GladaHusdjur
Bäst kattförsäkring 2024: Jämför alla kattförsäkringar
TesterKattförsäkring

Bäst kattförsäkring 2024: Jämför alla kattförsäkringar

Senast uppdaterad: 2023-09-08

Kattförsäkringar ser vid första anblick ganska lika ut, spelar det egentligen någon roll vilken du väljer? Räcker det att gå på bara den billigaste? Faktum är att variationen inom försäkringar för djur är stor gällande omfattning, undantag och kostnad. Vi har undersökt och jämfört alla kattförsäkringar i Sverige för att utse bäst kattförsäkring generellt och specifikt för olika katter.

Johan P
Johan PJohan har jobbat som djurvårdare och äger flera djur, bland annat en struts.

Vilken kattförsäkring är bäst 2024?

Lassie kattförsäkring har vi utsett till bäst kattförsäkring 2023. Lassie erbjuder omfattande täckning, högst val av ersättningsbelopp och mycket goda kundomdömen. Du kan läsa mer om Lassie och många andra kattförsäkringar längre ner på sidan. Du kan också läsa om hur vi har jämfört de olika kattförsäkringarna och vilken som passar just dig bäst.

Som utgångspunkt när du väljer försäkring bör du ha både din katts situation och din egna. Försäkringen ska passa just din katt gällande omfattning och undantag men även din ekonomiskt situation. Vissa försäkringar kan springa iväg snabbt i pris medan andra ger ett fullgott skydd redan vi ganska låg premiekostnad. Tänk även över er framtid, hur ser kattens potentiella sjukdomsbild ut? Kommer du ha samma ekonomiska förutsättningar framöver? Funderar du på att skaffa fler djur att försäkra? Alla dessa frågor påverkar ditt val av försäkring.

Så hittar du rätt försäkring

Den finns fyra aspekter som är de viktigaste att undersöka och ta ställning till när du väljer försäkring. Om du vill göra ett snabbt val så är det följande fyra saker du ska tänka på för att göra ett tillräckligt informerat val.

Hur högt ersättningsbelopp behöver du?

Ersättningsbeloppet är ett av de första och kanske det viktigaste valet att göra. Ersättningsbeloppet är det belopp som försäkringen står för. Detta belopp kan variera mellan 30 000 kr och uppåt 150 000 kr. Ett högre belopp betyder dyrare försäkringspremie. Ditt val bör baseras på din katts sjukdomsbild, vissa raser är mer benägna att få olika sjukdomar och hälsoproblem än andra. Om du ställer ut din katt och tävlar så kan ett höge belopp vara intressant. Generellt så rekommenderar vi ett mellanbelopp, runt 60 000 kr brukar räcker för det mesta en vanligt katt kan råka ut för.

Väljs självrisk med omsorg

Självrisken är det belopp som du alltid betalar oavsett ersättningsbelopp och vårdkostnad. Självrisken kan vara ett fast belopp (t. ex. 2 000 kr) eller i procent av totalbeloppet (t. ex. 15 %) eller en kombination av båda. Det vanligaste är en kombination av både fast och rörlig sälvrisk. Det är den fasta självrisken som du endast betalar en gång per självriskperiod. Du kan läsa mer om självrisk och självriskperioder nedan. En hög självrisk innebär lägre premiekostnad och vice versa. En hög självrisk passar dig vars katt har en låg sjukdoms- och olycksrisk och en låg självrisk är bättre för äldre katter, vissa raskatter eller katter som ofta tenderar att få problem av olika slag.

Hur omfattande försäkring behöver du?

Försäkringens omfattning kan variera mellan bolag och mellan olika premier. Dyrare premier har bredare omfattning och tvärtom. Omfattning innebär vad som ingår utöver veterinärvårdsförsäkring. Det kan handla om röntgen, receptbelagd medicin, rehabilitering och tandvård. En försäkrings omfattning kan som sagt variera så jämför olika bolag och se vad de respektive premie innehåller.

Notera begränsningar och reservationer

Begränsningar är ett mycket viktigt avsnitt vid val av kattförsäkring. Precis som med omfattningen så varierar begränsningarna mycket mellan olika bolag. Begränsningar är olika undantag då försäkringen inte gäller. Det kan handla om vissa raser, specifika sjukdomar eller ålder. Ålder är det vanligaste undantaget vilket innebär att en försäkring inte går att teckna efter en viss ålder eller att försäkringen slutar gälla alternativt blir dyrare när katten har uppnått en viss ålder. Tandvård och tandsjukdomar täcks sällan av försärkingar.

