TesterSäkerhetsväst

Säkerhetsväst - De 7 bästa valen testade och presenterade

Senast uppdaterad: 2023-04-21

En säkerhetsväst är ett måste för både barn och vuxna när man sitter uppe på hästen. Samtidigt som alla säkerhetsvästar ger en viss nivå av skydd, kan det i det stora hela variera mycket mellan olika modeller. Vi har gått igenom säkerhetsvästar från populära märken som exempelvis Racesafe och Hansbo, och sammanställt en lista med våra favoriter för olika ändamål och åldrar.

Testets utförande och undersökning

Säkerhetsvästen är tillsammans med ridhjälmen de viktigaste skydden för ryttaren. Testet och undersökningen har utgått från hur säkerhetsvästen presterar när man väl är uppe på hästens rygg, där den är tänkt att användas och förhindra skador vid fall

 • Skydd och säkerhet – En säkerhetsväst bör både vara CE-märkt och uppfylla kraven i standarden SS-EN 13158:2018. Detta säkerställer att säkerhetsvästen har genomgått tester och skyddar på det sätt som en säkerhetsväst är tänkt att skydda. Uppfylls båda dessa krav för att uppnå maximal säkerhet och vilken klassning har erhållits?
 • Rörlighet – Hur är rörligheten när säkerhetsvästen sitter som den ska sitta? Går det med enkelhet att använda armarna eller förhindras vissa naturliga rörelser av säkerhetsvästens utformning?
 • Bekvämlighet – Hur sitter säkerhetsvästen vid längre tids användning? Börjar det skava eller blir det lättare svettigt?
 • Prisvärdhet – När det handlar om säkerhet värderar de flesta hälsa över pengar, men hur förhåller sig säkerhetsvästarna till varandra sett till priset?

Hela topplistan

Bäst i test säkerhetsväst

1. Covalliero Protectoflex light 315

4.5
Ce-märkt
Ja
Uppfyller SS-EN 13158
Ja - Nivå 3
Låsning fram
Dragkedja och kardborre
Justering sida
Kardborre
Justering axlar & nacke
Kardborre

Recension

Covalliero Protectoflex light 315 är en säkerhetsväst som erbjuder mycket av allt till ett förmånligt pris. Det här är en modell som kommer i flera storlekar och som därför också passar både barn och vuxna.

På sidorna och över axlarna finns kardborreband som erbjuder goda justeringsmöjligheter och säkerställer en riktigt bra passform. Framsidan har ett litet rutmönster och en dragkedja som gömmer sig under ett litet skydd.

När det kommer till säkerhet erbjuder den här säkerhetsvästen högsta möjligt skydd, dvs nivå 3 enligt SS-EN 13158. Den här västen är även CE-märkt och fungerar utmärkt att användas på exempelvis tävlingar.

Väl uppe på hästen sitter säkerhetsvästen hårt men bekvämt. Det är lätt att röra på kroppen utan att västen far runt och det blir heller inte orimligt svettigt efter lite mer intensiva ridturer.

Vi kan inte annat än rekommendera Covalliero Protectoflex light 315 för både barn och vuxna. Kvoten mellan pris, prestanda och säkerhet är svårslaget och vi kan med stolthet belöna säkerhetsvästen med vår bäst i test-rekommendation!

 • Hög bekvämlighet
 • Enkel att få på och av
 • Goda justeringsmöjligheter med kardborre
 • Sitter bekvämt
 • Inga särskilda
Bästa säkerhetsvästen för barn och ungdomar

2. Horka Flexplus Junior

4.4
Ce-märkt
Ja
Uppfyller SS-EN 13158
Ja - Nivå 3
Låsning fram
Dragkedja & kardborre
Justering sida
Kardborre
Justering axlar & nacke
Kardborre

Recension

Horka Flexplus Junior är säkerhetsvästen för barn och ungdomar. Säkerhetsvästen kommer i flera olika färger, och har kardborreband på sidorna och vid axlarna.

Kardborrebanden på sidorna är stora och breda. Det här gör att det kommer att sitta riktigt bra, men hade man haft två lite smalare kardborreband hade man fått bättre justeringsmöjligheter i höjdled. Bakom skyddsflärpen på framsidan gömmer sig en dragkedja som man knäpper säkerhetsvästen med.

Just den här modellen smalnar av ganska kraftigt på baksidan vid svanskotan istället för att vara bred över hela rumppartiet. Man får alltså bra skydd för svanskotan samtidigt som man får en bättre rörlighet och flexibilitet uppe på sadeln.

