GladaHusdjur

Att ta hand om utekatten: så håller du den lycklig, frisk och trygg

Senast uppdaterad: 2023-05-03

Katter är av naturen äventyrare som älskar att utforska och undersöka. De är nyfikna varelser som gärna spenderar sina dagar ute på vift. Men med alla risker som finns ute idag så väljer många att ha sina katter inomhus, i synnerhet om man bor nära eller i en stad. Men trots riskerna så finns det flera verktyg att använda sig av för att känna sig trygg i att låta katter gå fritt utomhus. Vi tittar här närmre på vad du kan göra för att katten ska ha en så bra utomhusvistelse som möjligt.

Utekatten

Huruvida din katt trivs som innekatt eller inte beror mycket på personlighet, vana och till viss del ras. Vissa katter stortrivs ute och vänder i dörren om de får tillgång till att gå ut, medan andra blir skogstokiga av att inte få jaga och undersöka vildmarken utanför huset eller lägenheten. Det finns för- och nackdelar med både utevistelse och innevistelse för katter.

Närmare 60 % av alla katter i Sverige spenderar sin huvudsaklig tid inomhus. Även om innekatter lever ett tryggare liv så finns det många anledningar till att släppa ut katten.

Det är ibland svårt att komma ihåg att den luddiga lilla purrmaskinen är ett rovdjur. De är biologiskt riggade att jaga och upprätta revir. En katt som är ute mycket lär sig att smyga, jaga, gömma sig och anfalla byten. Det ger katten både fysisk och mental stimuli och håller den frisk och pigg.

Just den fysiska träningen brukar skilja innekatter och utekatter åt. Katter med god tillgång till utevistelse tenderar att ha en mer hälsosam kroppsvikt och vara i bättre fysisk form. Träning och aktivitet kommer då naturligt och du behöver inte lägga någon tid på att aktivera katten mer än för nöjets skull.

Trots att katten lever sitt mest naturliga liv utomhus så lever innekatter längre. Statistisk sett så skiljer det upp till fem år mellan innekatten och utekatten i förväntad livslängd. Det beror på olyckor, slagsmål och infektionssjukdomar som lättare drabbar utekatten.

Utekatten lider betydligt större risk att drabbas av olika sjukdomar jämfört med innekatten. Och det är inte så konstigt, alltifrån parasiter som fästingar och loppor till redan smittade katter kommer ju lättare i kontakt med utekatten än innekatten. Det finns också vissa risker med vad utekatten stoppar i sig, att äta vilda djur som råttor och möss är betydligt mer riskfyllt än att äta fodret som serveras inomhus.

Tips för att hålla utekatten så frisk och säker som möjligt

Om du vill introducera din katt för den stora världen utanför dörren så har vi här samlat våra bästa råd för att göra det på ett så bra sätt som möjligt.

  • Chippa katten – Idag är det krav på att chippa alla katter. Men om du mot förmodan inte har en chippad katt så ska du kontakta veterinären och få det gjort. Om katten då kommer bort, blir stulen eller går vilse så leder chippet katten hem igen. I chippet finns information om ägaren och det är enkelt att få en chippad katt att hitta hem igen. Se till att katten även bär kontaktinformation i sitt halsband eller sele, det finns smidiga små hängen som man kan rulla ihop en lapp i med allt som behövs för att få en vilsen katt hem igen.
  • GPS – Använd en katt-GPS för att se var katten befinner sig. Idag finns det flera smarta GPS:er för katter i flera olika prisklasser. För under tusenlappen så kan du få en GPS till katten så att du med några knapptryck i mobilen kan se kattens aktuella position. GPS:en möjliggör även en rad andra funktioner som underlättar kattägandet.
  • Vaccinera katten – Se till att katten har fått alla viktiga sprutor innan den släpps ut. Kattpest och kattsnuva ingår i grundvaccineringen av kattungar, men dessa vaccinationer görs när katten är liten och följs sällan upp i vuxen ålder. Vissa katter kan även behöva ta särskilda vaccin. Katter som vistas utomland kan även behöva rabiesvaccination. Kontakta din veterinär för att få reda på hur du som bäst skyddar din katt.
  • Kastration och sterelisering - Det är att föredra att din katt är kastrerad/stereliserad om du inte har planer på att ta kattungar på den. Utekatter kan lätt komma att para sig med varandra och för att hålla nere nivån av oönskade vildkatter så är det bra att kastrera respektive sterelisera sin katt.
  • Uppmuntra katten att återvända hem – Den första tiden ute är en intensiv period för en katt, oavsett ålder. Det är viktigt att ta små steg, börja med att gå i sele på tomten och sen lite längre promenader. Släpp sedan katten lös men var i närheten och övervaka den, eller sätt på en katt-GPS. När katten kommer hem så ta emot den med gos och godis. Genom att skapa en trygg och positiv plats i hemmet så minskar risken att katten söker sig allt för långt bort.
  • Mat och vatten – Se alltid till att det finns mat och vatten, både inne och gärna på något ställe utomhus där katten kommer åt. En kattlucka i ett uthus eller garage möjliggör en trygg plats för katten om man är bortrest eller inte har möjlighet att ha kattlucka i huset. Se till att katten alltid kan få i sig mat och vatten i närheten av huset oavsett om du är hemma eller inte. Hundkojor kan byggas i mindre storlek och döpas om till kattkojor, det fungerar förvånansvärt bra. Montera även en kattlucka med chip så att bara din katt kan komma in.
  • Kattsäkra tomten – Även om katter är mästare på att röra sig graciöst och försiktigt så kan olyckan lätt vara framme. Skräp, verktyg, bekämningsmedel, giftiga växter och kemikalier kan alla vara skadliga för katter. Så tänkt på vad du lämnar framme och försök att hålla trädgården städad från potentiella risker. Att skapa en trygg plats är A och O för att katten ska vilja stanna och återvända hem igen.

Slutsats

Huruvida du ska släppa ut katten eller inte kan bara du avgöra. Det finns en hel del forskning på området men inget som entydigt säger att den ena livsstilen är bättre än den andra. Om din innekatt är deprimerad och orkeslös eller full med överskottsenergi och rastlös så kan utevistelse vara svaret. Se bara till att vidta lämpliga åtgärder för att göra övergången till utekatt så trygg och säker som möjligt.