Topp 4 bästa Kattförsäkring just nu

1. Lassie

5.0

Ersättningsbelopp

30 000 - 150 000 kr

Fast självrisk

0 kr/1 500 kr/3 500 kr

Rörlig självrisk

15 % / 25 %

Lassie etablerades i Sverige 2020 så det är ett av flera nykomlingar på den svenska försäkringsmarknaden. De erbjuder ett unikt högt ersättningsbelopp och en app där du kan följa din katts hälsa. Deras försäkringar kommer i tre olika nivåer; Mini, Mellan och Stor samt uppfödarförsäkring. Samtliga inkluderar alla katter oavsett ras. De tillhandahåller även flera olika tilläggsförsäkringar. Nedan kan du läsa vår undersökning och recension av Lassie där vi tar upp alla erbjudanden, rabatter, förmåner och information som du behöver.

Tre olika nivåer

Lassie erbjuder som sagt tre olika veterinärvårdsförsäkringar; Stor, Mellan och Mini. Det som skiljer de olika försäkringarna mest åt är omfattning, ersättningsbelopp och pris. Lassie kan med sina tre försäkringar tillhandahålla ett brett spann från billig och enkel till dyr och omfattande.

Stor

Lassie Stor är en av de mest omfattande veterinärvårdsförsäkringarna som erbjuds just nu. Med ett ersättningsbelopp på 150 000 kr så utmärker de sig i Sverige med att ha ett av det högsta ersättningsbeloppen, toppad bara av Hedvig Premium.

Medicin och rehabilitering ingår med en ersättning om maximalt 12 000 kr per år, även detta är en av de högsta ersättningarna man kan få för medicin och rehab idag. Röntgen, kejsarsnitt, tandvård och veterinärvård ersätts med upp till 150 000 kr. En obegränsad mängd samtal till FirstVet ingår också.

  • Ersättning: 150 000 kr
  • Rehab & medicin: 12 000 kr/år
  • MR/CT: Ingår

Lassie Stor passar dig som vill ha en helhetslösning, där allt ingår. Försäkringen är populär bland utställare och de som tävlar med sin katt. Även raskatter kan komma att dra stor nytta av en omfattande försäkring med högt ersättningsbelopp. För bondkatter och blandraser så är det osannolikt att du kommer behöva nyttja allt som Lassie Stor erbjuder.

Mellan

Lassie Mellan är Lassies mest populära försäkring. En mellannivå som balanserar pris och omfattning väldigt väl. Ersättningsbeloppet ligger på 60 000 kr, en summa som täcker det mesta en katt kan råka ut för under ett år.

FirstVet ingår även här och likaså röntgenkostnader ersätts. Ersättning för medicin och rehabilitering ger till maximalt 6 000 kr per år.

  • Ersättning: 60 000 kr
  • Rehab & medicin: 6 000 kr/år
  • MR/CT: Ingår
Mini

Mini heter Lassies enklaste kattförsäkring. Trots att det är Lassies minst omfattande försäkring så är den förvånansvärt generös. Ersättning för tandvård ges även här och för veterinärvård upp till 30 000 kr per år.

Medicin, rehab och röntgen ingår däremot inte, så det är bara enklare veterinärvård. FirstVet ingår fortfarande.

  • Ersättning: 30 000 kr
  • Rehab & medicin: Ingår ej
  • MR/CT: Ingår ej
Uppfödarförsäkring

Utöver veterinärvårdsförsäkringarna så kan du genom Lassie även teckna en uppfödarförsäkring. Uppfödarförsäkringen är mycket omfattande och riktar sig till dig som föder upp katter. Försäkringen fungerar som Lassies övriga veterinärvårdförsäkringar där du väljer mellan Stor, Mellan och Mini. Utöver det som ingår i veterinärvårdförsäkringen så ingår även fertilitetsutredning och kullförsäkring.

Fertilitetsutredningen ger ersättning för att utreda allt som kopplas till fertilitet. Till exempel om din hankatt är steril eller varför honkatten inte blir dräktig. Kullförsäkringen täcker samtliga kattungar som föds och du kan få ersättning om upp till 30 000 kr för veterinärvård. Ersättning för dödsfall och avlivning ingår med upp till 8 000 kr.

Uppfödarförsäkringen gäller fram till och med att kattungen levereras till en ny ägare eller upp till fyra månaders ålder.

Tillägg

Lassie erbjuder två tilläggsförsäkringar som kan tecknas utöver deras övriga försäkringar. De två tilläggen är livförsäkring och användbarhetsförsäkring.

Livförsäkringen ger ersättning motsvarande kattens marknadsvärde (maximalt 20 000 kr) om din katt avlider, försvinner eller blir stulen. Tilläggsförsäkringen kan tecknas upp till det år som katten fyller sex och avslutas per automatik vid 13 års ålder.

Användbarhetsförsäkringen ger ersättning om du använder din katt för att avla. Om en avelskatt tappar fortplantningsförmågan så kan du då erhålla en viss ersättning.

