GladaHusdjur

Varför tycker katter om kattgräs?

Senast uppdaterad: 2023-04-19

Alla kattägare vet att katter är intresserade av gräs, till och med vissa andra växter kan falla offer för kattens nyfikenhet. Men framför allt gräs och i synnerhet kattgräs är en uppskattad delikatess på kattens meny. Men vad är kattgräs och varför tycker katter om att äta gräs?

Vad är kattgräs?

Till en början ska vi poängtera att kattgräs och kattmynta inte är samma sak. Kattmynta tillhör myntaväxter och har en helt annan funktion hos katten än kattgräs. Medan kattmynta kan få katten uppspelt och nästan agera påverkad så förändrar kattgräs inte sinnesstämningen alls.

Kattgräs är faktiskt inte en art av gräs utan enbart en benämning på vilket gräs som helst som odlas specifikt för katter. Kattgräs kan alltså vara lite vad som helst, men i affärer så är det oftast nått av våra fyra sädesslag; vete, korn, havre eller råg.

Varför tycker katter om kattgräs?

Varför katter äter gräs, oavsett om det är från gräsmattan eller det odlade kattgräset, vet man inte så mycket om. Det har spekulerats att gräs lindrar illamående hos katter men eftersom många katter äter gräs regelbundet så finns det inga starka stöd för den teorin. Att gräs hjälper katter att hosta upp och bli av med hårbollar är förmodligen den anledning som de flesta av oss känner till. Men vetenskapssamfundet är inte helt säkra på att det är fallet heller. Studier har gjorts där men jämfört långhåriga och korthåriga katters gräsätarvanor och reaktioner efteråt och man har inte kunnat se någon skillnad. Långhåriga katter borde äta mer gräs och oftare för att bli av med större hårbollar, men den hypotesen fann alltså inte något stöd.

Gräs tros kunna hjälpa katter bli av med parasiter och oönskade bakterier i tarmen, men även denna teori är bara en spekulation utan bevis. Det enda vi faktiskt vet är att katter tycker om att äta gräs, och det gäller inte bara tama katter utan även leoparder, pumor, lodjur och andra kattdjur äter regelbundet gräs.

Behöver katter tillgång till kattgräs?

Svaret på denna fråga är lika oklar som på föregående fråga. Eftersom vi inte riktigt vet varför katter äter gräs eller vilken roll gräset spelar för kattens välbefinnande så är det svårt att säga något om kattens gräsbehov. Men eftersom alla katter äter gräs så fyller det ju någon funktion, därför rekommenderar vi att alla katter har tillgång till gräs. Framför allt utekatter tycks äta mer gräs än innekatter.

Odla eget kattgräs istället för att köpa

Kattgräs från djuraffärer är rejält överprisat. Vi snackar om flera hundra kronor dyrare per kilo. Att odla eget kattgräs är både billigt och enkelt. Som sagt så är kattgräs bara vanligt havre, vete, korn eller råg. Peta ner några frön i en kruka och ställ soligt, vattna regelbundet och vips så har du en kruka som katten kan gå och tugga på.

Om du vill så går det att köpa färdigodlat kattgräs, det är dyrt men om du verkligen inte tycker om att odla så är det ett alternativ.

Kattgräs eller vanligt gräs?

Det spelar egentligen ingen roll vilket gräs som katten äter. Om du kan så är egen odlat gräs något bättre, för då vet du vad katten får i sig. Du slipper parasiter, eventuella bekämpningsmedel eller rent av giftiga växter om katter traskar runt och äter vad den vill. Problemet är ju att katten kommer att göra just det; vad den vill, oavsett vad du tycker om saken. Om du har en utekatt så kommer den att äta gräs lite här och var, oavsett hur frodigt kattgräs du har lyckats odla hemma.