Ur ett skyddsperspektiv finns det inget särskilt att anmärka, utan säkerhetsvästen uppfyller kraven för att klassas som nivå 3 enligt SS-EN 13158, dvs den högsta klassningen.

Horka Flexplus Junior erbjuder god flexibilitet med sina skyddsplattor som lyckas röra sig fritt nära varandra. Öppningarna för armarna kan skava lite om man inte har en långtröja på sig, men det här uppstår oftast efter längre pass uppe på hästen. Något som vi också upptäckte var att säkerhetsvästen andades lite sämre än andra konkurrenter.

Som en säkerhetsväst för barn och ungdomar får man mycket för pengarna här. Västen är billig utan att man för den delen har tummat på det viktigaste som är säkerhet. Fram tills att barnet har vuxit ur västen kommer den att fungera alldeles utmärkt!

 • Väldigt hög prisvärdhet
 • Mycket goda justeringsmöjligheter
 • Finns i flera olika färger
 • Blir lite svettigare än andra modeller
Bästa premium säkerhetsväst

3. Helite air jacket

4.4
Ce-märkt
Ja
Uppfyller SS-EN 13158
-
Låsning fram
Justerbara spännen
Justering sida
Justerbara spännen
Justering axlar & nacke
Inga

Recension

Helite air jacket är säkerhetsvästen för de som strävar efter maximal rörelsefrihet, komfort men som fortfarande vill ha en hög nivå av säkerhet.

Det här är en extremt tunn och lätt säkerhetsväst. Man har full frihet och det går att röra kroppen precis hur man vill utan att det tar emot någonstans. På framsidan finns 3 säkerhetsspännen som går att spänna olika hårt för att få till passformen och för att säkerhetsvästen ska sitta tajt mot kroppen.

Det som gör Helite air jacket väldigt bekväm, dyr och säker är deras system med en gaspatron som blåser upp säkerhetsvästen vid fall. Uppblåsningen ska ske på 100 millisekunder vilket gör att västen alltid hinner blåsas upp innan man slår i från ett fall. Ett band fästes från västen till sadeln som drar ut en sprint om man faller av, som sedan fyller säkerhetsvästen blixtsnabbt.

Helite air jacket är utmärkt vid fall, men ger sämre skydd vid exempelvis sparkar och liknande. Om patronen som fyller västen utlöses betyder det inte att skyddet är förbrukat, utan det enda som behöver göras är att köpa en ny patron.

Det här är definitivt en dyr säkerhetsväst som inte kommer att passa alla. Även om det finns barnmodeller bör man överväga om inte ett barn ska har en väst som även kan skydda mot sparkar vilket den här modellen inte kommer att göra när den inte är i utlöst tillstånd. För rutinerade ryttare på högre nivå som vill få ut det mesta ur ridsport är det inga tvivel om att det här är säkerhetsvästen som gäller.

 • Överlägsen bekvämlighet
 • Överlägsen Rörlighet
 • Andas mycket bra
 • Väldigt högt pris
 • Sämre skydd mot sparkar och slag
Bästa billiga säkerhetsväst

4. Säkerhetsväst Hansbo

4.3
Ce-märkt
Ja
Uppfyller SS-EN 13158
Ja, nivå 3
Låsning fram
Dragkedja
Justering sida
Snörning
Justering axlar & nacke
Kardborre

Recension

Är man ute efter en säkerhetsväst som är billig och har en hög säkerhetsnivå är den från Hansbo något som skulle kunna falla i smaken. Att både vara billig och säker öppnar upp för att något annat rimligen inte är riktigt lika bra, och det stämmer.

På sidorna finns det en snörning som man kan spänna åt säkerhetsvästen med, och runt axlar och nacke finns kardborreband. Det finns onödigt mycket hängande tygbitar lite överallt som skaver och går emot. Är man lättklädd på sommaren och har den här västen på sig kommer det definitivt att börja klia eller skava runt halsen och överarmarna. Vi har också lite svårt att spänna åt säkerhetsvästen ordentligt men som tur är finns det ett stort antal storlekar att välja bland om man valde fel.

Säkerheten har man dock inte tummat på utan det här är en säkerhetsväst som fortfarande klarar av nivå 3 utan bekymmer enligt SS-EN 13158.

Det blir lätt varmt med den här modellen från Hansbo. Polyestern på insidan vill inte riktigt andas men för det här priset ska man egentligen inte gnälla.

Som en alldeles första säkerhetsväst är Hansbos modell värt sitt pris, men är man fullvuxen och tror sig vilja fortsätta med ridsport finns det andra mer bekväma modeller att välja bland. För ett växande barn kan vi dock rekommendera modellen.