Pris

Priset påverkas av många faktorer. Alltifrån ras och ålder till geografisk plats i landet. Faktorerna baseras på statistik utifrån omkostnader och regleras därefter. Generellt ligger Lassie något lägre än övriga försäkringsbolag. Men priset kan som sagt variera mycket beroende på vilken katt som ska försäkras. Det lättaste är att du följer länken nedan till Lassies hemsida. Där fyller du i information om dig och din katt och får ett priserbjudande direkt.

Självrisk och karens

Lassies försäkringar har ett unikt självrisksalternativ. De erbjuder 0 kr fast självrisk, något som inga andra bolag tillhandahåller. Det innebär visserligen att premien går upp i pris men du slipper betala den fasta självrisken helt. 1 500 kr och 3 500 kr är de två andra valen du kan göra när du väljer fast självrisk.

Den rörliga självrisken ligger på 15 % eller 25 %. Självriskperioden matchar försäkringsåret. Du betalar alltså den fasta självrisken endast en gång per år. En väldigt generös förmån.

Lassie har en karenstid på 14 dagar. Under dessa två veckor så kan du inte nyttja försäkringen. Karensen startar när du byter till Lassie eller tecknar en försäkring för första gången.

Innovativ app med poäng som ger rabatt

Lassie har tagit fram är app där du kan ta del av mängder av information om ditt djur och din försäkring. Allt du behöver veta om din försäkring är ett knapptryck bort. Din årliga kostnad, hur mycket du har nyttjat försäkringen och när samt din valda självrisk är exempel på information du snabbt kan få reda på.

I appen kan du också göra olika quiz där du lär dig något nytt om katter eller hundar. Du får där tips på hur du kan ta bättre hand om ditt djur. När du gör dessa quiz så samlar du också poäng som kan användas för att sänka din premie med upp till 250 kr. Nytta och nöje förenat i en smart förmån.

Kontakta Lassie
Telefon: 010-183 98 18
e-post: [email protected]
Öppettider: Måndag till fredag 08:00 - 21:00
Postadress skadereglering:
Lassie AB Org. nr. 559268-8310
Markvardsgatan 15
113 53 Stockholm
1. Lassie
5.0

2. Furry Champ

4.5

Ersättningsbelopp

30 000 kr / 60 000 kr

Fast självrisk

1 500 kr / 3 000 kr

Rörlig självrisk

15 % / 25 %

Furry Champ är en till nykomling på försäkringsscenen i Sverige. De etablerade sig 2023 och erbjuder både katt- och hundförsäkringar. Bolagets försäkringar omfattar det mesta oavsett vilket ersättningsbelopp du väljer. Det gör Furry Champ till en konkurrenskraftig aktör som kan leverera unika och generös försäkringar. Priset är i dagsläget också mycket bra. Nyetablerade försäkringsaktörer har ibland särskilt låga priser för att komma in på marknaden, så nu är ett bra läge att välja Furry Champ.

Flexibelt och enkelt

Furry Champ erbjuder en flexibel veterinärvårdsförsäkring. Det gör att du slipper jämföra och undersöka flera olika försäkringar. Allt omfattas av samma försäkring hos Furry Champ. Du väljer ersättningsbelopp och självrisk som du vill utan att det påverkar försäkringens övriga innehåll. Där ett annat bolag ger avkall på vissa saker som rehab & medicin bara för att du har ett lägre ersättningsbelopp så ger Furry Champ dig samma skydd oavsett belopp.

Den här lösningen är både smart och ekonomisk. Då kan du som vill ha ett lägre ersättningsbelopp ändå få en omfattande försäkring som täcker det mesta. Och du slipper betala för ett onödigt högt ersättningsbelopp bara för att komma åt vissa förmåner som röntgen eller ersättning för ordinerat foder.

  • Ersättningsbelopp: 30 000 kr eller 60 000 kr.
  • Rehab & medicin: 12 000 kr
  • MR/CT-röntgen: 12 000 kr

Ersättning för rehab, medicin, röntgen, receptbelagt foder samt digitala möten genom FirstVet ingår i försäkringen oavsett vilket ersättningsbelopp du väljer. Däremot ingår inte ersättning för tandsjukdomen TR/FORL. Det är också värt att notera att vissa reservationer förekommer beroende på ras.

Tillägg

Just nu så erbjuder Furry Champ inga tilläggsförsäkringar. Detta kan mycket väl komma att ändras fram över då bolaget är så pass nyetablerat. Om du söker efter särskilda specialförsäkringar som uppfödarförsäkring så är det bättre att välja ett annat bolag.

Pris

Furry Champ ligger lågt i pris, som jämförelsen visar så kostar Furry Champ 74 kr i månaden för en tre månader gammal bondkatt. Raskatter ligger något högre, runt 90-110 kr i månaden vilket fortfarande är mycket lågt. Val av ersättningsbelopp och självrisk påverkar priset samt flera andra individuella faktorer. Gå inte på sidan och se ditt pris direkt.

