GladaHusdjur

Fem saker att tänka på innan du skaffar hund

Senast uppdaterad: 2023-04-19

Att komma hem med den nya hunden eller valpen är alltid en spännande upplevelse. Om det är första gången som du funderar på att skaffa hund så har du säkert många frågor. Att göra lite efterforskning innan du köper hund är väl investerad tid, för att hitta rätt hund och förstå ansvaret som kommer med att äga hund gör en enorm skillnad.

Långsiktigt ansvar

Att äga hund kommer med så mycket glädje, det har du säkert redan förstått. Men överväg ansvaret och de kommande åtagandena noga innan du springer in i den nya rollen som matte eller husse. Kom ihåg att du ska äga hunden för resten av dess liv, oavsett om det är en liten valp eller en äldre hund. Planera inte bara för nästkommande fåtal år, utan se till att du kan vara en engagerad och närvarande ägare under 10-15 år framöver. Köp inte en hund som du riskerar att behöva göra dig av med inom kort, det är både oansvarigt och själviskt.

Välj hundras noga

Oavsett om du vill ha en blandras eller en renrasig hund så ska du sätta dig in noga i rasens karaktär och drag. Om det är en blandras som du kikat på så läs på om de olika raserna och hör dig för med säljaren om vilken ras som tycks lysa igenom. Var ärlig mot dig själv och skaffa en hund som matchar din livsstil. Köp inte en hund som matchar ditt framtida jag utan som matchar ditt nutida jag. Skaffa alltså inte en husky för att du har ”tänkt att komma igång med träningen”. Hundar som kräver mycket motion kräver flera timmars aktivitet varje dag!

Se också till att rasen passar din ekonomi, generellt sett så är stora hundar dyrare och små är billigare. Men vissa raser kan vara dyrare att både köpa och försäkra så beräkna dina omkostnader innan du hämtar hem valpen. Inköpspris, försäkring, valpkurser, vaccinering och foder går utan tvekan på 30 000 kronor första året och runt 10 000 – 15 000 kronor per år därefter.

Ta också hänsyn till pälsskötsel, envishet när det kommer till träning, temperament och huruvida hundrasen främst är för sällskap eller arbete. Ju bättre hunden passar i ditt liv desto bättre kommer ni att ha det tillsammans.

Valp eller adoptera en vuxen hund?

De flesta som går i hundtankar vill köpa en valp, men välj inte bort att adoptera en vuxen hund innan du gett det lite eftertanke. Valpar kräver mycket arbete för att bli vältränade och trygga hundar när de växer upp. Därtill kan det vara svårt att veta hur en valp blir som vuxen, framför allt när det kommer till blandraser. Att adoptera en vuxen hund kan därför vara ett smartare val. Vuxna hundar är redan tränade och du vet exakt vad du får när du köper hunden. Du vet hur den ser ut gällande päls och storlek samt energinivån och personligheten. Det finns många alternativ när det kommer till att adoptera en hund, det behöver absolut inte handla om ”problemhundar” som någon vill bli av med. Det finns gott om underbara och snälla hundar i alla åldrar som väntar på ett permanent hem.

Från vem ska du köpa din hund?

Det finns några olika alternativ när du ska skaffa hund. Antingen kan du vända dig till en kennel, ett djurhem eller en privatperson. Om du letar efter en renrasig valp så är en kennel det bästa alternativet. En välrenommerad kennel vet vad de sysslar med och har erfarenhet av flera generationer inom samma ras. Att köpa från en kennel är också det dyraste alternativet men du får mycket hjälp och kan i regel vända dig till kenneln för frågor också efter köpet. En ansvarsfull kennel väljer noga ut vilka de säljer till för att ge hunden ett så bra liv som möjligt så det kan vara lite av en process att få köpa en hund, framför allt om det handlar om ovanliga eller särskilt omtyckta raser.

Om du istället söker efter en blandras eller en vuxen hund så är olika djurhem en bra väg att gå. Kontakta dina lokala djurhem för att se om det finns någon hund som kan tänkas passa. Då får du komma och hälsa på och träffa hunden innan eventuell adoption. Nackdelen är att hundens bakgrund inte alltid är känd, till exempel kan det vara oklart vilket typ av blandras det rör sig om eller exakt hur gammal en hund är. Detta gäller framför allt hundar som omplaceras från utlandet.

Det är också väldigt vanligt att köpa hund från en privatperson, du hittar försäljare på till exempel Blocket, Facebook eller genom olika kontaktgrupper. En privatperson kan vara precis lika noga som en kennel, men det finns inga garantier.

Första tiden hemma

När du väl har valt ut din nya valp eller hund så är det dags att introducera dem för ditt hem och deras nya liv. För att göra övergången så smidig som möjligt så rekommenderar vi följande råd:

  • Tvinga inte på hunden något, låt den i egen takt utforska och upptäcka.
  • Håll interaktioner med hunden avslappnade och lugna och försök att inte introducera för många nya människor den första tiden.
  • Låt hunden ha tid för sig själv emellanåt att både vila och strosa omkring.

Kom ihåg att det tar tid innan hunden kommer till rätta, det är en stor omställning att byta hund och ägare. Så oroa dig inte om det tar några dagar eller till och med veckor innan hunden slappnar av och känner sig hemma. Håll rutinerna extra noga första tiden, det hjälper en hund att slappna av. Mat samma tid, promenader samma tid och liknande träning varje dag till en början gör att hunden vet vad som väntas. Och kom ihåg att etablera och hålla hårt i reglerna redan från dag ett. Om du inte vill ha hunden i sängen så ska du vänja den vid det redan från början. Om du vill gosa med valpen i sängen så förbered dig på en vuxen hund som försöker hoppa upp och gosa i sängen också.

Om din hund verkar onormalt orolig och stressad den första tiden så kan en veterinär hjälpa dig med lugnande medicin. Det finns också lugnande tillskott som du kan köpa receptfritt, det är mycket billigare än att gå till veterinären men har inte riktigt samma starka effekt.

Njut av valptiden

Sist men inte minst så vill vi påminna dig om att njuta av valptiden. Det är en påfrestande men otroligt rolig och givande tid. Valpar är fulla av energi och nyfikenhet och mycket tacksamma att leka och umgås med. Det är under valptiden som den grundläggande uppfostran och träningen görs, något som kommer att leva med hunden resten av dess liv. Så se till att ha tid över att lägga på valpen under de första månaderna och ha roligt tillsammans!