luckan. En lösning hade varit att ha två luckor istället för bara en på insidan, men i den här prisklassen ska man inte förvänta sig mer.

Sett till pris och funktioner är vi nöjda. Isoleringen behöver det dock jobbas på men vi ser fortfarande att den här kattluckan kommer att kunna nå ut till en bred publik tack vare det mycket låga priset.

3. Trixie Kattlucka 4-vägs vit
4.4
Supercat

4. Staywell Kattlucka Magnet 420

4.2

Luckans mått

17 x 16 cm

Mått ytterkanter

25,2 x 24,1 cm

Låsmekanism

4 - vägs
 • Passar äldre dörrar bättre
 • Släpper enbart in katter med rätt magnethalsband
 • God funktionalitet
 • Eftersom utrymme finns, hade luckan kunnat få vara lite större
 • Hade fått vara lite billigare

Recension

Den retroinspirerande luckan Staywell Kattlucka Magnet 420 är en kattlucka som passar som handen i handsken med äldre dörrar. Det här är inte en helt vanlig 4-vägs kattlucka, utan i paketet kommer även ett magnethalsband som gör att enbart katter som bär halsbandet kan komma in (fler halsband går att köpa).

Kattluckan har en rejäl ram som mäter runt 25 cm i höjd och bredd, men fortfarande är luckan inte större än ca 17 x 16 cm. Det här räcker dock även till lite större katter. Med den här kattluckan är det i stora drag utseendet och magnethalsbandet som lockar. I en gammal fastighet med en äldre dörr kanske inte en kritvit kattlucka passar så bra.

De fyra inställningarna för luckan fungerar som de ska. När halsbandet med magnetbrickan förs nära luckan öppnas den om det är det läget som har ställts in, annars hålls luckan stängd. Den här kattluckan har inget aktivt system med exempelvis dubbla luckor, tätningslister med magneter eller liknande för att motverka drag från vind, men lyckas ändå hålla väldigt tätt. Det är en liten klack runt luckan som gör det lite besvärligare för vinden att blåsa rakt igenom öppningen. Det i kombination med kattens magnethalsband verkar räcka.

Monteringen är som det nästan alltid är numera, väldigt lindrig. Så länge man har koll på de angivna måtten och borrar hål där det är angivet blir det lätt, och rätt.

Det finns egentligen inte mycket dåligt att säga om den här kattluckan. Utseendet är lite unikt och är tänkt för äldre sorters dörrar, kommer att passa vissa men se lite knepigt ut på andra. Priset hade fått vara lite lägre, men det unika utseendet och magnethalsbandet gör att det blir en dyrare produkt. De fyra lägena fungerar alla som de ska, och vind och blåst hålls ute bättre än förväntat. Några hundralappar av på priset hade gjort stor skillnad på betyget.

4. Staywell Kattlucka Magnet 420
4.2
Kattkompaniet

5. Staywell lucka 917

4.1

Luckans mått

16,2 x 13 cm

Mått ytterkanter

22,4 x 22,4 cm

Låsmekanism

4 - vägs
 • God funktionalitet
 • Enkel att montera på olika material
 • Onödig fasning av kanter gör själva luckan mindre
 • Inget vindskydd

Recension

Staywell lucka 917 är en kattlucka med lite annorlunda design. Istället för att ha en helt fyrkantig lucka är den nedre delen rundad. Utseendet i sig är stilrent med en grumlig grå lucka, och med en liten, röd ratt där man kan reglera bland de fyra funktionerna som finns att välja bland.

De fyra funktionerna är som hos alla andra 4-vägs luckor, öppen, stängd, bara in, eller bara ut. Skillnaden mellan kattluckans yttermått, och själva luckans mått skiljer sig ganska mycket. Att lyckan är fasad längst ner gör den än mindre. Luckan hade egentligen kunnat vara mycket större än vad den är.

Luckan i sig fungerar dock perfekt. Som med många andra luckor som bara har en lucka och inte två, blir isoleringen ett litet bekymmer. Samma sak gäller här, det kommer att kännas ett litet drag om man känner med handen nära luckan. Vid milt väder är det inga problem, men blir det riktigt kallt eller varmt ute kan det bli besvärligt.

Monteringen ställer inga höga krav på monteraren. Så länge man har något stickverktyg att såga med och någon borr går det galant. Man ska dock inte missa att maxtjockleken på dörren eller väggen där man vill sätta kattluckan inte får vara över 5,7 cm.

Sammanfattningsvis kan man konstatera att den här kattluckan är stilren, men har några mindre problem. Luckan kunde ha varit lite större eftersom ramen ändå är det och det drar lite från luckan. Med det sagt motsvarar inte förväntningarna priset riktigt även om luckans funktioner fungerar felfritt. Den är dock snygg och det är främst det man kommer att betala för här.

5. Staywell lucka 917
4.1
Kattkompaniet

6. Kattlucka S Extreme Weather

4.0

Luckans mått

25 x 16 cm

Mått ytterkanter

28 x 19 cm

Låsmekanism

2 - vägs
 • Riktigt god isolering
 • Dyr sett till funktionerna

7. Kattlucka Pet Mate Cat Mate

3.8

Luckans mått

17 x 18 cm

Mått ytterkanter

19 x 20 cm

Låsmekanism

2 - vägs
 • Billig
 • God isolering trots simpel konstruktion
 • Stilren design
 • Enbart helt öppen eller helt stängd

Köpguide Kattlucka - Tips för ett lyckat köp

Med våra tips vill vi lyfta fram sådant som kan hjälpa en potentiell köpare att kunna göra ett så bra val som möjligt av kattlucka. Tipsen bortser i något större grad från testresultaten utan fokuserar mer på praktiska egenskaper och omständigheter hos själva köparen. Alla har en unik situation och därför behöver inte resultatet från testet vara applicerbart på alla.