Självrisk och karens

Du väljer mellan två alternativ på fast självrisk, antingen 1 500 kr eller 3 000 kr. Och 15 % eller 25 % för den rörliga delen. Det är återkommande alternativ som finns hos de flesta bolag. Däremot är självriskperioden på ett helt försäkringsår. Du betalar alltså bara det fasta beloppet en gång per år.

Furry Champs karenstid är på 14 dagar, vilket är bland de kortaste karenstiderna som går att hitta. Du kan också bli helt karensfri om du möter vissa villkor. Då ska katten ha varit försäkrad sen tidigare samt inneha ett veterinärintyg som visar på att katten är frisk.

Sammanfattning

Furry Champ erbjuder en omkomplicerad veterinärvårdsförsäkring. De tillhandahåller bara en försäkring med flera val av självrisk och ersättningsbelopp. Denna försäkring är mycket omfattande och inkluderar bland annat foder, medicin, röntgen och rehab.

Furry Champ är ett av få bolag som erbjuden ett ganska lågt ersättningsbelopp som ändå är väldigt omfattande med avseende på vad försäkringen ersätter. Det gör att du kan få ett lågt pris på en försäkring med stor täckning.

Priset ligger i dagsläget väldigt lågt, generellt lägre än de flesta andra försäkringsbolag. Däremot ingår inte behandling av tandsjukdomen TR/FORL och vissa rasspecifika begränsningar kan förekommer.

Kontakta Furry Champ
E-post: [email protected]
Skadeanmälan görs under mina sidor på bolagets hemsida.
2. Furry Champ
4.5

3. Hedvig

4.3

Ersättningsbelopp

30 000 - 160 000 kr

Fast självrisk

0 kr - 2 500 kr

Rörlig självrisk

15 % / 25 %

Hedvig har funnits i Sverige sedan 2017 och erbjuder flera olika försäkringar. Men det är först i början av 2023 som Hedvig börjar tillhandahålla djurförsäkringar. De försäkrar både katter och hundar av alla raser och åldrar. Hedvig har som ambition att vara moderna och smidiga. De samlar därför all information i en app så att du alltid har enkelt tillgång till aktuell information. Det är också i appen som du upprättar skadeanmälan och följer ditt ärende.

Tre nivåer att välja mellan

Hedvig har tre olika kattförsäkringar, Premium, Standard och Basic. Det som skiljer dem åt är som vanligt omfattning på försäkringen, ersättningsbeloppet och premiens pris. I alla försäkringar ingår en årlig hälsokontroll.

Premium

Hedvig Premium är bolagets mest omfattande kattförsäkring. Försäkrinigen ger dig ett skydd så få andra försäkringar klarar av att matcha. Såklart ingår ersättning för receptbelagd medicin, både MR och CT-röntgen samt ordinerad rehabilitering och medicinskt foder i upp till 12 månader. Du får tillgång till ett obegränsat antal samtal till FirstVet får rådgivning med veterinär. Det maximala ersättningsbeloppet är på 160 000 kr, det högsta som erbjuds i Sverige just nu.

Flertalet tandåkommor och tandskador täcks, inklusive den relativt vanliga tandsjukdomen TR/FORL. Utöver allt detta så får du möjligheten att rådgöra med en veterinär om din katts hälsa en gång om året. Då får du råd och tips på hur du ska förebygga sjukdom för att ge katten ett så långt och bra liv som möjligt.

  • Ersättning: 160 000 kr
  • Rehab & medicin: 10 000 kr
  • MR/CT: ingår
  • Specialfoder: 6 000 kr

Hedvig Premium ger dig allt du kan tänkas behöva. Vi kan faktiskt inte hitta något av betydelse som inte täcks av försäkringen. Priset på premien följer så klart den generösa omfattningen, över 300 kr i månaden får du betala för försäkringen. Det betyder att Hedvig Premium inte nödvändigtvis riktar sig till alla. Om du har en katt som tävlar eller ställs ut så kan Hedvig Premium vara perfekt för dig.

Standard

Hedvig Standard är Hedvigs mest populära försäkring. Med ett maximalt ersättningsbelopp om 60 000 kronor och ersättning för rehabilitering och medicin får du en generös och stabil försäkring. Hedvig Standard räcker för i princip alla katter och ersätter statistiskt sett det som en genomsnittlig katt råkar ut för på ett år.

Även här ingår ett obegränsat antal samtal till FirstVet samt en årlig hälokontroll genom Hedvigs app. Du får även ersättning för ordinerat specialfoder med upp till 3 000 kr per år.

