TesterKattfontän

Kattfontän - De 9 bästa valen testade och presenterade

Senast uppdaterad: 2023-05-25

Katter tycker om fräscht vatten och gärna rinnande. Faktum är att katter kan vara väldigt petiga med sitt vatten, de dricker inte gärna vatten i närheten av sin mat och vill gärna ha tillgång till flera vattenkällor. Om du vill slippa städa ur och fylla på vattenskålen varje dag så är en vattenfontän till katten ett bra alternativ. Vattenfontänen ger katten tillgång till svalt, fräscht och rinnande vatten dygnet runt. Vattenfontäner kommer i flera storlekar och har lite olika funktioner och rengöringsmetoder. Vi har tittat närmre på ett flertal fontäner och utsett följande 9 fontäner till toppval 2023.

Testets utförande och undersökning

I naturen så är stillastående vatten ett tecken på ofräscht vatten. Därför föredrar många katter (och hundar) att dricka rinnande vatten. Det rinnande vattnet i en fontän syresätter och filtrerar vattnet och håller det friskt och gott längre. Vattenfontäner kommer i många olika varianter och skiljer sig åt gällande kvalitet och underhåll. I vårt test har vi undersökt vattenfontänerna utifrån följande punkter:

  • Material – Vattenfontäner tillverkas i flera olika material, plast, keramik och rostfritt stål är de vanligaste. Plast är billigast och keramik och stål är dyrare. Keramikfontäner är tyngre och står stabilt, är enkla att hålla rena och ser också väldigt snygga ut. Metallskålarna är hygieniska, kan oftast köras i diskmaskin men ser lite tråkiga ut. Plastskålarna bör du undvika om budgeten tillåter det. Plast är lätt och bräckligt och av de fontäner som vi har testat har plastvarianterna haft lägst kvalitet.
  • Filtrering – Det finns fontäner med och utan filter och det finns dessutom olika typer av filter. Skumfilter och kolfilter är de vanligaste varav kolfilter är det klart bästa. Kolfilter renar vattnet mycket effektivt men behöver bytas regelbundet och kostar mer än skumfilter. Skumfilter kan rengöras och återanvändas men renar vattnet sämre än kolfilter. Filterlösa vattenfontäner är inte att föredra, dels måste vattnet bytas ofta och det kan bli stopp i pumpen.
  • Design – Designen är viktig av flera anledningar. Dels ska fontänen ha en utformning som gör det enkelt för olika katter att dricka ur den. En fontän med lite lutning, eller en hög och en låg del är det bästa, då kan både kattungen och den vuxna katten komma åt att dricka ur den. Fontänen ska också vara stilren och lätt smälta in där man ställer den.
  • Underhåll – Vi undersöker huruvida det är enkelt att ta isär, rengöra och sätta ihop fontänen. Underhållsprocessen kan variera ganska mycket och är ibland så pass bökig att man drar sig för att göra rent den. En fontän ska vara enkel att öppna upp, lägga i diskmaskinen och sen snabbt sättas ihop igen. Det ska också vara lätt att köpa rätt filter när tiden är kommen att byta dessa. Vi dubbelkollar alltid att de fontäner som vi rekommenderar har filter som är enkla att få tag på. För utan filter så fungerar inte fontänen.

Hela topplistan

Bäst i test

1. Lucky Kitty Vattenfontän

4.8
Stilren keramikfontän som är enkelt att installera och rengöra.
Lucky Kitty Vattenfontän
Storlek
1.5 l
Material
Keramik
Filter
Skumfilter

Recension

Lucky-Kitty är en elegant, lättanvänd och prisvärd kattfontän. Designen är både stilren och praktiskt för såväl katt som människa. Lucky-Kitty levererar allt som en kattfontän ska ha och mer därtill, ett toppval för dig som letar efter en kattfontän till en eller två katter. Enda nackdelen är att den saknar möjligheten till kolfilter.

Material

Lucky-Kitty är tillverkad helt i keramik, förutom pumpen såklart. Fontänen har en underdel och en överdel. Underdelen är själv skålen som fylls med vatten och överdelen utgör vattenfallet som vattnet rinner ner längs med. Materialvalet gör att fontänen är oerhört enkel att rengöra. Den går att köra i diskmaskinen och du kan också handdiska delarna på någon minut. Ytan går också bra att torka av med trasa eller papper för dagligt underhåll.

