GladaHusdjur

Varför stångas min katt?

Senast uppdaterad: 2023-05-16

Katter är tillgivna djur som uppskattar sällskap. Trots att de inte är flocklevande djur så föredrar katter att ha ett visst socialt umgänge. Du som har en särskilt tillgiven och lite krävande katt har säkert märkt att den kommer och stångar dig när det är på goshumör. Att katten stångas är en del av kattens naturliga beteende och om du undrar vad det beror på så har du kommit rätt. Låt oss börja med varför katten stångas.

Om en katt stångar dig så ska du ta det som den största komplimangen som du kan få från en katt. Det betyder att katten litar på dig och vågar komma nära och låta dig komma när den. Katter har också doftkörtlar i kinderna vilket är anledningen att katten gnuggar ansiktet mot hud eller kläder som de tycker om. Genom att stångas så kommunicerar katten med de doftfermoner som finns i kinderna. Detta är särskilt viktigt för kattungar som på detta sätt lär sig vem som är familj. Så man kan säga att kattens stångande är ett sätt att visa att din tillhör familjen.

Varför stångar katten föremål?

Att stånga saker som stolsben, TV-bänkar och soffor är dels ett sätt för katten att helt enkelt klia sig själv. Men det är också ett sätt att sprida doftfermoner i hemmet där den bor. Om katten stångar något som du håller i så vill den helt enkelt pocka på din uppmärksamhet, antingen för att gosa en stund eller för att fylla på mat eller vatten.

Genom att stångas så sprider katten sin doft. Dessa doftkörtlar sitter i kattens kinder, på hakan, läpparna, tinningarna och svansroten. Genom att gnugga sig så kommunicerar den, vanligtvis med andra katter eftersom människor inte uppfattar dessa dofter. Men katter uppfattar vår doft, det är därför en tillgiven katt gärna sover i våra kläder, sängar och soffor. Där vi har befunnit oss känner katten sig trygg, den känner av vår doft helt enkelt.

Hur stångas katter?

Katter stångas inte som tjurar eller getter, de rusar inte fram och stångar till hårt. De är faktiskt mycket ömma och försiktiga. Ofta så lutar katten bara huvudet mot dig eller ett föremål och trycker ifrån lite lätt. Ibland så gnuggar katten hela sitt ansikte istället för att stångas. Skillnaden är som vi har varit inne på; gnuggandet är ett sätt att kommunicera genom doft (även om du inte känner av denna doft). Men det finns såklart katter som är lite mer udda och faktiskt stångas bryskt och hårt, detta kan tyvärr utvecklas till ett problem.

Hur får jag katten att sluta stångas?

Även om stångningen har goda intentioner bakom sig så kan utförandet ibland vara lite problematiskt. Till exempel kan katter stånga dig när du sover, stånga föremål som välter eller envist pressa sig mot dig i tid och otid. Att ignorera katten kan hjälpa, det kan leda till att katten tröttnar på dig och gör något annat istället. Men katter är envisa djur och om du är upptagen med något annat så ger du dig säkerligen innan katten gör det. Du kan istället prova något av följande:

  • Ge katten godis eller en leksak att distrahera den med. Att göra detta ofta kan dock leda till positiv inlärning och ännu mera stångande.
  • Klappa katten lite kort och flytta den (du vill inte avvisa en stångande katt helt). Envisa katter kan behöva flyttas på mer än en gång.
  • Stäng in dig i ett rum som katten inte har tillgång till. Om du behöver arbeta eller bara vill vara ifred ett tag så är det bäst att stänga dörren till katten. Detta är också smart om du ofta blir väckt av en stångande katt, stäng helt enkelt ute katten från sovrummet nattetid.

Avvisa inte katten för ofta när den stångar dig, om du regelbundet undviker stångandet så kan katten komma att trötta helt på dig. Från kattens synpunkt så slutar du helt enkelt att lukta familja och delta i familjeritualen.

Kan jag återgälda stångningen?

Absolut! De flesta katter uppskattar om du stångas tillbaka. Men ta det försiktigt och se det mer som att du nuddar din katt med ditt huvud än att du faktiskt stångar den. En skallad katt kommer inte att återvända för mer gos på ett bra tag. Det går utmärkt att återgälda stångningen med lite klappar och kliande också, du behöver inte leka katt om du inte vill.

Kan stångandet vara tecken på något dåligt?

En vanlig stångning från en katt innebär inget dåligt. Du märker tydligt på din katt om den trivs när den stångas och då är det ingen fara. Men katter, och även hundar, kan pressa sitt huvud i längre perioder mot saker utan att röra sig så mycket. Detta kan innebära att den försöker lindra smärta eller obehag. Du märker förmodligen ganska tydligt om kattens stångning inte är av tillgivenhet utan av irritation eller smärta. Om katten håller sitt huvud tryckt mot ett föremål utan att röra sig så mycket så kan det vara en varningsklocka. Kontakta och rådgör med din veterinär om du känner dig osäker.