 • Montering
  Själva monteringen brukar inte vara särskilt svår för en kattlucka. Kortfattat behövs en öppning i en yta göras där man monterar fast kattluckans delar. Det man däremot bör känna till är att alla kattluckor gör sig inte lika bra på alla sorters ytor. De flesta modeller brukar fungera väl på trä och plast, men vissa kommer att vilja montera en kattlucka på en glasyta. Det finns flera kattluckor som fungerar på glasöppningar men det ställer mycket högre krav och försiktighet på den som ska montera kattluckan på grund av sprickningsrisker av glaset.

  En annan viktig aspekt kopplat till monteringen är att djupet på ytan kan inte vara hur långt eller kort som helst. Det är få som har ovanliga tjocklekar på sina dörrar men undantag kommer alltid att finnas. Ett vanligt spann som förekommer är en minsta tjocklek på ca 2 cm och en största på ca 5 cm.
 • Storlek
  Storleken säger sig nästan självt vad man bör tänka på, men även här kan man göra misstag. Det finns alltid ett par uppsättningar av mått att hålla reda på. Måtten som alltid förekommer är de för själva katten att ta sig igenom och hur stort hålet i ytan behöver vara, men ibland också måtten på kattluckans ram. Håller man inte reda på vad som är vad och ser fel kan det hända att man får en betydligt mindre öppning för katten om man exempelvis misstog ramen på kattluckans mått för öppningen.

  Generellt brukar en större kattlucka vara bättre för att underlätta för katten att snabbt och smidigt komma in. Vissa tänker att en mindre lucka kan vara bättre för att hålla ute andra smådjur, men dessa kan i de flesta fall pressa igenom även små kattluckor för att komma in.
 • Lås och öppningslägen
  Man skulle kunna dela upp kattluckorna i fyra olika grupper med tanke på deras låssystem. Den öppna luckan, 2-vägs kattluckan, 4-vägs kattluckan och kattluckor med chip.

  En öppen kattlucka har inga ytterligare funktioner utan bara en lucka som alltid kan öppnas åt båda hållen. En 2-vägs kattlucka är även den väldigt simpel med sina två lägen, helt öppen eller helt låst.

  En 4-vägs kattlucka är en uppgraderad version av 2-vägs kattluckan. Utöver lägena helt öppen eller helt stängd, finns ytterligare två lägen. Det ena är att luckan bara öppnas inåt för att katten enbart ska kunna komma in men inte ut. Det andra är att kattluckan enbart öppnas utåt för att katten bara ska kunna komma ut men inte in.

  En kattlucka med chip är den mest avancerade och dyraste av kattluckorna. Med hjälp av antingen kattens microchip eller ett speciellt katthalsband kan kattluckan känna av att rätt katt eller djur ska släppas in eller ut, eller vad kattluckan har ställts in på att göra.
 • Funktioner
  Många fler funktioner förutom att kunna släppa katten in eller ut brukar inte finnas, men något man gärna vill få med är ett magnetlås eller ett vindstopp, och något vi tänkte åtminstone nämna är kattluckor med app.

  Ett magnetlås eller något sorts vindstopp ser till att luckan inte kontinuerligt rör på sig vid minsta lilla vindpust, utan luckan kräver en liten kraft för att öppna upp som en katt med enkelhet klarar av men som en vindpust inte gör. Magnetlåset eller vindstoppet ser alltså till att det inte låter hela tiden från kattluckan och att man inte får ett onödigt drag som kan båda släppa in eller ut värme eller kyla.

  Kattluckor med någon sorts appstyrning existerar, men dessa har inte riktigt slagit igenom hos kattägare. Alternativen är fortfarande få, prislappen hög och funktionaliteten inte alltid optimerad. Om dessa kommer att slå igenom längre fram återstår att se.

Produktjämförelse

ProduktLuckans måttMått ytterkanterLåsmekanism
Ferplast kattlucka Swing 9 vit XL
4.6
17 x 20 cm26,2 x 31,2 cm4 - vägs
Sureflap Kattlucka XL med microchip
4.5
17 x 17,8 cm23,4 x 20,7 cm4 - vägs
Trixie Kattlucka 4-vägs vit
4.4
14 x 15,5 cm20 x 22 cm4 - vägs
Staywell Kattlucka Magnet 420
4.2
17 x 16 cm25,2 x 24,1 cm4 - vägs
Staywell lucka 917
4.1
16,2 x 13 cm22,4 x 22,4 cm4 - vägs
Kattlucka S Extreme Weather
4.0
25 x 16 cm28 x 19 cm2 - vägs
Kattlucka Pet Mate Cat Mate
3.8
17 x 18 cm19 x 20 cm2 - vägs

Vanliga frågor om Kattlucka

Vad tycker du om den här artikeln?

Betyg 4.6 / 5 (28 röster)

Läs några av våra liknande artiklar