Montering

Installationen är superlätt. Den består av att fylla skålen med vatten och koppla ihop pumpen. Pumpen är en vanlig elektrisk vattenpump. En liten enhet som trycks fast mot botten på underdelen och med en plastslang fästs mot överdelen. Sen är det bara att starta fontänen. Kom ihåg att pumpen måste vara täckt av vatten när den körs för att undvika skador på pumpen. Fontänen saknar helt smådelar och komplicerade mekanismer som kan strula. Funktionen är lika enkel som utseendet är stilrent.

Filter

Lucky-Kitty använder sig inte av något filter annat än ett skumfilter för att blockera att smuts kommer in i pumpen. Du behöver därmed inte köpa nya filter en gång i månaden. Visserligen uppskattar vi filter för att det gör vattnet fräschare, men med regelbunden rengöring av fontänen och daglig påfyllnad av vatten så är det osannolikt att katten kommer att fara illa av en filterlös fontän.

Sammanfattning

För oss är Lucky-Kitty ett klockrent toppval. Snygg, enkel att hantera och omtyckt av katten gör den till en vinnare. Pumpen är tystgående och vattnet porlar lätt ut ur fontänen utan att göra oljud. De enda nackdelarna är att skålen bara rymmer 1.5 l, vi har gärna sett att den rymde uppåt 2 l. Samt att den saknar möjligheten att installera ett kolfilter för ännu fräschare vatten.

  • Enkel installation
  • Snygg design
  • Tystgående
  • Saknar kolfilter
Bästa Billiga kattfontän

2. Vital Flow

4.6
En liten och billig kattfontän i keramik med snygg design.
Vital Flow
Storlek
0.8 l
Material
Keramik
Filter
Skumfilter

Recension

Vital Flow Mini är en till kattfontän i keramik. Fontänen har en unik och smart design med en uppochnervänd skål som vattnet strömmar utför. Vital Flow är liten och passar bäst för en eller möjligtvis två katter. Den rymmer bara 0.8 liter så du behöver se över vattenmängden dagligen.

Material

Vital Flow är tillverkad av keramik och består av två skålar. En större med vatten och pumpen i och en mindre som vänds uppochned, den mindre skålen har ett hål i toppen som vattnet kommer ut igenom. Keramiken gör att fontänen är enkelt att både diska och torka rent, och kan även köras i diskmaskin. Se bara till att plocka bort pumpen och filtret först. En keramikfontän står stabilt och rubbas inte av katten, du kan därför ha fontänen på en bänk eller bort utan risk för att katten puttar ner den. Om du vill vara på säkra sidan så kan du köpa ett underlägg med anti-glidegenskaper så står fontänen som fastgjuten.

Installation

Monteringen är lite bökigt. Den är lätt att förstå sig på men lite knepig att utföra. Du fäster pumpen med sugpropp i den underdelen och sedan ska du trä ett plaströr från pumpen upp till fästen/utsuget på överdelen. Och det är lite frustrerande att försöka pricka rätt, en design som hade kunnat gjorts bättre.

Sammanfattning

Vital Flow Mini är en snygg lite fontän som passar i alla hem. Den porlar fridfullt och katten får tillgång till både fontänen, det rinnande vattnet samt stillastående vatten som väntar på att sugas upp av pumpen. På så vis kan alla katter komma att uppskatta Vital Flow Mini. Priset är mycket bra för en keramikfontän och passar perfekt för enkattshushåll.

  • Billig för att vara i keramik
  • Lätt att rengöra
  • Syresätter vattnet
  • Rymmer bara 0.8 l
  • Lite bökig att montera
Bästa stora kattfontänen

3. Catit Pixi

4.3
Genomsöt fontän med generös volym och hygieniskt design
Catit Pixi
Storlek
2.5 l
Material
Hårdplast
Filter
Kolfilter

Recension

Catit Pixi är en söt liten kattfontän som kan köpas i flera oliak fina pastellfärger. Catit Pixi har några smarta funktioner och är enkel att sköta. Den rymmer hela 2.5 liter vilket räcker gott och väl även om du har flera katter. Inuti fontänen finns det två filter varav ett är ett kolfilter som byts regelbundet för att hålla vattnet så fräscht som möjligt.

Material

Fontänen är tillverkar av plast, både det yttre höljet och delarna som läggs i. Plast är ett helt okey materialval, det är lätt att hålla rent och klarar av diskmaskinen. Plast är ett lätt material, så om du har en katt som gärna puttar runt på saker så se till att fontänen är välfylld för att göra det svårt för katten att flytta den.