 • Lågt pris
 • Gediget skydd
 • Kan vara svår att spänna hårt vid sidan
 • Många tunna, onödiga tygbitar runt armar och framsida
Bästa säkerhetsväst för nybörjare

5. Säkerhetsväst Racesafe

4.1
Ce-märkt
Ja
Uppfyller SS-EN 13158
Ja - Nivå 3
Låsning fram
Dragkedja
Justering sida
Snörning
Justering axlar & nacke
Inga

Recension

Den här säkerhetsvästen från Racesafe har lyckats bli en av de mer populära på den svenska marknaden. Den erbjuder en kombination av hög säkerhet och långvarig bekvämlighet.

Säkerhetsvästen erbjuder ett stort antal plattor som kan röra sig mjukt mot varandra vilket gör att rörelser inte hindras, samtidigt som fullgott skydd säkerställs. Systemet med plattorna finns inte bara på utsidan, utan även på insidan. Det här gör att det blir luftigt mellan plattorna på insidan som både transporterar bort svett och ventilerar på ett bekvämt sätt.

När det kommer till justeringsmöjligheter finns ingen som helst kardborre vilket är lite ovanligt. På sidorna finns en snörning som går att spänna eller lossa på, och på framsidan en dragkedja. Huruvida man föredrar kardborre eller snörning är främst en smaksak. För oss fungerade snörningen fint men så behöver det inte vara för alla andra.

Efter att säkerhetsvästen har burits en längre stund känns det fortfarande inte obekvämt. Även om det blev varm tidigare har svetten inte trängt in i kläderna som ibland sker med andra åtsittande säkerhetsvästar.

Racesafe säkerhetsväst är en väst som ger lite av allt. Den känns riktigt kvalitativ och man behöver inte vara orolig för att kardborren ska slitas ut i framtiden, eftersom ingen kardborre finns. Den ligger lite högre i pris än andra liknande modeller, men det går att motivera genom att hållbarheten bör vara lång och slitsamma delar finns det få av.

 • Mycket god rörlighet
 • Bekväm längre perioder
 • Stilren design
 • Inga justeringsmöjligheter kring nacke och axlar

6. Hansbo Supraflex Vuxen

4.0
Ce-märkt
Ja
Uppfyller SS-EN 13158
Ja - Nivå 3
Låsning fram
Säkerhetsspänne
Justering sida
Kardborre
Justering axlar & nacke
Kardborre
 • Sitter bekvämt
 • Hög säkerhetsnivå
 • Har reflexer
 • Kan inte öppnas helt framtill
 • Kan bli en del svettig på insidan

7. USG Bodyprotector Eco-Flexi

3.8
Ce-märkt
Ja
Uppfyller SS-EN 13158
Ja - nivå 3
Låsning fram
Dragkedja
Justering sida
Kardborre
Justering axlar & nacke
Kardborre
 • Hög säkerhetsklassning
 • Blir lätt varm
 • Tråkig design, men väldigt synlig
 • Sämre rörlighet

Köpguide Säkerhetsväst - Tips för ett lyckat köp

Med köpguiden vill vi snarare upplysa om de egna behoven eftersom vissa tester förutsätter att behoven är densamma oavsett vem man är. Alla har dock inte samma behov och med hjälp av vår köpguide i kombination med vårt test ska man kunna hitta det bästa alternativet som också ger mest värde för pengarna.

Skydd

En säkerhetsvästs skydd och säkerhet bygger på olika krav och märkningar som västen bör uppfylla. Dessa finns inte till bara för sakens skull utan bekräftar att produkten fungerar på det sätt som är tänkt. De vanligaste märkningarna man kan stöta på i Sverige är följande:

 • British Equestrian Trade Association (BETA)
 • CE-märkning
 • Standarden SS-EN 13158:2018

BETA säkerhetsklassning är den minst vanliga att stöta på i Sverige men uppfyller samma syfte som de två andra. CE-märkningen anger att utrusningen är godkänd för att användas som säkerhetsutrustning.

Standarden SS-EN 13158:2018 är den viktigaste och enklaste att hålla reda på. SS-EN 13158:2018 kategoriserar skyddsvästarna i 3 olika nivåer, där nivå 3 är den högsta. Skyddsnivå 3 rekommenderas till alla som inte av särskilda anledningar, exempelvis sport och tävlingsfördelar väljer att gå ner i nivå. En säkerhetsväst som är godkänd enligt SS-EN 13158:2018 nivå 3 implicerar i nästan samtliga fall att den även är CE-märkt, om det av någon anledning inte framgår.

