GladaHusdjur

Därför behöver du en flytväst till hunden i sommar

Senast uppdaterad: 2023-04-19

En flytväst till hunden kanske upplevs som överflödig till en början. Men flytvästar är väldigt viktiga även för hundar som är duktiga simmare. Oavsett om din hund spenderar var och varannan dag vid vattnet eller bara då och då besöker stranden så kan flytvästen rädda livet på hunden. Men alla flytvästar håller inte samma kvalitet och det är viktigt att du vet hur du på ett korrekt sätt ska använda flytvästen.

Vad är en hundflytväst?

Precis som för människor så finns det flytvästar för hundar. De är oftast utformade som en sele och hjälper hunden att hålla sig flytande i vatten. Det flytande materialet är beläget främst runt bröstet för att hjälpa hunden att hålla huvudet över ytan. Se till att flytvästen du tänkt köpa har ett handtag över ryggen och gärna på sidorna. Handtagen underlättar mycket om du skulle behöva dra upp hunden ur vattnet från en båt eller brygga. En D-ring både på ryggen och framtill är också en fördel som tillåter dig att fästa ett koppel på hunden, då slipper hunden ha på sig både flytväst och halsband eller sele. Västen ska därtill vara väl synlig med starka färger och gärna reflexer.

Varför behöver hunden en flytväst?

Många hundraser är duktiga simmare men även en duktig simmare tröttnar, kan bli rädd eller hamna i strömt vatten. En hund behöver därför en flytväst av samma anledning som vi människor behöver det: man vet aldrig vad som händer i och nära vattnet och det är alltid bättre att ta det säkra före det osäkra. Alla hundar som spenderar tid på båten, bryggan, nära djupt vatten eller vid vatten med starka strömmar bör bära en flytväst. En flytväst gör det också lättare för en lite latare hund att njuta av ett bad, då kan den paddla på lite som den vill i vattnet eller bara ligga och guppa. Många hundar uppskattar verkligen flytvästen, så länge den sitter bra och inte begränsar rörligheten.

Så väljer du rätt flytväst

Det finns många märken, typer och stilar på flytvästar men följande punkter bör du alltid ta hänsyn till:

  • Storlek – Hunden vikt avgör generellt vilken storlek du behöver på flytvästen. Det beror helt enkelt på att flytvästen ska klara av att hålla en viss vikt flytande. Men flera mått kan vara relevanta för att hitta rätt passform, som bröstmått och längd på hunden. Undersök noga produktens rekommendationer och ta rätt mått för att säkerställa att passformen blir bra. Det sista du vill är att hunden glider eller krånglar sig ur västen. En flytväst ska sitta tajt, men ändå tillåta obehindrad rörlighet och framför allt inte begränsa andningen.
  • Färg – Reflekterande tejp och starka färger gör att hunden är enklare att upptäcka om den skulle hamna I vattnet. Detta är framför allt viktigt att du är vid vattnet nattetid eller åker båt. En hund som ligger i vattnet måste enkelt kunna hittas och då hjälper det med en synlig flytväst.
  • Handtag – Om din hund hamnar i vattnet så hjälper det otroligt mycket om flytvästen har handtag, gärna flera på både rygg och sidor. Ett handtag på ryggen räcker för en liten hund som enkelt lyfts upp ur vattnet, men större hundar får gärna ha en flytväst med flera handtag.
  • Rejäla fästen – Klickspännen är det bästa valet tycker vi, de sitter rejält och säkert. Tryckknappar, krokar eller öglor förekommer men är inte alls lika säkra som klickspännen. Västen ska sitta säkert på hunden och inte öppnas upp om du drar eller lyfter i västen.
  • Stöd för huvudet – Se till att flytvästen ger ett rejält flytstöd för huvudet. Det viktigaste för hunden är såklart att den kan andas om den hamnar i vattnet. Därför ska flytvästen vara designad att lyfta bröstkorg och huvud och låter bakdelen sjunka något. Det finns separat nackstöd du kan köpa som ger ytterligare flytstöd och komfort för hunden just runt nacken.