Design

Utformningen på vattenfontänen är väldigt smart. Den breda vattenskålen gör att katten kan dricka vatten utan att morrhåren bli blöta eller nuddar kanterna. Morrhåren är bland annat till för att signalera till katten att den är på väg in i ett trångt utrymme, katter kan därmed känna sig stressade av att morrhåren snuddar vid kanterna varje gång den ska dricka. Om katten hellre vill så kan den också drick direkt från strålen.

Installation

Installationen är relativt enkel. Sladden ska dras genom ett hål på baksidan av fontänen och sedan kopplas till pumpen. Pumpen kopplas sedan via en plasttub till vattenskålen som placeras högst upp på fontänen. Under vattenskålen sitter ett filter som vattnet passerar innan det rinner ner till pumpen igen. Nosen med morrhåren på framsidan är inte bara utsmyckning, du kan se hur mycket vatten som finns i fontänen genom att se igenom dessa. När vattennivån täcker nosen så är fontänen full.

Sammanfattning

Catit Pixi är en smart fontän som rymmer mycket vatten. Tack vare kolfilter och skumfilter så håller sig vattnet hygieniskt och fräscht länge. Pumpen är mycket tystgående och vattnet som pumpas upp faller knappt alls och låter därmed i princip ingenting. Catit Pixi är den tystaste kattfontänen som vi har provat. Nackdelarna som vi ser är att den är ganska dyr för att vara tillverkad i plast och ihopsättningen är med komplicerad jämfört med flera andra fontäner.

  • Bred vattenskål
  • Rymmer mycket
  • Lätt att se hur mycket vatten som är i fontänen
  • Smidig att fylla på
  • Ganska dyr
  • Fler delar jämfört med andra fontäner
Bästa rostfria

4. Drinkwell Seaside Rostfri

4.3
Relativt stor fontän som passar för flera katter med dubbel filtrering
Drinkwell Seaside Rostfri
Storlek
1.8 l
Material
Rostfri stål
Filter
Kol- och skumfilter
  • Två filter
  • Stor volym
  • Lätt att fylla på
  • Omständlig rengöring

5. Bubble Stream Vattenautomat

4.2
Storlek
3 l
Material
Plast
Filter
Kolfilter

6. Ferplast Azimut Vatten- & Foderautomat

3.9
Storlek
1.5 l
Material
Plast
Filter
n/a

7. Petsafe Butterfly Drickfontän

3.8
Storlek
1.5 l
Material
Plast
Filter
Skumfilter

9. Duo Stream vattenfontän

4.1
Duo Stream vattenfontän
Storlek
1 l
Material
Plast
Filter
Kolfilter

Köpguide Kattfontän - Tips för ett lyckat köp

Katter föredrar oftast rinnande vatten. Detta gäller både inne- och utekatter och ligger djupt rotat i deras natur. Stillastående vatten utomhus riskerar att innehålla bakterier och parasiter till skillnad från rinnande vatten. Därför har katter utvecklat ett instinktivt beteende att uppsöka rinnande vatten fritt från skadliga mikroorganismer. Det finns också ett sensoriskt intresse hos katter att undersöka och uppsöka porlande vatten, det kan nämligen vara intressant och roligt att leka med.

När du köper en kattfontän så finns det några faktorer att tänka på utifrån både dina preferenser och din katts behov. Här är några tips och råd som vi brukar följa när det kommer till kattfontäner.

Storlek – Kattfontäner kan variera med flera liter i kapacitet. Från 1 liter upp till 4 liter rymmer de flesta fontäner. Om du har flera katter så är en stor fontän såklart bäst. Men till en katt räcker de mindre. En stor fontän behöver inte fyllas på lika ofta, och eftersom vattnet renas i de flesta fontäner så behöver du inte fylla på av den anledningen heller.

Material – Förvissa dig om att vattenfontänen är gjord av säkra material som inte är farliga för katten. Rostfritt stål, BPA-fri plast och keramik är bra alternativ.

Rengöring – Välj en kattfontän som enkelt går att rengöra. Det ska vara smidigt att plocka ur och byta filter samt diska övriga delar. Och såklart ska det vara intuitivt hur delarna sätts ihop igen. Att behöva titta i manualen varje gång blir snabbt tröttsamt.

