Med köpguiden vill vi snarare upplysa om de egna behoven eftersom vissa tester förutsätter att behoven är densamma oavsett vem man är. Alla har dock inte samma behov och med hjälp av vår köpguide i kombination med vårt test ska man kunna hitta det bästa alternativet som också ger mest värde för pengarna.
Skydd
En säkerhetsvästs skydd och säkerhet bygger på olika krav och märkningar som västen bör uppfylla. Dessa finns inte till bara för sakens skull utan bekräftar att produkten fungerar på det sätt som är tänkt. De vanligaste märkningarna man kan stöta på i Sverige är följande:
- British Equestrian Trade Association (BETA)
- CE-märkning
- Standarden SS-EN 13158:2018
BETA säkerhetsklassning är den minst vanliga att stöta på i Sverige men uppfyller samma syfte som de två andra. CE-märkningen anger att utrusningen är godkänd för att användas som säkerhetsutrustning.
Standarden SS-EN 13158:2018 är den viktigaste och enklaste att hålla reda på. SS-EN 13158:2018 kategoriserar skyddsvästarna i 3 olika nivåer, där nivå 3 är den högsta. Skyddsnivå 3 rekommenderas till alla som inte av särskilda anledningar, exempelvis sport och tävlingsfördelar väljer att gå ner i nivå. En säkerhetsväst som är godkänd enligt SS-EN 13158:2018 nivå 3 implicerar i nästan samtliga fall att den även är CE-märkt, om det av någon anledning inte framgår.
Säkerhetsvästar för barn
Säkerhetsvästar för barn ställer högre krav på västen, men också på hur den ska sitta på barnet. Även om kraften från ett fall är större från en tung vuxen, är barn ömtåligare. Däremot är kraften från en häst som råkar sparka lika stor oavsett vem det är som blir sparkad.
Ett vanligt misstag som vuxna och föräldrar gör är att låta ett barn använda en säkerhetsväst som är för stor men som kommer att passa bättre längre fram i tiden. Västen måste sitta tätt mot kroppen för att fungera som den ska och för att barnet ska få maximalt med skydd. Det kommer tyvärr att bli dyrare att köpa fler säkerhetsvästar när barnet växer, men en illa sittande väst kan ge mycket värre skador.
Bekvämlighet
Bekvämligheten ska aldrig vara ett hinder för skydd. Man kommer inte att komma ifrån att säkerhetsvästen måste sitta tätt mot kroppen vilket kan kännas obekvämt, men där västar kan skilja sig är vid ventilation, materialval, skarv, öppningar och resår.
Vissa säkerhetsvästar kommer att ha större öppningar för armar för att inte skava i armhålan och andra områden. Hur yt- och innermaterialet har sammanfogats kommer också att ha betydelse. Slarvigt hopsydda västar kan lämna onödiga och vassa kanter där två material går ihop. Det här är vanligare hos billiga säkerhetsvästar än hos dyrare.
Rörlighet
En hög rörlighet är alltid att föredra om man inte har skurit ner på säkerheten. Vissa säkerhetsvästar har åstadkommit detta genom att ha större öppningar för armar och huvud, medan andra har satsat mer på att hela konstruktionen är mer flexibel. Det är dock alltid viktigt att inte rörligheten tar över säkerheten. Många säkerhetsvästar har kardborreband på sidan som ska sitta spänt. Genom att inte spänna dessa kommer rörligheten att öka markant, men skulle man vara med om en olycka kan det gå väldigt illa om västen inte sitter som den ska. Se därför till att säkerhetsvästen sitter som det är tänkt, även om det kan kännas ovant i början.
Specialfunktioner
En funktion som har börjat dyka upp hos säkerhetsvästar inom ridsport allt mer är västar som med hjälp av en gaspatron snabbt kan fyllas med luft. Dessa säkerhetsvästar har fördelen av att vara mycket mindre ock slätare, och på så sätt inte vara i vägen lika mycket. Om man väl skulle ramla från hästen kommer patronen att utlösas vilket kommer att utlösa patronen som gör att västen fylls med luft. Dessa säkerhetsvästar skyddar i vissa fall även större områden än traditionella västar, exempelvis höfter och bäcken.
En nackdel med dessa västar är att de inte skyddar lika bra mot stötar eftersom de enbart utlöses vid fall. Blir man sparkad kan man med andra ord bli mycket med skada än med än traditionell säkerhetsväst.