  • Ersättning: 60 000 kr
  • Rehab & medicin: 6 000 kr
  • MR/CT: Ingår
  • Specialfoder: 6 000 kr
Basic

Basic är Hedvigs enklaste försäkring och samtidigt den billigaste. Kostnaden ligger runt 60-80 kr i månader (stor variation kan förekomma i priset) vilket är mycket billigt. Försäkringen täcker veterinärvård med upp till 30 000 kr om året samt ersättning för dolda fel, kastrering/sterilisering och vissa förlossningskomplikationer.

Därmed är Hedvig Basic inte för alla. Det är en grundläggande försäkring för dig som vill ha något billig men som ändå ersätter veterinärvårdskostnader.

  • Ersättning: 30 000 kr
  • Rehab & medicin: Ingår ej
  • MR/CT: Ingår ej
  • Specialfoder: Ingår ej

Tillägg

Hedvig erbjuder i dagsläget inga tilläggsförsäkringar. Livförsäkring som är en vanlig tilläggsförsäkring ingår istället när du väljer Hedvig Premium.

Livförsäkringen som ingår i Premium innebär att du får ersättning om din katt omkommer till följd av olycka eller sjukdom. Ersättningsbeloppet är satt till kattens marknadsvärde med ett tak på 30 000 kronor.

Självrisk och karens

Karenstiden hos Hedvig är 0 dagar för olycksfall och 6 månader för sjukdom. Men karenstiden för sjukdom sänks till 0 dagar om något av följande uppfylls:

  1. Din katt är under 18 månader gammal och har ett godkänt veterinärintyg.
  2. Din katt har tidigare varit försäkrad.
  3. Du har en godkänd veterinärbesiktning som saknar anmärkningar.

När det kommer till självrisken så har Hedvig en intressant modell. Självrisken följder de olika försäkringsplanerna. För Basic kan du välja mellan 2 500 kr eller 0 kr i fast självrisk och 25 % i rörlig. För Standard gäller 1 500 kr eller 0 kr och 25 % rörlig självrisk. För Premium så är det samma fasta självrisk som Standard men endast 15 % i rörlig självrisk. En viss självriskrabatt ingår alltså om du väljer en högre försäkring.

Självriskperioden sträcker sig över ett helt försäkringsår, du behöver alltså bara betala den fasta självrisken en gång per år.

Reservationer

Hedvig har en del reservationer för olika sjukdomar och raser. Du kan se och läsa den fullständiga förteckningen över reservationer och undantag på Hedvigs hemsida. Komplikationer från fästingbett och följdsjukdomar därav samt vissa tandsjukdomar och munbesvär ersätts till exempel inte.

Hedvig Forever

Hedvig Forever är en värvningsförmån som kan sänka din månadskostnad. Om du värvar en person som täcknar en försäkring hos Hedvig så sänks din premie med 10 kronor i månaden. Detta kan du göra hur många gånger som helst, tills din premie är gratis!

Kontakta Hedvig
Telefon: 010-45 99 200
e-post: [email protected]
Öppettider: Måndag till fredag 9-16
3. Hedvig
4.3

4. ICA

4.1

Ersättningsbelopp

30 000 kr / 60 000 kr

Fast självrisk

2 000 kr / 3 000 kr

Rörlig självrisk

15 % / 25 &

ICA började sälja försäkringar 2015 och djurförsäkringar är deras senaste tillägg. ICA är en trygg, svensk försäkringsförmedlare som ger en enkel överblick över sina försäkringar. Prismässigt varierar ICA:s försäkringar en hel del mellan olika raser. För en vanlig bondkatt ligger de riktigt lågt i pris men för mer exklusiva raser så kan ICA:s kattförsäkringar vara dyrare än vissa konkurrenter. Det är därför viktigt att du jämför själv mellan olika försäkringsbolag. ICA:s kattförsäkring har valt att inkludera TR/FORL i sin försäkring. Det ser vi som en stor fördel då tandsjukdomen drabbar runt 50 % av alla katter och kan resultera i dyra ingrepp.

Veterinärvårdförsäkring

ICA har valt att erbjuda en försäkring till olika ersättningsbelopp. Det innebär att du får samma förmåner och täckning oavsett om du väljer det högre eller lägre ersättningsbeloppet. Det gynnar särskilt dig som vill ha en kattförsäkring till lägre premie men med bred täckning. Du kan välja 30 000 kronor i ersättningsbelopp och därmed betala ett lågt månadspris men ändå få ersättning för TR/FORL, receptbelagd medicin samt röntgen.

Du väljer mellan 30 000 kr eller 60 000 kr i ersättningsbelopp. ICA erbjuder alltså inga skyhöga ersättningsbelopp, men 60 000 kr räcker gott och väl i de flesta fall. ICA passar sig därmed bäst för dig som vill ha en trygg försäkring som täcker det mesta men inte är i behov av ersättningsbelopp som sträcker sig över 100 000 kr. De extra höga ersättningsbeloppen som vissa försäkringsbolag erbjuder blir först nödvändiga om din ras har en särskilt hög sjukdomsrisk eller om katten tävlar eller ställs ut och måste tas om hand om särskilt väl.