Säkerhetsvästar för barn

Säkerhetsvästar för barn ställer högre krav på västen, men också på hur den ska sitta på barnet. Även om kraften från ett fall är större från en tung vuxen, är barn ömtåligare. Däremot är kraften från en häst som råkar sparka lika stor oavsett vem det är som blir sparkad.

Ett vanligt misstag som vuxna och föräldrar gör är att låta ett barn använda en säkerhetsväst som är för stor men som kommer att passa bättre längre fram i tiden. Västen måste sitta tätt mot kroppen för att fungera som den ska och för att barnet ska få maximalt med skydd. Det kommer tyvärr att bli dyrare att köpa fler säkerhetsvästar när barnet växer, men en illa sittande väst kan ge mycket värre skador.

Bekvämlighet

Bekvämligheten ska aldrig vara ett hinder för skydd. Man kommer inte att komma ifrån att säkerhetsvästen måste sitta tätt mot kroppen vilket kan kännas obekvämt, men där västar kan skilja sig är vid ventilation, materialval, skarv, öppningar och resår.

Vissa säkerhetsvästar kommer att ha större öppningar för armar för att inte skava i armhålan och andra områden. Hur yt- och innermaterialet har sammanfogats kommer också att ha betydelse. Slarvigt hopsydda västar kan lämna onödiga och vassa kanter där två material går ihop. Det här är vanligare hos billiga säkerhetsvästar än hos dyrare.

Rörlighet

En hög rörlighet är alltid att föredra om man inte har skurit ner på säkerheten. Vissa säkerhetsvästar har åstadkommit detta genom att ha större öppningar för armar och huvud, medan andra har satsat mer på att hela konstruktionen är mer flexibel. Det är dock alltid viktigt att inte rörligheten tar över säkerheten. Många säkerhetsvästar har kardborreband på sidan som ska sitta spänt. Genom att inte spänna dessa kommer rörligheten att öka markant, men skulle man vara med om en olycka kan det gå väldigt illa om västen inte sitter som den ska. Se därför till att säkerhetsvästen sitter som det är tänkt, även om det kan kännas ovant i början.

Specialfunktioner

En funktion som har börjat dyka upp hos säkerhetsvästar inom ridsport allt mer är västar som med hjälp av en gaspatron snabbt kan fyllas med luft. Dessa säkerhetsvästar har fördelen av att vara mycket mindre ock slätare, och på så sätt inte vara i vägen lika mycket. Om man väl skulle ramla från hästen kommer patronen att utlösas vilket kommer att utlösa patronen som gör att västen fylls med luft. Dessa säkerhetsvästar skyddar i vissa fall även större områden än traditionella västar, exempelvis höfter och bäcken.

En nackdel med dessa västar är att de inte skyddar lika bra mot stötar eftersom de enbart utlöses vid fall. Blir man sparkad kan man med andra ord bli mycket med skada än med än traditionell säkerhetsväst.

Vanliga frågor om Säkerhetsväst

Hur ofta behöver man byta säkerhetsväst?

En säkerhetsväst som har använts mycket kan hålla upp till 5 år. Det är svårt att sätta en exakt ålder utan man får känna efter om västen har blivit torr eller spröd. En säkerhetsväst som har varit med om många olyckor kan också skydda sämre och kan ha gått sönder utan att det tydligt syns för ögat.

Hur ska en säkerhetsväst sitta?

En säkerhetsväst ska sitta tätt mot kroppen, men det finns fler riktlinjer än så för att skydda viktiga delar både fram och bak. De delar som en säkerhetsväst ska skydda är nyckelben, revben och ryggrad. Västen måste för det första täcka dessa delar. Sedan ska den även sitta på ett sådant sätt att den hänger ner några centimeter över det nedersta revbenet. Baktill ska säkerhetsvästen sluta strax innan svanskotan. Hela ryggen ska vara skyddad men samtidigt ska skyddet inte vara så långt att det går emot sadeln när man rider.

Måste jag använda säkerhetsväst?

Vid all tävling under 18 år så är det krav på att använda säkerhetsväst. Vilken säkerhetsklass beror på typ av tävling, hör med anordnaren vad som gäller. Över 18 år så finns det inga formella krav.

Är begagnade säkerhetsvästar säkra?

En begagnad säkerhetsväst är i regel mindre säker än en ny. Men det beror helt på hur gammal den är, hur mycket den har använts och hur väl den har omhändertagits. Kläm och känn på den rejält, känns den fräsch och hel så ger den sannolikt ett bra skydd. Det viktigaste är att den sitter bra och inte för löst.

Denna webbplats använder kakor för att förbättra din upplevelse. Genom att fortsätta använda vår webbsida samtycker du till vår policy kring kakor.