Fontäntyp – Det finns många olika alternativ när det kommer till hur fontänen pumpar ut vattnet. Alltifrån vattenfall till strålar förekommer och vissa fontäner har en pool med stillastående vatten som sakta filtreras, andra har bara drickbart rinnande vatten. Det är upp till dig vad du tror att din katt föredrar men tänk på att ju mer vattnet rör på sig desto mer spill blir det. Vattenstrålar som skjuts ut tenderar att skvätta när katten interagerar med dem, så kom ihåg att skaffa ett lämpligt underlägg.

Ljudnivå – De flesta kattfontäner är väldigt tysta, men om du är ljudkänslig så kan det vara intressant att köpa en tyst fontänt. Välj fontäntyper med vatten som rinner och inte sprutar, gärna med en större pool av vatten så att det inte skvätter och porlar. Det är svårt att ta reda på ljudnivån på själva pumpen, den informationen har inte ens tillverkarna ibland. Om du är osäker så rekommenderar vi att besöka en butik för att kunna provlyssna helt enkelt.

Filter – Köp helst en vattenfontän med inbyggt filter. Om filter saknas så behöver du fortfarande fylla på och byta vatten minst en gång om dagen för att det ska vara fräscht. Filter kommer i olika typer där kolfilter är det klart bästa men också det dyraste.

  • Kolfilter renar vattnet väldigt bra från smuts och kemikalier men du behöver byta kolfiltrer efter 6-8 veckor. Kolfilter kostar runt 20-50 kr styck beroende på märke.
  • Skumfilter är ett annat alternativ, det är ett mekaniskt filter som tar bort smuts som hår, damm och lort men inte mindre partiklar som kemikalier. Skumfilter förlänger egentligen bara livslängden på pumpen men gör inte så mycket för själva vattnet.
  • Keramiska och biologiska filter är mycket ovanliga men förekommer, dessa filter skapar en miljö som gynnar nyttiga mikroorganismer som bekämpar farliga bakterier i vattnet. Dessa är inte bara ovanliga utan också dyra och kräver en hel del underhåll.

Strömkälla – Vill du ha en nätansluten eller batteridriven kattfontän? Du kanske vill ställa fontänen på en avsides plats där du inte har eluttag, eller så vill du slippa se och snubbla på en sladd. Välj då en batteridriven fontän. Annars är en nätansluten det alternativ som vi rekommenderar, då slipper du tänka på strömförsörjningen.

Övrigt – Fundera på om du vill ha specialfunktioner och –egenskaper till din kattfontän. Här är några egenskaper som fontäner kan ha:

  • Antibakteriella egenskaper som UV-ljusdesinfektion.
  • Timer för när fontänen ska köras.
  • Olika flödesinställningar för hur vattnet ska pumpas ut.

Vanliga frågor om kattfontäner

Hur ofta behöver jag fylla på med vatten i fontänen?

Pumpen i fontänen måste alltid vara under vatten, annars kan den ta skada. Så ta för vana att se över vattenmängden dagligen. Om fler djur delar på samma fontän så kanske du behöver fylla på den två gånger om dagen. Det ska alltid vara vatten i fontänen när den är i gång. Och ha gärna en skål med vatten som reserv så att dina djur alltid har tillgång till vatten.

Behöver jag stänga av fontänen på natten eller när jag inte är hemma?

Kattfontäner drar mycket lite ström och kan därför vara igång dygnet runt. Fontänen mår också bäst av att vara igång hela tiden, då renas vattnet och pumpens livslängd förlängs. En avstängd fontän kan resultera i att hår och damm lägger sig på botten och sen fastnar i pumpen när du startar den.

Hur rengör man en kattfontän?

Även om din kattfontän har filter som håller smuts och lort borta från vattnet så behöver du regelbundet rengöra kattfontänen. Ungefär en gång i månaden bör du rengöra hela fontänen. Det innebär vanligtvis att du plockar isär alla delar och diskar dem. Vissa fontäner går att köra i diskmaskinen men inte alla så ta reda på det innan. Använd en tops eller piprensare för att rengöra pumpen, om inget annat anges i manualen. Filtret på fontänen behöver bytas ungefär var stjätte till åttonde vecka.

Vad tycker du om den här artikeln?

Betyg 4.1 / 5 (12 röster)

Denna webbplats använder kakor för att förbättra din upplevelse. Genom att fortsätta använda vår webbsida samtycker du till vår policy kring kakor.