Du bibehåller din ersättningsnivå oavsett kattens ålder. Det är inte ovanligt att ersättningsbeloppet sänks med kattens ålder, men så är inte fallet hos ICA. Du behåller samma trygghet från kattunge till senior. Däremot försäkrar inte ICA katter som är äldre än 8 år.

Tillägg

Det enda tillägget som ICA erbjuder är livförsäkring. Om du tecknar livförsäkringstillägget så får du ersättning vid kattens bortgång, både vid olycksfall och avlivning. Du kan som maximalt få 5 000 kr för en omeriterad katt och 10 000 kr för en meriterad katt.

Självrisk och karens

Oavsett valt ersättningsbelopp så är du fri att välja både fast och rörlig självrisk. Du kan då anpassa priset ytterligare. Du väljer mellan 2 000 kr och 3 000 kr i fast självrisk och 15 % eller 25 % i rörlig självrisk. Priset påverkas därefter och varierar med några hundralappar per år beroende på val. Självriskperioden ligger på 130 dagar, en relativt kort period jämfört med många andra försäkringsbolag.

  • Fast självrisk: 2 000 kr eller 3 000 kr
  • Rörlig självrisk: 15 % eller 25 %

ICA har ingen karenstid vilket innebär att om du flyttar försäkring till ICA från ett annat bolag så börjar försäkringen gälla omgående. Om katten däremot är helt oförsäkrad så inträder täckning för sjukdom först efter 15 dagar, men för olycksfall så gäller den omgående.

Pris och rabatt

ICA ligger förhållandevis lågt i pris och är ett mycket bra val för de flesta kattägare. Men priset kan variera mycket mellan olika raser och kan i unika fall vara betydligt dyrare än andra försäkringsbolag. Det är därför viktigt att jämföra just din kattras mot andra försäkringsförmedlare, framför allt om du har en ovanligt och unik kattras.

Du samlar löpande ICA stammispoäng på hela försäkringskostnaden om du är medlem hos ICA. Med stammispoäng så får rabatt på inköp som du gör i en ICA-butik, fysisk eller online.

Kontakta ICA försäkringar
Telefon: 033-47 47 90
Öppettider: vardagar 8-17.30
Postadress:
ICA Försäkring AB,
Box 4075 Solna
4. ICA
4.1

Så ska du tänka när du jämför

Att jämföra kattförsäkringar är inte så komplicerat, det bökigaste är att samla all information från olika bolag och deras olika erbjudanden. Men som tur är så har vi det mesta här på Gladahusdjur så att du enkelt kan se allt på samma ställe.

Omfattning och begränsningar är bland de viktigaste aspekterna att titta på. Omfattning innebär helt enkelt vad försäkringen faktiskt täcker och begränsningar är kort och gott vilka undantag som försäkringen har. En bred omfattning inkluderar röntgen, tandvård, medicin och rehab. Men det är inte säkert att en bred omfattning är viktigt för dig, då finns det oftast billigare alternativ.

Försäkringsbolagen begränsar ibland sina försäkringspremier så att de inte täcker vissa raser, sjukdomar/åkommor eller ålder. Det innebär att vissa katter inte täcks av försäkringen alls, alternativt att försäkringspremien eller självrisken höjs i pris. Var noga med att jämföra begränsningarna mellan olika bolag så att du inte hamnar i en prisfälla.

Ersättning och pris är två aspekter som är tätt sammanbundna. Ersättningsnivån är det belopp som du maximalt kan få ut av en försäkringspremie och det påverkar direkt priset på premien. Ett högre ersättningsbelopp innebär en dyrare kattförsäkring, men när olyckan är framme så får du ut mer pengar av försäkringsbolaget. Jämför ersättningsnivåer mellan bolagen och se hur priset påverkas.

Möjliga tillägg kan vara intressant att jämföra också. Tilläggsförsäkringar kommer i många varianter och det kan till exempel handla om kattungeförsäkring, livförsäkring eller olika specialförsäkringar. Jämför vilka tilläggsförsäkringar som erbjuds och om de tilläggsförsäkringar som du behöver över huvud taget finns. Vissa bolag har mycket få eller inga tilläggsförsäkringar alls.

Förmåner och rabatter är inte något som bör vara helt avgörande för ditt val av kattförsäkring. Det är snarare ett plus i kanten. Rabatt kan du till exempel få om du försäkrar flera katter samtidigt eller om katten är i en viss ålder. ICA erbjuder bonuspoäng för sina kattförsäkringar, det är ett exempel på en förmån som du kan ta del av. Vi har listat alla rabatter och förmåner som gäller just nu under respektive försäkringsbolag ovan.

Slutligen så ska du inte dra dig för att kontakta bolagen direkt om du har frågor. Då får du alltid bäst svar. På bolagens hemsidor kan du oftast beräkna exakt vad olika försäkringspremier kommer att kosta. Du skriver in information som ålder och ras och får direkt olika kostnadsförslag.

Jämför alla kattförsäkringar

Nedan kan du se alla kattförsäkringar. Vi har undersökt alla kattförsäkringar och betygsatt dessa efter flera kriterier. Priset på premien, omfattningen på försäkringen (vad den täcker), eventuella begränsningar, möjlighet att anpassa försäkringen, kundbemötande och skadeanmälan är några aspekter och processer som vi bedömer.

De priser som vi uppger utgår från en fiktiv katt som är en blandras på tre månader, kastrerad och ID-märkt boendes i en mellanstor stad i södra Sverige. Ersättningsbeloppet är på 60 000 kr och självrisken är så nära 3 000 kr respektive 25 % som möjligt. Priset inkluderar vi för att du ska få en indikation om prisskillnader mellan bolagen. Priset kan dock komma att se avsevärt annorlunda ut för dig och din katt.

Kattförsäkring i detalj

Det här med försäkringar är inte helt lätt. Det finns många regler och undantag och det är bäst att vara så påläst som möjligt redan innan du tecknar en försäkring. Vi förklarar nedan några av de många begrepp som du kan stöta på när du jämför och väljer kattförsäkring.

Veterinärvårdsförsäkring

Veterinärvårdsförsäkring är den grundläggande försäkringen för din katt, och den typ av försäkring man åsyftar när man i dagligt tal säger kattförsäkring. Andra typer av försäkringar faller under tilläggs- respektive specialförsäkring.

Veterinärvårdsförsäkringen ger ersättning för veterinärvård. Och veterinärvård är precis vad det låter som, den vård som ges av veterinär. Det kan vara allt från rådgivning till operation. Det mesta som görs på veterinärkliniken kommer du att få ersättning för från ditt försäkringsbolag så länge kostnaden överstiger självrisken. Hur mycket du får i ersättning beror på det valda ersättningsbeloppet, vårdkostnader över ersättningsbeloppet får du stå för själv.

Tänk på: Kom ihåg att hålla koll på eventuella begränsningar och undantag från din veterinärvårdsförsäkring och kom ihåg att du alltid betalar en självrisk.

Ersättningsbelopp

Ersättningsbeloppet är det belopp som din försäkring täcker, alltså så mycket pengar som du kan få i ersättning från försäkringsbolaget för veterinärvårdskostnader. Ersättningsbeloppet för olika bolag ligger mellan 20 000 kr och 150 000 kr, högre ersättningsbelopp innebär en dyrare försäkringskostnad. Ersättningsbeloppet gäller per kalenderår, det innebär att ersättningsbeloppet är det tak som du maximalt kan få i ersättning per år, inte per vårdtillfälle. Vi rekommenderar att välja ett ersättningsbelopp runt 60 000 kronor.

Tänk på: Du betalar alltid en självrisk oavsett ersättningsbelopp. Om kattens vårdkostnad inte överstiger självrisken så får du ingen ersättning. Ersättningsbelopp kallas också för försäkringsbelopp.

Självrisk

Sälvrisken är den summa som du behöver betala själv vid nyttjandet av din försäkring. Beloppet är oftast baserat på en fast och en rörlig del och kostnaden på självrisken kan du påverka vid val av försäkring. Den fasta självrisken ligger mellan 0 kr och runt 4 500 kr och den rörliga på mellan 15 % och 25 %.

Räkneexempel: Du har en försäkring med ett ersättningsbelopp på 60 000 kr, fast självrisk om 2 000 kr och rörlig självrisk på 15 %. Du nyttjar din försäkring vid ett tillfälle där dina vårdkostnader uppgår till 80 000 kr. Du betalar då 2 000 kr i fast självrisk, 11 700 kr i rörlig självrisk (15 % av kvarstående 78 000 kr). Kvar av vårdkostnaden blir 66 300 kr. Du får då 60 000 kr i ersättning och behöver betala ytterligare 6 300 kr själv. Ditt ersättningsbelopp är nu nyttjat till fullo och du behöver vänta till nästa kalenderår innan du kan nyttja det igen.

Självriskperiod

Om du nyttjar din försäkring och betalar självrisk vid ett tillfälle så startar självriskperioden (för de bolag där det är aktuellt). Under denna period så betalar du ingen mer fast självrisk, endast den rörliga. Det innebär att om din katt råkar ut för en olycka eller bli sjuk två gånger tätt på varandra så blir din självrisk billigare vid det andra tillfället. Självriskperioden varierar mellan 180 och 365 dagar beroende på bolag.

Tilläggsförsäkringar

En tilläggsförsäkring tecknas utöver veterinärvårdsförsäkringen och erbjuder utökad ersättning i vissa sammanhang. När det kommer till kattförsäkringar så finns det inte så många tilläggsförsäkringar att välja mellan. Eftersom katter inte används som hundar inom arbete och jakt så behövs helt enkelt inte så många specialförsäkringar. Livförsäkring och försäkring för uppfödare är de vanligaste tilläggen.

Rehab & medicin

Rehabilitering och medicin omfattas av vissa försäkringspremier. Vanligtvis så ingår de bland de dyrare alternativen. Rehabilitering ger dig ersättning om du måste rehabilitera katten hos veterinär efter till exempel en olycka. Medicin ger dig rätt att få ersättning för veterinärordinerad medicin. Medicin är sällan en kostsam fråga men rehabilitering kan springa iväg rejält i pris. Huruvida du behöver det i din kattförsäkring är svårt att svara på. När det kommer till rehab så är det inte vanligt hos katter och valet att inkludera det i din försäkring måste utgå från kattens sjukdomsbild.

MR/CT

MR/CT-röntgen är precis som rehab & medicin något som ingår i de lite dyrare premierna. MR/CT-röntgen görs ofta vid olyckor och skador men även vid tand-, mag- och tarmproblem. Det finns många tillfällen då katten kan behövas röntgas och det är inte ovanligt att katter behöver röntgas några gånger under sina liv. Röntgen kan kosta uppåt flera tusen, framför allt MR eftersom katten då i regel behöver sövas.

Så fungerar en kattförsäkring

När du väl har försäkrat katten så kan du känna dig trygg i att dina veterinärkostnader kommer att minska avsevärt. Vi går här igenom hur det går till när du behöver använda din försäkring. De flesta bolag är mycket smidiga att ha och göra med och i många fall sköts kontakten mellan veterinär och försäkringsbolag sinsemellan.

  1. Skada inträffar och veterinär kontaktas
    Olyckan kan vara framme när som helst, oavsett om det är sjukdom eller skada som inträffar. Kanske blir katten ormbiten, påkörd eller hamnar i ett rejält kattslagsmål. När du märker att katten inte är helt frisk så bör du kontakta din veterinär för bedömning och eventuell behandling. Detta är det första steget som tas, när veterinären kontaktas så journalförs kontakten och all relevant information.
  2. Anmälan upprättas
    Om kostnaden för behandling bedöms överskrida din självrisk så upprättas en anmälan till ditt försäkringsbolag. Detta görs i regel av veterinären, men i vissa fall kan du bli ombedd att göra det själv. Anmälan görs per telefon eller online till försäkringsbolaget.
  3. Reglering av kostnad och ersättning
    I samband med anmälan så görs ofta en så kallad direktreglering. Det innebär att du betalar den ålagda självrisken direkt hos veterinären så ersätter försäkringsbolaget sedan veterinären direkt. Detta är den smidigaste lösningen och också den vanligaste. Men det förekommer att direktreglering inte är möjlig och då behöver du betala hela kostnaden hos veterinären först. Därefter skickas kvitto till försäkringsbolaget och du får din ersättning inom några dagar.
  4. Självriskperiod inträder
    Från och med det datum du betalar den fasta självrisken, oavsett om det är direktreglering eller inte som är aktuellt, så inträder självriskperioden. Under den perioden så betalar du inte den fasta självrisken igen. Hur lång perioden är varierar mellan bolag.
  5. Om du nyttjar försäkringen igen
    Om din katt råkar ut för ytterligare problem eller olycka så kan du använda försäkringen på samma sätt igen. Inträffar det andra tillfället inom självriskperioden så betalar du bara den rörliga självrisken, annars betalar du hela självrisken igen. Om dina kostnader för veterinärvård överskrider din försäkrings maximala ersättningsbelopp så upphör din ersättning. Det kan innebära att du bara får ut en del av dina vårdkostnader, eller inget alls. Det beror helt på dina totala omkostnader och hur mycket försäkringen årligen ersätter.

Produktjämförelse

ProduktErsättningsbeloppFast självriskRörlig självrisk
Lassie
5.0
30 000 - 150 000 kr0 kr/1 500 kr/3 500 kr15 % / 25 %
Furry Champ
4.5
30 000 kr / 60 000 kr1 500 kr / 3 000 kr15 % / 25 %
Hedvig
4.3
30 000 - 160 000 kr0 kr - 2 500 kr15 % / 25 %
ICA
4.1
30 000 kr / 60 000 kr2 000 kr / 3 000 kr15 % / 25 &

Vanliga frågor om Kattförsäkring

Vad tycker du om den här artikeln?

Betyg 4.3 / 5 (26 röster)